Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Неделник" от 24 януари 2021 година

18
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...”. Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част от екипа на младежкия дом. Приключи и фото конкурса "С дъх на Коледа" обявен от Младежки дом - Монтана. Целта на конкурса бе да провокира креативността на всички без значение от възрастта, да подготвят и да украсят своята трапеза за Бъдни вечер и Коледа и да я снимат. Скоро ще бъдат обявени и резултатите, коментира Мариета Найденова. В понеделник в рубриката "Памет нашенска" ви запознах с двете икони рисувани от легендарния Поп Пунчо. Днес можете да чуете цялото интервю за този забележителен българин в интервюто ми със Светлин Ангелов, уредник в отдел “История на България XV - XIX век“ в Регионален исторически музей - град Монтана. През седмицата видях следната публикация със снимка на плетени чорапи във Фейсбука на читалище "Наука" от видинското село Синаговци. Снимка на "кракотопленки". От секретаря на читалището Даниела Георгиева ще разберете какво е това. Приключи и онлайн конкурса за снимка на снежен човек организиран от Читалище "Светлина" в село Неговановци. Има обаче голяма изненада, а тя е, че няма победител!!! Да, всички участници са класирани на първо място и ще получат награди. Мариана Димитрова ни разказва тази история. Книга със стихове за деца издаде писателят от Чипровци Георги Костодинов- Гогата. Тя носи името "Детска радост". Познат сред читателите като автор на любовна лирика и разкази и стихове на торлашки диалект сега автора се връща и към тази своя страст да пише за деца. За днес Цветан Дочев ни е приготвил две вкусни гозби, но примесени и с интересни истории. Всъщност през седмицата се навършиха две години откакто започнахме тази рубрика "Рецептите на Дедо Скръц". Първо готвим ютика с тиква, а след това и макарони с месо или колбас на фурна по идея на художника Петър Къчев - Червения. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Възстановка на Клуба на площада във Видин

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата..

публикувано на 24.02.21 в 12:47
крайдунавски парк Видин

Намаляват пейките в Крайдунавския парк във Видин

Намалява броят на пейките в Крайдунавския парк по централната алея, което е обезпокоително - алармира виннчанката Теодора Минкова:  "Като излизаме по главната алея в парка прави впечатление, че доста пейки липсват, не се знае къде са, някои са пренесени по страничните алеи, това ни притеснява, все пак пейките се ползват...Би трябвало..

публикувано на 23.02.21 в 16:30
Кристина Иванова от Оряхово, посланик за един ден

Момиче от Оряхово е „Посланик за един ден“

11-окласничката Кристина Иванова взе участие в инициативата „Посланик за един ден“. Тя е от Оряхово, в момента учи в  езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч . Това е вторият й опит за участие в инициативата, който тази година се оказва успешен, за разлика от първия. Кристина впечатлява със своето владеене на английски език и със..

публикувано на 23.02.21 в 15:30
Фабиана с абитуриентската си рокля

Младежи от Вършец даряват абитуриентските си тоалети

Фабиана Върбанова и Петър Апостолов даряват своите абитуриентски тоалети на зрелостници,  които са в затруднено финансово положение.   Фабиана и Петър  са съученици, които преди една година  завършват 12 клас в СУ "Иван Вазов" Вършец. Днес е Фабиана Върбанова е студентка в УНСС Специалност Философия". Тя иска нейната..

публикувано на 23.02.21 в 14:25
Благотворителен базар в 4 ОУ

Мартенички за надежда продават в Монтана

"Мартенички за надежда", така са нарекли благотворителната си кампания учители и ученици от 4 ОУ "Иван Вазов" Монтана. Средствата от продадените мартенички ще бъдат за деца, които са останали без родител по време на пандемията. Изработените мартенички, сувенири  и картички вече се продават в двора на училището, обясни директорът Ваня Велизарова:..

публикувано на 23.02.21 в 13:05

Оперната прима Цветелина Малджанска на видинска сцена

На 27 януари тази година се навършиха 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Днес във Видин ще бъде отбелязана годишнината с концерт в зала "Филхармония".  Диригент е Петър Димитров, а солисти са сопраното Цветелина Малджанска и пианистката Надежда Димитрова.  Цветелина Малджанска е родом от Враца и е дълбоко свързана със..

публикувано на 23.02.21 в 11:51

С доброволен труд обновяват детска площадка в Белоградчик

В Белоградчик  с доброволен труд почистиха района на стара детска площадка в града. По програма РОМАКТ са закупени нови съоръжения, които скоро ще бъдат монтирани. До края на март площадката ще е обновена и на нея ще играят децата от града. Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни..

обновено на 22.02.21 в 18:55