Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит ден на прегръдката!

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

| обновено на 21.01.21 в 16:39

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение във видинската болница, е важно да се прегръщаме, но с мярка:

"Има една приказка - всяко нещо трябва да бъде с мярка. Мерките, които са предписали за противоепидемичен контрол, трите Д-та - дистанция, дезинфекция и дисциплина трябва да се спазват, но в същото време трябва да имаме предвид, че хората имат нужда от прегръдка. Този мил физически акт е 100 процента здравословен. Прегръдките са вълшебно лекарство. Те повишават нивото на хормоните, конкретно окситоцин,  намаляват кортизона, хормона на стреса. Днес е и Бабинден. Да поздравя и своите колежки акушерки. Още раждайки се те ни даряват със своята първа прегръдка."

От психологична гледна точка прегръдката е нещо, което ни кара да допуснем някого в личното си пространство, обясни психологът Катя Райчева:

"По принцип всеки има такава бариера, която слага в контактите си с другите. Тази граница може да е относително различна за всеки човек, но когато позволим на някой да ни прегърне означава, че го допускаме много близо до себе си психически. Прегръдката може да говори много без думи. Прегръдката е страхотно нещо. Понякога едно докосване по рамото от ръката на друг, може да ти помогне да се овладееш, да се успокоиш, да се зарадваш, че има някой, който те подкрепя. Не бива да се лишаваме от прегръдките, ако не е наистина наложително."

Попитахме видинчани колко често се прегръщат с приятели, роднини или познати и какво означава за тях прегръдката.

"Прегръдките са нещо хубаво и важно... Задължително ли е да се прегръщаме? По много начини можеш да изкажеш загриженост, обич... Постоянно... Ами, избягвам заради коронавируса... Наистина е нещо, което липсва, заедно с всички други неща около болестта... Бих искал да се прегърна с приятели, с познати, но покрай тая болест много хора се отдръпват. Това е малко унизително за мен... Има си прегръдки, хората като че ли не обръщат внимание на ковид-а... Нито прегръщаме, нито ни прегръщат... Прегръдката е обич, уважение... За мен значи топлина, обич. Не мога да прегърна човек, когото ненавиждам, мразя... За мен е израз на любов, начин на утеха, на подкрепа... Любов... Близост." 

Безспорно прегръдката е важно нещо. Ето няколко съвета как да прегърнете някого без да застрашавате своето или неговото здраве: 
Насочете лицата си в противоположни посоки - позицията на лицето ви е най-важна. Не говорете и не кашляйте, докато се прегръщате. И го направете бързо. Приближете се един към друг и се прегърнете за кратко. Когато приключите, се отдръпнете бързо, за да не дишате в лицата си. След това измийте ръцете си. И се опитайте да не плачете. Сълзите и носния секрет увеличават риска от контакт с повече течности, които съдържат вируса.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44