Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първото радио в село Милчина лъка

Снимка: БНР

Днес, когато отбелязваме деня на Българското национално радио ще ви разкажем една интересна и увлекателна история за първото радио закупено през 1942 година в кулското село Милчина лъка. Радиото е било марка "Тулан", а първоначално идеята за купуването му е срещнала  сериозен отпор, но все пак историята има щастлив край, разказва краеведа Емил Дичев:

"Историята за първото радио в старото село Милчина лъка е пре-любопитна. Тя показва, че нашите предци са имали тънък усет за новото, което навлиза в бита и са се стремели това по всякакъв начин да достигне до хората. През 1942 година, когато старото село Милчина лъка е започнало да се разселва по баирите и, за да не купуват земя всеки стопанин прави къща на мястото, където е била неговата собственост. В старото село имало училище. Учителите като по-прогресивни хора решават да закупят радиоприемник за "училищно слушане"- така е записано в летописната книга на училището. По онова време хората не са чакали помощ от държавата и като решат да правят нещо - го правят заедно... Решавайки да купят радиоапарат селяните правят събрание. На това събрание идва почти цялото село, но и доста пияни съселяни. Учителите правят предложение да се закупи това радио за училището, но голяма част от селяните възразяват, защото по същото време е било нужно да се заделят средства за закупуване на парцел за кметство на новото място. На това събрание нищо не се случва. Учителите, обаче си правят извод, че трябва да променят тактиката и започват усилено разясняване на селяните, че няма да купят радио за училището, а за селско слушане. Насрочва се ново събрание. Организира се своеобразна охрана, която не допуска пияни съселяни. На това събрание взимат решение да се съберат пари от селяните и да бъде закупено радио и парцел за обществена сграда в новото село. При взетото решение хората започват да събират средства. Средствата са събирани, като всеки е дарявал крина боб или царевица, а другият начин е бил, като са правили вечеринки. В летописната книга има информация за театрални представления по Бранислав Нушич, по Стеле Костов. В тях са участвали освен ученици и хора от селото. Така успяват да съберат средства и след два - три месеца в летописната книга е записано, че "В селото е пристигнал магазинер, който е доставил за селско слушане радиоапарат "Тулан", шестлампов". Така приключва сагата с радиото в селото. По-късно са доставени и акумулаторни батерии за радиото. Това е българско радио. За жалост не успях да открия радиоапарата. Няма никакви данни къде е за жалост."   

Денят на българското национално радио се отбелязва от 2002 г. На този ден през 1935 година е изпратена Наредбата-закон за радиото, с доклад от министър- председателя Пенчо Златев, за подпис до цар Борис Трети. Не по-малко интересна е обаче и историята на радиоприемниците "Тулан". 
Първата българска фабрика за производство на радиоапарати е заработила в Бургас през 1927 г. Тя се нарича "Тулан", а нейн основател е инж. Светозар Пренеров. Името "Тулан" е вдъхновено от името на американска фирма, която по това време вече е прекратила дейността си.  Абревиатурата ТУЛАН означава "Трудолюбие и упоритост лансират активност и напредък“ била и семеен девиз. През 1925 година той е поканен да участва в проект на световно известна марка в Холандия. Младият инженер отхвърля офертата и решава да създаде собствено предприятие в Бургас. Първите произвеждани у нас радиоапарати "Тулан" били евтини и стабилни, с прецизна селективност и комфортен тон, с много оригинални, патентни решения в тях, които дават значителни предимства в конкурентната среда на радиопазара. Странен е и начинът за продажба: купувачите плащат цената на радиоприемника едва след 4-месечна пробна експлоатация у дома или в учреждението, след като се уверят, че са купили нещо добро. От 1931 г. до 1941 г. в гаранционен срок са върнати за поправка само 6 броя радиоапарати и то поради неправилна експлоатация. Били заменени веднага с нови. Фабрика "Тулан" е национализирана и закрита след политическата промяна в България през 1944 г. Инж. Светозар Пренеров почива на 52-годишна възраст след като не може да понесе това, което се случва с фабриката му. За фабрика "Тулан" и нейния създател има отредено достойно място в двутомната "История на българското радио" на проф. Веселин Димитров. 
Вижте още

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59