Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит ден на прегръдката!

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

| обновено на 21.01.21 в 16:39

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение във видинската болница, е важно да се прегръщаме, но с мярка:

"Има една приказка - всяко нещо трябва да бъде с мярка. Мерките, които са предписали за противоепидемичен контрол, трите Д-та - дистанция, дезинфекция и дисциплина трябва да се спазват, но в същото време трябва да имаме предвид, че хората имат нужда от прегръдка. Този мил физически акт е 100 процента здравословен. Прегръдките са вълшебно лекарство. Те повишават нивото на хормоните, конкретно окситоцин,  намаляват кортизона, хормона на стреса. Днес е и Бабинден. Да поздравя и своите колежки акушерки. Още раждайки се те ни даряват със своята първа прегръдка."

От психологична гледна точка прегръдката е нещо, което ни кара да допуснем някого в личното си пространство, обясни психологът Катя Райчева:

"По принцип всеки има такава бариера, която слага в контактите си с другите. Тази граница може да е относително различна за всеки човек, но когато позволим на някой да ни прегърне означава, че го допускаме много близо до себе си психически. Прегръдката може да говори много без думи. Прегръдката е страхотно нещо. Понякога едно докосване по рамото от ръката на друг, може да ти помогне да се овладееш, да се успокоиш, да се зарадваш, че има някой, който те подкрепя. Не бива да се лишаваме от прегръдките, ако не е наистина наложително."

Попитахме видинчани колко често се прегръщат с приятели, роднини или познати и какво означава за тях прегръдката.

"Прегръдките са нещо хубаво и важно... Задължително ли е да се прегръщаме? По много начини можеш да изкажеш загриженост, обич... Постоянно... Ами, избягвам заради коронавируса... Наистина е нещо, което липсва, заедно с всички други неща около болестта... Бих искал да се прегърна с приятели, с познати, но покрай тая болест много хора се отдръпват. Това е малко унизително за мен... Има си прегръдки, хората като че ли не обръщат внимание на ковид-а... Нито прегръщаме, нито ни прегръщат... Прегръдката е обич, уважение... За мен значи топлина, обич. Не мога да прегърна човек, когото ненавиждам, мразя... За мен е израз на любов, начин на утеха, на подкрепа... Любов... Близост." 

Безспорно прегръдката е важно нещо. Ето няколко съвета как да прегърнете някого без да застрашавате своето или неговото здраве: 
Насочете лицата си в противоположни посоки - позицията на лицето ви е най-важна. Не говорете и не кашляйте, докато се прегръщате. И го направете бързо. Приближете се един към друг и се прегърнете за кратко. Когато приключите, се отдръпнете бързо, за да не дишате в лицата си. След това измийте ръцете си. И се опитайте да не плачете. Сълзите и носния секрет увеличават риска от контакт с повече течности, които съдържат вируса.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35