Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско момиче е млад спортист №1 на България

Въпреки че живея в София, аз съм горда видинчанка, категорична е Саня Петкова

4
Саня и нейният треньор Лъчезар Цветков в "Нощта на шампионите"

Родената във Видин състезателка по олимпийско карате Саня Петкова бе обявена за най-добър спортист на България за годината във възрастова група до 18 години. Саня е вицешампионка в дисциплината "кумите" на европейското първенство за кадети, девойки и младежи до 21 години в Будапеща (Унгария). Тя бе отличена по време на тазгодишното издание на церемонията "Нощта на шампионите". Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор.

"Тренирам карате от 10 години, записах се още в първи клас. Братовчедка ми Ния е "виновна" за това. Тя беше започнала да тренира, а на мен бойните спортове ми харесваха и така реших да се запиша и аз. В началото нямах големи амбиции, тренирах повече за забавление и разнообразие, но след година-две се "запалих", започнах да печеля титли. Родена съм във Видин, родителите ми са от там, баща ми Сашо и майка ми Мария са от Видин. Цялата ми рода, както се казва, е от там. Живях до 3-4-годишна във Видин, а след това прекарвах там всяко лято. Корените ми са от Видин, аз съм си горда видинчанка! Вече имам около 10 републикански титли и съм национален състезател, откакто започнах да ходя на държавните шампионати. Имам второ и трето място на Балканско, 2019 година станах пета в света, трета съм в световната ранглиста в момента.


Най-големият ми успех, заради който съм спортист на годината, е вицеевропейската титла от 2020 година. Ужасно много са успехите от международни турнири, където имам много първи места. Не очаквах такова признание в "Нощта на шампионите", защото каратето не е особено оценяван спорт в България, въпреки че е олимпийски спорт. Беше голяма изненада. Всичко зависи от държавата. На мен са ми предлагали да тренирам срещу заплата в Америка. Там всеки спорт е поставен на пиедестал", каза за Клуб Спорт по Радио Видин Саня Петкова.


Саня Петкова тренира в Карате клуб "Ронин" при треньора Лъчезар Цветков, когото нарече "втори баща" по време на церемонията "Нощта на шампионите":

"Много е силна връзката между нас. Винаги сме си комуникирали като приятели, винаги е бил до мен. Винаги ми е казвал истината в очите, винаги ме е учил да харесвам качествена храна, качествена музика, качествено кино, хората около мен да са стойностни, аз да бъде стойностен човек."

"Беше ѝ много трудно в началото, но на тренировка идваше абсолютно всеки ден- няма събота, няма неделя, няма празници, ваканции... Много отдадена и с много труд постигна всичко", обясни сенсей Цветков и добави, че в момента Саня се възстановява от тежка контузия:

"Наскоро претърпя операция и сега най-важното е да се възстанови. Засега всичко върви добре. Тази година навършва 18, предстои Европейско първенство до 21 години, трябва да видим дали може да участва, но може би ще е прекалено рано. Желая ѝ бързо да оздравява и след това- обратно в залата."

"Кракът ми се възстановява изключително бързо, всички са учудени. Надявам се в най-скоро време отново да съм на татамито, но се налага да направя дълга почивка. Може би до следващия януари няма да участвам в състезания. Първата цел е Световното първенство и да се класирам най-накрая за медал. Стремя се към върха!", категорична е Саня Петкова.

Повече от Саня и сенсей Лъчезар Цветков- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове - "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44

Михаел Павлов свири на стадион "Огоста"

От БФС назначиха Михаел Павлов за главен съдия на мача "Монтана" – "Марек" /Дупница/ .  Срещата от първия кръг на Втора лига е в събота, 20 юли, на стадион "Огоста", в 20:00 часа . Венцислав Банчев и Кристиян Минков са помощници.  Четвърти арбитър е Валентин Стефанов. Веселин Мишев ще оценява работата на съдиите. Николай Михайлов от..

публикувано на 18.07.24 в 14:16