Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на Брегово и Ново село си търсят правата, заради проблеми с тока

| обновено на 25.01.21 в 16:27
Снимка: Радио Видин

Десетки домакинства в общините Брегово и Ново село остават за часове без ток, без предупреждение. Проблемите са от седмици и нарушават правата им като потребители, разказва певецът Ивайло Гюров, който живее в Брегово:

  

"Това е от години, без никакъв повод, без да има някаква конкретна причина. Спира се тока, когато си пожелаят и хората седят на тъмно. Последният път беше за много време, от 14-ти до 18-ти (бел. ред. януари) нямахме ток, като не броим, примерно, че час време го пуснат или 15 минути. Да не говорим, че го пускаха като на дискотека - пуснат, спрат."  


Сред потърпевшите и Катя Лазарова, която се оплаква, че честото спиране на тока е причина за изгарянето на електроуреди. Десислава Максимова казва, че заради прекъсването било застрашено здравето на детето ѝ:


"Детето ми е астматик. Шест дена можете ли да ми обясните как да му правя инхалации с лайка и сода на  газов котлон."


Напрежението в мрежата също не е каквото трябва да е, обяснява Марияна Димитрашкова: 


"Силата на тока, която получаваме, вместо 220 волта, ние получаваме, измерихме го веднъж, 180. Оплакахме  се."


В община Ново село освен домакинствата, без ток и алтернатива за отопление,  за ден и половина останали социални  заведения, каза заместник- кметът Деяна Стоянова:


"Нямаше как да направим топла храна и да раздадем на тези хора."   


Отитите за връзка с електроразпределителното дружество се оказали трудни.

Потърсихме за коментар и ЧЕЗ, откъдето ни отговориха, че прекъсванията на електрозахранването в Брегово и Ново село са в резултат на тежките метеорологични условия в началото на годината -  снежни затрупвания, обледяване на проводници и паднали високи дървета, извън сервитутните зони, а екипите на компанията са работели денонощно. Извършена е профилактика на мрежата, но има атмосферни условия, на които проводници и други съоръжения не биха могли да издържат, допълват в отговора си от дружеството. Предстои обследване на електроенергийните съоръжения  и ако бъдат констатирани забележки, те ще бъдат отстранени незабавно, обявиха от дружеството.

 

Жителите на двете общини планират по съдебен ред да защитят правата си. Ивайло Гюров изготвя списък на хората, които за засегнати: 

"Аз не искам нищо от ЧЕЗ, освен да получавам това, за което си плащам."


Според адвокат Люба Райнова хората имат имат основание:


"Те следва да понесат отговорност за причинените имуществени и неимуществени вреди от неизпълнение на тяхно договорно задължение - да подават електрическа енергия със съответни стандартни характеристики и параметри."

Вижте още

Снимката на 26 февруари 2021 година

Бюджетът за 2021 година, който е в размер на 52 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.   Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общинският съвет прие бюджета на Община..

публикувано на 26.02.21 в 17:57

Половин милион лева в инвестиционната програма на ВиК Видин

Инвестиционна програма за 2021 година на "Водоснабдяване и канализация" Видин бе приета от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, в която участват общините от областта. Програмата възлиза на 500 000 лева. За да я реализира, водоснабдителното дружество ще кандидатства за кредит пред "Български ВиК холдинг", обясни управителят Георги Владов: "С..

публикувано на 26.02.21 в 15:30

Засилени проверки на шофьори до 3 март

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност с акцент контрол на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози стартира от днес, съобщават от полицията във Видин. Акцията ще продължи  до 3 март, а контролните действия на Пътна полиция ще се извършват предимно в сутрешните и вечерни часове. Служителите на..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Лекари в Монтана бяха запознати с лечението на COVID-19 с кръвна плазма

Информация за лечението на пациенти с COVID-19 с реконвалесцентна плазма бе представена пред лекари от областната болницата в Монтана. Презентацията направи д-р Чавдар Ботев, от Сдружение създадено в страната за именно този начин на лечение на коронавирус: "Нашата цел е бавно и постепенно да влезе тази терапия там, където има нужда и..

публикувано на 26.02.21 в 14:45

БЧК Видин организира курс за водни спасители

Областния съвет на Български червен кръст - Видин организира провеждането на курс за водни спасители на плувни басейни и водни паркове. Това съобщи за Радио Видин Галина Йорданова, главен специалист към Секретариата на БЧК - Видин. "Курсът е с продължителност 1 месец. Задължително курсистите трябва да имат навършени 17 години. Записването е до..

публикувано на 26.02.21 в 14:36

Във Враца отбелязват Деня на редките болести

С молебен и водосвет Враца ще отбележи международния ден на хората с редки болести. Инициативата ще се проведе в неделя под мотото "Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени". Тя се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и студенти от филиала на Медицински университет - София. Главната цел на кампанията е да..

публикувано на 26.02.21 в 14:30

69 нови с коронавирус в област Враца

По-голямата част от новозаразените с COVID-19 в област Враца са от града под Околчица. По данни на Eдинния информационен портал в четвъртък са установени 69 положителни теста в региона, 40 от тях са от община Враца, като от тях само двама са настанени в болници.  В община Мездра са регистрирани 6 лица.  Пет от новозаболелите  са  от община..

публикувано на 26.02.21 в 13:19