Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Режисьор от Видин драматизира приказки в театър без сцена

| обновено на 20.01.21 в 12:30

Домашен театър ще разказва приказки за малки и големи на живо в интернет. Инициативата е на режисьора от Видин Малин Маринов, който в началото на пандемията стартира експериментално своя формат, а сега вече подготвя първата си официална премиера. Идеята е да се подготвят представления по произведения на български автори и народни приказки, които да имат както образователен, така и развлекателен характер, обясни режисьорът:

"Представленията ще бъдат изграждани с помощта на кукли, актьорите ще играят на една импровизирана сцена, да я наречем естрадна. В този смисъл се доближаваме до домашния театър, тъй като театър може да стане вкъщи, в една стая, всичко може да бъде декор... Въпросът е кой дава живот на определен предмет или пък някаква ситуация. Замислени са и викторини, тук засягаме образователната част на проекта. Това е другата задача на проекта - индиректно да изгражда естетиката и ценностната система на подрастващите, това може би е най-значимото нещо в проекта... Премиерното заглавие е "Неуловимият бял дим" от Георги Мишев."

В спектаклите ще участват професионални и актьори-любители. Част от творческия екип на домашен театър е Асен Илиев:

"Естествено, че съм развълнуван и обнадежден, че нещо в нашия град ще се случи. Смятам, че приказката е един от шедьоврите на световната литература, която освен да задвижва въображението, в нея е скрито невъобразимо познание, което ние сме изгубили от дълбока древност и сега по една художествена форма ни се поднася и ние ще се опитаме да насочим вниманието там, откъдето сме тръгнали - началото, когато се е зародило това познание, което формира нашия начин живот..."

Сред актьорите е и Марженка Вълчева, която преди години се е занимавала любителски с театър:

"Самата аз се връщам в детските години, когато съм тук. А пък по календар пише, че е Ден на прегръдката -21 януари, когато ще изнесем представлението, така че ще се радват децата, възрастите и те ще се върнат в детството си..."

Актьорския състав допълват Владимир Михайлов, Борислав Диков и Ваня Минева. Куклите са дело на Теодора Обретенова, Зорница Кристиянова и Ани Петкова, сценограф е Росен Игнатов, музикалните мотиви и композиции са създадени от Кирил Бачев и Даниела Войнова, за художественото осветление ще отговаря Радимир Борисов.

Домашен театър се реализира с подкрепата на Министерството на културата и със съдействието на библиотеката и читалището във Видин. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" предоставя място за сцена на представленията, обясни директорът Десислава Иванова:

"Това ще се случва в БиблиоПощата, където още при придобиването на тази сграда ние направихме една стая за български народни приказки, празници и обичаи, една битова стая. Точно там те изявиха желание и точно там трябва да се случва едно такова представление, един такъв театър."

Домашен театър вдига завеса за своето премиерно представление този четвъртък, 21 януари, от 19,30 часа, в БиблиоПощата. Спектакълът "Неуловимият бял дим" ще бъде предаван директно в социалните мрежи и платформата Zoom. 
Вижте още

Проверяват Здравната каса в Монтана за злоупотреби

Извънредна проверка на Регионалната здравноосигурителна каса в Монтана започва Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след получени сигнали в Министерството на здравеопазването за изпълнението на договорите с лечебни заведения за болнична помощ, осигуряващи лечение на пациенти с COVID-19.  Инспекторите ще проверят спазени ли са условията за..

публикувано на 27.02.21 в 15:38

Врачани получават трибагреник за 3 март

Над 2 000 знамена ще бъдат раздадени във Враца в навечерието на националния празник 3 март, съобщиха от общинската управа. Трибагреник ще получат жителите на кварталите на Враца. Създадена е организация, като екипите на Младежки център - Враца / Youth Center - Vratsa, Младежки дом - Враца и Ученически Общински Съвет Враца  ще обхванат целия..

публикувано на 27.02.21 в 15:05
ОДМВР-Враца

Полицията разследва тежкия инцидент, при който загина работник на Пътната агенция

Най-вероятната причина за тежката катастрофа със загинал и ранени, която стана вчера сутринта край Враца, е отклоняване на вниманието на шофьора на микробус.  Водачът – П.Г.Х. от село Нефела, е бил изпробван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни, съобщиха днес от полицията. Кървавата катастрофа се разигра към 9.30..

публикувано на 27.02.21 в 12:20

Сепарират отпадъците на Враца и Мездра

Дружеството „Екопроект“, което управлява депото за твърди битови отпадъци между Враца и Мездра, спечели обществена поръчка да сортира битовите отпадъци чрез сепариращата инсталация. Техниката се намира на площадка до депото край село Костелево. Очаква се през тази година да бъдат сепарирани към 21 300 тона отпадъци, за което фирмата с..

публикувано на 27.02.21 в 10:10

Мартеници красят населените места от община Криводол

Инициативата "Мартеница с кауза" ще украси всички населени места на Община Криводол. Организира се от читалището в едноименния град под мотото "По-празнична, по-пъстра и по-цветна Баба Марта".  "Работилница за мартеници е традиция в община Криводол, която читалището и училището в града организират вече повече от шест години. Творческата..

публикувано на 27.02.21 в 08:50

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

С приемането на тазгодишния бюджет на Община Видин се поставят акцентите, свързани с реформирането по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци, каза кметът Цветан Ценков. "Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви съответните нужни документи с цел да кандидатстваме...

публикувано на 27.02.21 в 08:00

82 новоустановени с COVID-19 в Северозапада

58 са положителните проби за коронавирус в област Враца, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие.  Новозаразените в Монтанска област за същия период са 17.  Установените новозаболели във Видинско са 7.  Новите случаи на COVID-19 инфекция в страната са 1681 при направени над 13 600 тестове. Ваксинираните..

публикувано на 27.02.21 в 07:33