Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 22 януари 2021 година

Снимка: Стефка Павлова

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие.

38 са активните случаи на COVID-19 в област Видин, от които 20 са хоспитализирани, съобщават от пресслужбата на Областната администрация. По данни на Регионална здравна инспекция - Видин, за последното денонощие има регистрирани 5 нови случая на коронавирус в област Видин. Още 11 души са оздравели.  

По данни на здравните власти през изминалото денонощие в област Враца са обявени 13 нови случая на COVID-19. Новозаболелите са от общините Враца, Бяла Слатина и Криводол.

Два са новоустановените случаи на COVID-19 в област Монтана за последното денонощие, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Един носител на вируса е починал.

100 медицински специалисти от област Монтана са получили втората доза от ваксината срещу коронавирус. По същото време на 20 лица е поставена първата доза. От декември до сега в област Монтана общо са поставени 436 дози от ваксината срещу COVID-19.

Да бъдат удължени противоепидемичните мерките с още 3 месеца
, предложи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Видинчани приемат разнопосочно предложението, показа анкета на Радио Видин.

Над 2400 души са сменили личния си лекар през 2020 във Видинско. Пациентите могат да проверят последната си актуална регистрация при личен лекар на официалния сайт на Националната здравноосигурителна каса.

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване до 31 октомври, съобщават от Общината.

Стартира данъчната кампания в Монтана. Желаещите да платят своите местните данъци и такси, вече могат да го направят.

Възстановено е движението през прохода "Петрохан", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Решението за пускането на трафика е взето след обход на трасето. 

В общините Брегово и Ново село се оплакват от чести спирания на тока и са решени да търсят правата си по съдебен ред. От ЧЕЗ твърдят, че прекъсванията на електрозахранването са в резултат на тежките метеорологични условия в началото на годината.

Дрехи и играчки получиха като дарение деца от видинското село Неговановци. Дарението, осигурено със съдействието на сдружение "Фабрика за идеи" и "Видински фонд читалища", е изпратено от жена от София. Кампанията ще продължи да събира дрехи и обувки, ученически пособия и битови уреди втора употреба.

Неизлъчван концерт от цикъла “Viva Beethoven“ ще предложи на почитателите на класическата музика Симфониета-Враца. Така врачанските симфоници отбелязват 250-годишнината от рождението на великия немски композитор. 

Фотоконкурс за двата празника на 14 февруари обяви читалището в село Буковец.
Първият е на тема "Как ще отпразнувам Трифон Зарезан", а вторият е за "Най-сладка целувка". 

Вижте още

Снимката на 17 май 2021 година

Днес бе  последният  ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца,..

публикувано на 17.05.21 в 18:00

Кметове искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне..

публикувано на 17.05.21 в 15:35

Най-голямото училище в Мездра изпрати своите абитуриенти

46 зрелостници изпрати официално днес С редно училище "Иван Вазов" Мездра, съобщават от общинската администрация.  18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". Д иректорът на гимназия Мариела Горанова се обърна към Випуск 2021 с думите: "Бъдете отговорни и..

публикувано на 17.05.21 в 15:10

Изтича срока за участие в проекта за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Днес е последния срок, в който жители на община Видин могат да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства, които ще получат безплатно 4152 отоплителни уреда на стойност над 11 500 000  млн. лева. Около 10..

публикувано на 17.05.21 в 14:23

Ваксинираните във Врачанско минаха 20 000

22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души. През вчерашния ден в областта има нови две положителни проби за COVID-19, на мъже от Враца и Криводол, които ще се лекуват в домашна среда. В болницата в Кнежа е починала жена с коронавирус..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Социална услуга за 17 души започва в община Ружинци

Социалната услуга "Патронажна грижа +"  стартира о т днес в община Ружинци, каза кметът Александър Александров:   "В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа. За тях ще полагаме грижи с предоставяне на храна, на медикаменти, на плащане на сметки. Тук се предвиждат възможности при COVID и доказани такива случаи да обръщаме..

публикувано на 17.05.21 в 13:51
Златко Живков

Над 6 милиона от местни данъци събра община Монтана

Висока събираемост на местните данъци и такси отчитат от община Монтана. За първите 4 месеца на годината в сравнение с 2020 година в хазната са влезли над 1,5 милиона лева повече, съобщи кметът Златко Живков. До 5 май се ползваше 5% отстъпка при плащането на целия данък: "Това, което е събрано в първите 4 месеца на годината е най-доброто за..

публикувано на 17.05.21 в 12:55