Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалната работа - посвещение и кауза

Разказ за работата на ЦОП, кв. Раковица в Берковица

10
Снимка: Петя Генова

Да си учител, социален работник, приятел, ментор, консултант, подкрепа – на деца и на родители, загубили опора под краката си. Това е работата на центровете за обществена подкрепа, за които ми разказва моята дъщеря Теодора Генова, директор на такава социална услуга в кв. Раковица, която работи в общините Берковица и Вършец. Споменавам това по изрична нейна молба, защото от дете е посещавала с мен социални домове като доброволец и иска да покаже колко важен е личния пример на родителите. Работата е специфична, най-често "на терен", както са научени от УНИЦЕФ, че е правилно и смислено. 


"Не е лесно да работиш с най- отхвърлените, за това приемаме теза работа като посвещение и кауза, което не е за всеки" - това смята Теди и нейният екип. Много емоционални истории, много труд, много разочарования съпътстват работата на социалните работници, но всяка дума е повод за размисъл за обществото, за образованието, за семейството, за обичта.


За успеха, разочарованията и отечестволюбието си говорим с нея. И още за избора й да се занимава със социална работа, за интеграцията. Ще чуете и нейното пожелание към вас, драги приятели на Радио ВИДИН.


Докато Теди изпращаше своите пожелания до вас, уважаеми слушатели, аз видях на прозореца зад нея нещо много мило- следи от детски пръстчета. Дано всеки на работното си място успее да има нещо такова дребно- като тези детски следи, което да го топли, да го радва, до осмисля работата му, пък и не само нея, а и личния му живот. Защото те символизират най- важните неща – да даваш, да обичаш и да правиш света по- добър.


Галерия

Вижте още

Анестезиолог: Над 90% от заболелите не са ваксинирани

Над 90% от заболелите от коронавирус в момента не са ваксинирани,  каза  д-р Борислав Филчев,  анестезиолог и член на Българска болнична асоциация . Той е поредният специалист, който се включва в информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията у нас. Д-р Филчев съветва всички, които досега са..

публикувано на 20.09.21 в 17:56

Ще спре ли строежът на новия път Видин-Ботевград?

Строежът на скоростния път Ботевград-Видин , по подобие на този на АМ "Хемус", е илюзия и манипулация . При строителството му част от трасето не е планирано, посочи преди дни арх. Иван Шишков . "Магистралата е с един такъв участък, който не е решен. Между Монтана и Мездра не е решен. Участък без решено трасе. От едната страна се строи, от..

публикувано на 20.09.21 в 15:25

Местят социалната кухня във Видин

Диетично- социалната кухня и социалния патронаж във Видин ще бъдат преместени в един от корпусите на Гимназията с преподаване на чужди езици. Вече има и решение на Общинския съвет за това. Сега те се помещават в училище "Св. Св. Кирил и Методий".  След жалби от родители директорът Бисерка Каменова е настояла пред Общината социалната кухня да..

публикувано на 20.09.21 в 15:20

В училището в Раковица учат децата да се справят с живота

Училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица, което е със статут на защитено, събира децата от няколко села.  Първокласниците тази година ще са трима. Ще учат в слята паралелка с четвърти клас.  С нетърпение очакват да отворят букварите: "Искам да съм умна. Да се науча да чета, да пиша, да рисувам, да смятам."   На..

публикувано на 20.09.21 в 13:54

Децата от школата на Ботев /Враца/ със златни медали на турнир в Мездра

Шести футболен турнир за деца "Семко Горанов" се проведе вчера на изкуствения терен на стадион "Локомотив" в Мездра. За трети път победата извоюваха възпитаниците на ПФК"Ботев" Враца, втори станаха децата на ФК "Атлетик" Козлодуй, домакините от "Локомотив" завоюваха бронзовите медали и четвърти остана тимът на ФК "Балкан 1929" Ботевград. Бяха..

публикувано на 19.09.21 в 16:50
Йоло Николов

Мездренската лека атлетика с пореден триумф

Мездренската школа по лека атлетика отново показа своята мощ. На провелия се маратон "Кюстендил 2021" треньорът на СК"Атлет" Мездра Йоло Николов финишира първи с време 2.21.48 часа, а възпитаникът му Мирослав Спасов е трети с 2.43.19 часа. Втори остана угандиецът Исмаил Сенанджи с 2.25.10 часа. При жените отново мездренски триумф - Милица..

публикувано на 19.09.21 в 16:31

БК Монтана с контроли в Гърция

Баскетболистките на Монтана днес и утре гостуват в Гърция на ПАОК в контролни срещи. Тази вечер срещата е от 19 часа, а утре в 14. БК Монтана беше специален гост и проведе тренировката си преди контролните срещи с ПАОК в чисто новата модерна зала АРЕНА САНДАНСКИ. Треньорският щаб и момичетата бяха посрещнати от Никола Тимов - управител..

публикувано на 19.09.21 в 16:00