Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Дезинформацията- основен проблем за общественото здраве

Снимка: sbj-bg.eu

През април 2020 година, в самото начало на пандемията от коронавируса, членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19. В резолюция, приета от Европейския парламент, евродепутатите се обединиха около становището, че дезинформацията е основен проблем за общественото здраве. Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Какво законодателство обмисля съюзът за онлайн платформите, които са благодатна среда за разпространение на неверни твърдения, за да се ограничи разпространението на дезинформация, обясни Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия:

"Дезинформацията е глобален феномен, който не е свързан само с COVID-19, а с всеки аспект на нашия живот- здраве, икономика, социален живот, така че тези платформи и социалните мрежи, интернет, които се развиха толкова бурно през последните десетилетия, допринесоха за това информацията да се разпространява мигновено по цялата планета и да промени мнението и живота на милиарди хора ... Европейският парламент взе решение да направи специална комисия, на която и аз съм член и да намерим най- ефективните мерки за противопоставяне на този феномен. Много е сложно, защото е свързано с гарантирането на свободата на изразяване на мнение. То по никакъв начин не трябва да бъде ограничавано. В същото време трябва да бъде мотивирано и критичното мислене на хората, за да могат те сами да отсяват това, което се предлага и е конспиративно, невероятно, свързано с неща, които не отговарят на истината ... Тази специална комисия по дезинформация на Европейския парламент трябва в следващите 12 месеца да приеме един доклад с препоръки за законодателни решения за ограничаване на дезинформацията и особено що се отнася за геополитическата дезинформация от други, трети страни."- каза Андрей Ковачев.

През 2020-та лидерите на страните в ЕС заявиха, че борбата с дезинформацията трябва да се води с прозрачно и навременно предоставяне на фактологична информация. Европейската комисия предложи мерки, сред които са разграничаване между незаконното съдържание и съдържание, което е вредно, но не е незаконно и между дезинформация и подвеждаща информация, която може да се разпространява без умисъл. Попитахме жители на Видин ставали ли са жертви на дезинформация по отношение на ситуацията с COVID-19:

"Има такива моменти, по предаванията на някои- разни конспиративни теории и други неща, които не може човек да ги приеме или пък някои ги приемат. Има доста дезинформация ... Сега и за ваксините- говори се колко са положителни, колко да се надяваме на тях ... Във всяка държава си има нещо специфично, на като цяло мисля, че се информираме ... Като гледам процента на тези, които искат да се ваксинират, имам чувството, че има доза дезинформация, неувереност."- коментираха видинчани.

ЕС ще продължи активно да се противопоставя на опитите за дезинформация чрез сътрудничество между институциите, държавите членки, международните организации и представители на гражданското общество. Предстои въвеждането на план за действия за европейска демокрация и законодателство за дигиталните услуги.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46