Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди.

"Прогледай, твоята вяра те спаси." (Лука 18:42)

"Много неща, когато се обединят, са полезни. Но разделени, стават негодни, дори унищожителни. Същото е и с вярата и любовта. Обединени, те чудотворят, а разделени - съблазняват и причиняват зло. Това се вижда и от неделното свето литургийно Евангелие (Лука. 18:35-43).

Иисус Христос се приближавал до град Йерихон, разказва св. апостол и евангелист Лука, и близо до градските порти Той извършил едно от последните Си чудеса. Сторил още едно добро на страдащото човечество. Древен обичай било до градските порти да стоят бедните и страдащите люде и да просят милостиня от жителите и гостите на града. Сред тези хора при входа на Йерихон стоял и един слепец. И той също се надявал на любовта и състраданието на минаващите, но не предполагал, че ще получи такава голяма милост. Като чул шума от приближаващите се хора, попитал какво става. Отговорили му, че минава Иисус от Назарет. Слепецът знаел за Иисуса Христа. Той бил чувал за дивните чудеса, които Христос вършел, за благодеянията, с които обдарявал страдащите, за славата, която се носела за Него по цялата страна. Всичко това събудило у слепеца радостна надежда. Забравил за милостинята, която очаквал да получи, и с всички сили завикал: "Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" Но народът, който съпровождал Иисуса Христа, както и излезлите да Го посрещнат, негодували и смъмрили слепеца да замълчи. Ето как в този момент у тях действала само вярата, но любовта отсъствала. Целият народ вярвал в Него, защото бил свидетел на чудесата, които Той извършил. Радвал се на прекрасните думи, които излизали от устата на Спасителя. Народът вярвал, но неговата вяра била външна, била повърхностна. Вярата била отделена от любовта.

Докато народът мъмрел слепеца, Христос Сърцеведецът, го извикал при Себе Си. С неописуема радост слепецът отишъл при Него и очаквал с надежда чудотворния въпрос: „"Какво искаш да ти сторя?" "Да прогледам, Господи!" "Прогледай, рекъл Иисус Христос, твоята вяра те спаси."

Ако наистина искаме да обновим духовния си живот, трябва да се изпълним с истинската Христова любов. Само тогава и ние като Йерихонския слепец ще видим истинската Светлина и сами ще бъдем светлина на света. Дай, Боже, да бъдем тези носители на светлината, та хората, като видят добрите ни дела, действащи чрез Христовата любов, да прославят нашия Отец, Който е на небесата. Бог да помага на всички ни. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - време е Ковид-19 да си тръгва! Жителите на японското селище Шикузен,в югозападната префектура Фукуока вярват, че знаят формулата как това да се случи. С помощта на стомана и слама те издигнаха седемметрова статуя на горила. Изправена в цял ръст със зейнала паст, с остри зъби и светещи червени очи горилата със сигурност ще изплаши вируса или поне така вярват местните хора. Спомних си, че нашите кукери имат една и съща мисия с японската сламената горила - да уплашат и изгонят злото. Бърз поглед в етнографиите на световните народи ще ви накара да се удивите колко много от тях са заложили този принцип в обичаите и традициите си. Принципът е следният: има зло, което е грозно и страшно. Но ние ще го изгоним, като се направим по-грозни и по-страшни от него. Може ли зло да се побеждава със зло?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44