Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът от Вълчедръм

Автор:
Снимка: Личен Архив на Цветелин Велков

Тракторист от Вълчедръм е трикратен шампион на България по рали кросЗа него във Вълчедръм казват, че кара Лада, ама не точно. Всъщност Цветелин Велков си изкарва хляба като тракторист, но хобито му е свързано със състезателните автомобили. Всичките си купи е спечелил с неговата любима кола.

"Тя си е Лада, купето е Лада, мотора е Лада, просто всичко е преправено, усилено, подобрено, за да отговаря на стандартите, които се изискват за автомобилните състезания. Никоя обикновена кола не може да участва в състезания, без да е подготвена за тази цел. Всичко си е оригинално, но например, скоростната кутия си е ладова, в ладов корпус, обаче не е тази стандартната кутия, която знаем, че бабите и дедите ни са карали - това си е специално за спортни цели, нищо общо няма вътре с оригиналната кутия. Както и мотора. Моторът на външен вид е същия - вътре са повече нещата от западни марки. В мотора има една глава от Лада и един блок от Лада, всичко останало е пърформанс. Спортни части, които се произвеждат специално за състезателни цели. Има си електроника, дюзи, настройва се на компютър", разказа Цветелин Велков. 

Шампионът разказва, че от малък му било интересно да се занимава с автомобили и мотоциклети, и имал не малка страст към техниката. Но основната роля в това да се запали по този спорт, изиграл баща му, от когото е наследил много умения

"Едно хоби се превръща в мечта. Мечтата малко или много - стремиш се към това да я осъществиш и или успяваш, или не. На мен лично ми се получи, като че ли съм си сбъднал мечтата и съм доволен", обяснява Цветелин и допълва, че това не може да се нарече професия, по-скоро е много скъпо хоби, което той много обича. Колата я подготвя сам, но винаги може да разчита на помощ от приятели и подкрепата на няколко сервиза и на хора, занимаващи се с тази сфера. 

"На състезания ходя с две-три момчета, сервизни механици. На състезание ми е трудно сам да обръщам внимание на всичко. Разчитам на тях да преглеждат течностите по колата, гумите, наляганията - да следят общото състояние на автомобила. Без подкрепа не става, сам не се стига до никъде".

Цветелин е завършил  Техникума по механо-техника в Монтана със специалност "Двигатели с вътрешно горене", казва за себе си, че е щастлив във Въчедръм. Купил си е къща, където живее с приятелката си и работи цитирам "супер престижната работа тракторист", която му носи спокойствие и удовлетворение. А какво му носят състезанията?

"Всеки човек, когато побеждава се радва и когато губи съжалява и се ядосва. Много често ми се случва да побеждавам и коли от по-висок клас, може би за хората е интересно - за мен не е, защото аз в никакъв случай не си подценявам колата като техника. Нищо, че тя е Лада, но аз знам какво има в нея. Знам, че отговаря на техните автомобили и не им отстъпва по нищо. Просто хората живеят в заблудата, че това е Лада-та на дядо и с нея побеждаваш, но това не е точно така".

Според Цветелин този автомобил се управлява лесно, и дори шофирането му му носи огромно удоволствие. Но истинско удоволствие и щастие изпитва като спечели и го наградят. Човешко, твърде човешко, въпреки, че няма парични награди, а материалните са символични. 

"За мен най-голямата награда е да съм награден. Като вземеш купата това е един вид признание и оценка".

Всъщност марката на автомобила е чиста случайност, разказва още Цветелин:

"Купих кола, която е участвала в автомобилни състезания. Купих я много евтино, зарадвах се, карах я любителски известно време. След това започнах да я развивам - едно по едно". 

Дебютът му е бил през 2015 година, когато става трети в неговия клас, което още повече го мотивира да върви напред и да се развива. В момента Цецо се готви за тазгодишните състезания и подготвя нов автомобил. Разбира се, отново Лада. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00