Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почетоха паметта на Радичков в Монтана

Снимка: Любо Андреев

17 години от смъртта на писателя Йордан Радичков отбелязаха в Монтана. На паметника на писателя венци и цветя поднесоха ученици от VII СУ "Йордан Радичков", Регионалната библиотека "Гео Милев" и общината. 


"Трябва да не забравяме, че нашият региони край раждат талантливи хора, родолюбци, сериозни хора, за които родното място по един или друг начин винаги ги е свързвало с творчеството им и смятам, че това е един ден за преклонение пред живота и делото на един човек, който е наш земляк. Поклон пред паметта на Радичков!", каза кметът Златко Живков.


Ако бе жив на този ден Радичков трябваше да е на 91 години, припомни директорката на библиотеката Анелия Иванова:


"Времето показа, че независимо, че той 17 години вече не е сред нас, неговото творчество, духът и енергията, която той вложи в произведенията си със всяка измината година тя се възкресява и остава за винаги в сърцата на нас хората от Северозапада."Пред паметника на Мъдреца от Калиманица четвъртокласници от едноименното училище изпълниха разказа "Училищно звънче". С голямо желание учениците изучават произведенията на нашия патрон Йордан Радичков, подчерта директорката Станка Костова:


"Четвъртокласниците са едни от най-активните ни участници в Радичковите дни... Те не само изпълняват негови текстове, но и си взимат поуки, защото наистина произведенията на Радичков са пълни с мъдрост и с поуки."

Вижте още

Деца изработиха мартеници за изложба

Изложба на ръчно изработени мартеници подредиха в Етнографския музей в град Берковица. Червено-белите мартенски символи са изработени от деца в Културен център "Йордан Радичков". Под ръководството на Валентин Пешков те са сътворили амулети за здраве, като са спазили традициите в изработката им, каза за Радио ВИДИН Станислава Витанова, временно..

публикувано на 01.03.21 в 17:28

Пролетното почистване на Монтана стартира от Слънчевата градина

Започна почистването на хълма в един от най-старите паркове на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. В този район се намира  обединения детски комплекс, в който се обучават 800 деца. Покрай двора  му преминава и най-натоварения..

публикувано на 01.03.21 в 16:46

Баба Марта посети Радио ВИДИН

Баба Марта посети екипа на Радио ВИДИН на рождения ден на радиото и направи наричания за здраве по стар обичай:    "Честита Баба Марта, Радио ВИДИН,  да сте здрави, успехи да имат! Цяла година съм плела бял и червен конец - така съм го усукала, както момите се усукват около момците и съм наричала,  колкото са бели конците, толкова да са..

публикувано на 01.03.21 в 16:11

Баба Марта гостува на децата в Долна Кремена

Днес превъплатилата се в Баба Марта Милка Милева, библиотекар в НЧ „Просвета 1897-Долна Кремена”, традиционно гостува на децата в Детската градина. С пролетна песен и стихове децата посрещнаха Баба Марта, а тя ги закичи с мартеничка, разказа им за посланието,което носи мартеницата, значението на червената и бяла нишка,за това кога трябва да я..

публикувано на 01.03.21 в 15:52

Личните лекари във Видин получиха ваксини срещу COVID-19

Спазва се изискването половината от получените ваксини да отидат при личните лекари. Това каза за Радио ВИДИН директорът на Регионална здравна инспекция - Видин, д-р Венцислав Владински. "От тази бройка, която е пристигнала, половината вече се раздават на общопрактикуващите лекари - другата ще бъдат за медицинските центрове и за болниците...

публикувано на 01.03.21 в 15:44

Патриотите във Враца се регистрираха за изборите

Днес ВМРО - Враца регистрира пълната листа за участие на Парламентарните избори.  Дванадесет представители от различни гилдии и професии са включени в листата за гласуване, която се оглавява от народния представител Красимир Богданов. Другите участници са д-р Георги Комитски, който е началник на отделението по ортопедия и травматология във врачанската..

публикувано на 01.03.21 в 15:09

Самодейците от Ново село ще се включат в инициативата "Пробуждане с хоро"

На 1 март отбелязваме Деня на самодееца и любителското художествено творчество. Антоанета Кежова е член на читалищното настоятелство на читалище "Земеделец - 1874" в Ново село, активен самодеец последните 7 години, организатор е на танцовия клуб в Ново село:  "То си ми идва отвътре. Аз съм страстен любител на народните хора и въобще на..

публикувано на 01.03.21 в 14:22