Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейският съюз в подкрепа на здравето

Снимка: Радио Видин

Появата на коронавируса показа неподготвеността на държавите по целия свят да се справят със световната пандемия. Тя оказа голямо въздействие върху медицинския и здравния персонал, пациентите и здравните системи в Европа, затова в отговор на пандемията от Covid-19, в края на миналата година Европейският парламент прие програма в подкрепа на здравето. Програмата "Европейски съюз в подкрепа на здравето" обхваща предстоящия програмен период от 2021 до 2027 г., но всички мерки, свързани с възстановяването след кризата, са предвидени за реализация през първите години от периода. Със своя бюджет от близо 10 млрд. евро тя ще финансира държавите от еврообщността, здравни и неправителствени организации. С тази програма Европарламентът цели да помогне на европейските здравни системи да станат по-устойчиви и по-добре подготвени за бъдещи здравни кризи чрез създаване на резерви от медицински консумативи, които ще бъдат използвани при кризи, създаване на резерв от здравни работници и експерти, които могат да бъдат мобилизирани в отговор на кризи в целия ЕС, засилено наблюдение на заплахите за здравето.
Сред целите, които си поставя програмата, е укрепването на здравните системи, така че те да могат да се справят с епидемиите, както и с дългосрочните предизвикателства, чрез насърчаване на профилактика на заболяванията и промоция на здравето сред  застаряващото население, цифровата трансформация на здравните системи, достъпа до здравеопазване на уязвимите групи. Очаква се да се осигури наличие на лекарства и медицински изделия на достъпни цени, ще се насърчава разумното и ефективно използване на антимикробни средства и ще се стимулират по-екологосъобразното производство и иновациите в областта на медицината и фармацевтиката. Програмата ще намали неравнопоставеността в здравеопазването, обяснява идеята Кристиян Силвио Бушой от Групата на Европейската народна партия:

"70% от нашето население може да очаква по-голяма и по-смела намеса в здравеопазването. Кризата с COVID-19 доказа нуждата на ЕС за добре дефинирани и адекватно финансирани политически инструменти, особено с нарастващите очаквания от нашите граждани от съюза и от нас, по-специално, политиците в областта на здравеопазването. Сред приоритетите на Европейския парламент е дигитализация на здравеопазването. Програмата не само ще допринесе в борбата с рака, но също така и с дигитализацията на предстоящите тревожни събития, бъдещи пандемии и заплахи за здравето, като работи в синхрон с други програми, инструменти и фондове." 

В края на миналата година бе подписан договор за нова суперкомпютърна система в България. Тя ще може да разполага с повече от 4,4 петафлопса (4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда) и ще бъде разположена в София Тех Парк. Едно от приложенията за използването на суперкомпютъра са медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения, посочи Мария Габриел: 

"България и екипът тук работиха изключително интензивно, така че машината да бъде одобрена, като конфигурация. Днес иновации и нови продукти и услуги са немислими без ползването на такъв тип изчислителни мощности. Освен това ще си говорим все повече и повече за конкретна полза. Суперкомпютрите не са само технология. Те са много ясни като полза сега в медицината - от месеци напредъкът, който имаме по отношение на лечение, на ваксина, свързани с коронавируса, е и благодарение на работата със суперкомпютрите. Разбира се, че трябва това да продължи, защото има много добра перспектива за работата за други заболявания от Алцхаймер до рак."

Ивестициите в наука винаги се отплащат, убеден е и евродепутатът Радан Кънев:

"Европа показа, че обединена може да помогне и финансово да компенсира загубите там, където пасивността и инерцията на правителствата не го направиха и да се ангажира с отварянето на границите за професии и стоки, без които не можем. Днес хората очакват от Европейския парламент ясни правила и критерии за защита на гражданите, честен пазар на лекарства, гаранции, че финансовите помощи отиват при нуждаещите се, а не за купуване на избори. Нашият най-голям успех и надежда е разработването на ваксина с решаващата помощ на европейските програми за иновации, в партньорство с лидерите в индустрията. Успех, който показа колко са важни инвестициите в науката, а ключовата ни задача е тази ваксина да стигне до гражданите на Европа със строг ред и по ясни правила."

Предвижда се допълнително финансиране за здравните политики на Евросъюза. Инвестиции в здравния сектор в допълнение на програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ще се осигурят чрез други програми на Съюза, като:  Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+) - за подпомагане на достъпа до здравеопазване на уязвимите групи; Европейски фонд за регионално развитие - за подобряване на регионалната здравна инфраструктура; програма Хоризонт Европа - за научни изследвания в областта на здравето; Механизъм за гражданска защита на ЕС/rescEU - за създаване на резерви от медицински консумативи за извънредни ситуации. Ще се използва и ресурсът на програма Цифрова Европа и Механизъм за свързване на Европа - за изграждане на цифровата инфраструктура, необходима за цифровите здравни инструменти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02