Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовете по физическо възпитание са възможни и онлайн

| обновено на 27.01.21 в 14:27
Снимка: Радио Видин

Часовете по физическо възпитание и спорт са възможни онлайн, доказват в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Учениците имат упражнения за работа вкъщи и спортуват пълноценно дори и от дома. Нямат търпение да влязат отново в новата спортна зала в училище, но засега  спазват стриктно указанията на учителя си по физическо, който е изработил своя програма за работа в електронна среда, тъй като в ръководствата на учителите не пише как се преподава онлайн физическо. Налага се да приспособят заниманията за работа в домашни условия, обяснява преподавателят по физическо възпитание и спорт Росен Ракаджиев:


"Вече работим по утвърдени правила и формули, както ние учителите, така и самите деца и много по-лесно се справяме при обучението тази година. Използваме най-вече общообразователни упражнения. Упражнения, съобразени с работата в домашни условия. Даваме упражнения за координация, упражнения за развитие на различни мускулни групи, т.е работим за качества, най-вече за сила, за координация, по-малко за бързина и за ловкост, защото вкъщи малко са ограничени условията за бягане, тичане и скачане."


В началото на всеки час преподавателят изпраща инструктаж за заниманията от вкъщи, в който напомня, че помещението, където ще се работи в часовете по физическо възпитание в домашни условия задължително трябва да се проветри,  както и да се обособи кът за работа, далече от стъклени предмети, с цел предотвратяване на инциденти.


Дори от дома, часовете започват по познатия начин, разказва петокласникът Мирослав:


"Когато сме вкъщи и сме в час по физическо, първо, когато влезем в самото събрание, се представяме, след това започваме да правим обща загрявка. Понякога сме сами, понякога по отделно. В повечето случаи по отделно. Включваме си камерите и микрофоните и започваме да правим загрявка.“


Получават и домашни, обяснява Тея:


"Правим загрявка първо, после правим упражнения. Учителят ни дава нещо за домашно, нещо като осморки да правим. Не е изобщо трудно."


В часа по физическо възпитание Иван, както и съучениците му, оставят встрани учебниците и клавиатурата: 


"Доста помагат наистина, помагат ми да се раздвижа."


Във времето, през което учениците са у дома, физическата активност е още по-важна, казва учителят:


"Децата са затворени вкъщи, много по-обездвижени са и този дълъг период без контакти и изолираност, най-вероятно се отразява и на тяхната психика. Така че ето тук вече е и ролята на нашите часове, чрез личния пример, да се опитаме да накараме учениците, да ги мотивираме да прибягнат към физически активности в домашни условия, а има какво да се прави."

И учениците, и преподавателите приемат онлайн обучението като подходящо решение в ситуация като тази, заради пандемията, но временно. Когато приключи ще са отново в салона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00