Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновено е читалището в Оряхово

2
Снимка: Фейсбук на читалището


Ремонтираха сградата на НЧ "Надежда1871" град Оряхово. Изцяло са реновирани всички помещения, изградена е нова зала за танци, както и музикален кабинет. Читалището е едно от най-старите в областта, тази година то навършва 150 години, каза за Радио ВИДИН Боряна Маринова секретар на институцията:


"Вече имаме прекрасен храм на културата, реновиран, освежен. Предизвикващ удоволствие в ползващите го. Читалище създадено преди 150 години, тази година имаме и юбилей на читалището. Завърши един ремонт по европейски проект за развитие на селските райони, който проект беше основен ремонт на читалище "Надежда", вътрешен и частично външен ремонт, но вътрешния е изцяло. Имаме даже и нови неща, като нова зала за танци, нов ремонтиран музикален кабинет и зала за репетиции на духов оркестър, където да могат да тренират, нали, да правят репетиции. Имаме 3 танцови състава - един детски, един детско-юношески, един автентичен танцов състав, имаме духов оркестър при читалището, имаме два мажоретни танцови състава, на различни възрастови групи. Две певчески групи, също към читалището - една за фолклор и другата за стари градски песни. Да благодарим на хората, които инициираха това кандидатстване по проект, това е на първо място община Оряхово... Изцяло, абсолютно от таваните до пода е абсолютно всичко ново, освежено. Искам да допълня нещо, че благодарение на община Оряхово също, понеже не влизаше в ремонта, салона всъщност, сцената има ново облекло, завеси имам предвид и всичко, което е на сцената. Те за да изглежда всичко така добре, трябваше и това да се направи и това беше финансово подкрепено от община Оряхово, което вече създава и много друг облик на самата сцена."


Заради противоепидемичните мерки дейностите в читалището към момента са ограничени. Все пак има и положителни новини, защото от 1 февруари ще има отхлабване на мерките в страната и по този начин институцията отново ще заработи. Стойността на извършения ремонт на сградата на читалището в Оряхово е 390 440 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09