Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Снимка: Светослав Цветанов

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин. По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова:


"В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня. Значително по-добре се развиват вече нещата. По-спокойна е обстановката. Всичко става много по-бързо при наличието на PCR-лаборатория, тъй като резултатът излиза в рамките на деня."


От понеделник е подновен плановият прием и вече се извършват операции:


"Всички отделения работят. Организираха се. Днес има вече и очни операции, на катаракти."


Търси се лекар специалист,  за да се поднови работата на Отделението по неврология, което в средата на миналата година беше затворено:


"Няма как да започне работа Отделението по неврология, тъй като няма невролог, ако някой има възможност, да намери такъв." 


Според близка на пациент, има проблем  с обслужването на тежките случаи. Марина Тодорова казва, че съпругът ѝ бил настанен с коронавирус, но се наложило да търсят и съдов хирург, а такъв на разположение нямало. Откаран е в друга болница в страната:


"Беше постъпил тук в COVID отделение, но снощи сме го закарали в друга болница, защото  получи усложнение. Получил е тромб и нямаше специалист. Искаха да го карат в София от тук, от болница, но там не го приемат, че е с COVID положителен."


В болницата отскоро поднови работа Oтделението по акушерство и гинекология, което  от началото на миналата година беше затворено. Пациентите са благодарни:


Иванка Иванова: "Имах здравословен проблем и се радваме, че АГО-то успяха да го запазят в град Видин. Лекарите са толкова мили и толкова добри. Гордея се, че имаме хубави лекари."


От персонала са спокойни и обясняват, че се работи съвсем нормално. Няма напрежение, няма паника между персонала. Ваксинирането е започнало. Всички дози от ваксината срещу COVID-19, които са получени във видинската болница, вече са направени, каза директорът на лечебното заведение:


"От вчера се прави втората доза на хората, които започнаха първи. До момента 44 човека са получили втората доза на ваксината. Днес следобед продължава ваксинацията. Общо са  ваксинирани 135 човека."


Продължава записването на желаещи да бъдат ваксинирани. По-малка е нуждата от доброволци в болницата, но все още е необходима помощ за  извозване на храна, на консумативи, на болни за хемодиализа.

Вижте още

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59