Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се изграждане на нов ГКПП в Северозападна България

Не се конкретизира дали пункта ще е в област Видин или в област Монтана

кадъ боаз салаш ново корито гкпп
Снимка: РАДИО ВИДИН

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да активизират работата си по изграждане на още един Граничен контролно-пропускателен пункт на север от Стара планина, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Най-вероятно става въпрос за и граничен пункт, който да бъде изграден в област Монтана. По думите на Екатерина Захариева, създаването на нов ГКПП на север от Стара планина е договорено между двете страни през 2010 година. Тогава такова споразумение е подписано между областите Монтана и Пирот. Започнали са и предпроектните проучвания за изграждане на граничен пункт при монтанското село Дива Слатина и село Пуста Йеловица в област Пирот, каза Златко Живков, кмет на Община Монтана:

"Това е интересна новина, която министър Захариева е казала. На много ранен етап е това. Тук планината, ако я пресечем ще е най-близо, за Сърбия от тук е най-прекия път в Европа. Много добре би било, но все още на много ранна фаза сме. Темата с ГКПП-тата е като с тунела на "Петрохан", поради тази причина сме изключително внимателни", обясни още Златко Живков.

Възможно е министър Захариева да е имала предвид пункта между видинското село Салаш и сръбското Ново корито, за който се говори от години, предположи пред  радио Видин кмета на Община Белоградчик Борис Николов:

"В бюлетина, който излезе, само това пише. Всички предполагаме, че е нашето, защото тук на запад, друго няма, където да е възможно и да има проекти - тука проекти се реализираха. Има ново споразумение, още Президентът Първанов, Президентът на Сърбия подписаха. Междуправителствена комисия има, която не работи, за съгласуване и за реализиране на идеята. Бяха отпуснати пари, половината се реализираха. Пътят, един мост в селото се направи - нов мост, баластрира се, насипа се пътят натам до пункта и остана да се асфалтира, да се изградят бордюри и пунктът - самият пункт.  И това вече се спря, до това ниво е, до това състояние. Половината СМР дейности са изпълнени, остава още половината. Става дума за някъде около един милион лева за довършване."

На срещата си министрите на външните работи на България и Сърбия очертаха туризма като един от най- перспективните сектори, а увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на по- добра инфраструктура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34