Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвим се за вота през април, какви са нагласите във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Област Видин е с по-малко от 83 хиляди жители, които ще бъдат представлявани в парламента от четирима депутати. Те ще бъдат избрани от регион, който е сред най-бедните в Европейския съюз, с висока безработица, застаряване на населението и миграцията на младите в чужбина и големите градове в страната. Негативните тенденции трябва да се променят, убедена е Зорница Василева, която е 12-класничка в езиковата гимназия във Видин и тази година ще гласува за пръв път:


"Очаквам нещо различно да се случи в държавата ни, защото от години насам се случва едно и също.  Очаквам подобрение в цялата ситуация... Смятам, че вече като пълнолетен гражданин, че всеки млад човек трябва да е наясно с правата си. Да отстоява позицията си. Общата култура също е много важна. Имаме право на глас и трябва да го дадем. Преди да се гласува, за мен е доста важно човек да бъде силно информиран. Да обмисли добре за кого дава гласа си, също така да не го продава за 20, 30, 50 лева, защото нашето бъдеще зависи от нас самите."


Разколебани са по-възрастните във Видин, показа наша анкета:

"Нямам вяра в политиците. На 68 години съм. Поне аз така мисля, това е мое мнение... Мислим да гласуваме, да... Не знам дали има смисъл, защото всички са едни и същи... До сега винаги съм гласувала. Има време за още размисъл... Не ме интересува политиката... Ще гласувам... Не е сигурно, защото не съм доволна изобщо..."


Хората имат мнение за настоящите управляващи, но различни:

"Един успешен мандат, и то от най-успешните... Управлението е добро и ще се радвам, ако спечелят пак те... Мисля, че се проваля... Не съм им фенка."


Някои от тези, които не се колебаят да гласуват, ще заложат на познатите  политически формации. Други са категорични, че вече не им вярват. Видинчани искат да знаят не само партиите, които ще участват, но и лицата на кандидатите.


В най- малката община в областта - Бойница жителите са по-малко от 900 души. Много от местните са напуснали преди години, а новите жители на общината като Линда и Питър Доун са британци.  Нямат българско гражданство и на тези избори не могат да гласуват, но посочват проблемите в региона, които трябва да бъдат решени: пътищата трябва да бъдат оправени, няма много болници, проблем е и липсата на работа.

Местните хора избягват да говорят за политика. Иначе имат убеждения и казват, че няма да пропуснат да гласуват:

"Ние, знаеш ли, бабите какво говорим? Да пукне пролет, да започнем да си садим лука, да садим градинките, да си произведем, пък натам какво правят по София, те си знаят... Ще гласуваме, пак сигурно ГЕРБ ще подкрепим, специално аз де... Важното е да гласуваме... Щом живеем в тази държава, е редно да си гласуваме... Чакай, аз да ти кажа. Аз цял живот съм си гласувала за БСП. Не мога да се прехвърлям от тази партия на онази... Все още мисля за кого ще гласувам... Аз не искам старите муцуни. Те се редуваха един мандат тия, друг мандат ония и промяна никаква. Нека дадат път на младите, неопетнени хора. Промяната може би тогава ще се почувства."


Нямат притеснения заради пандемията. В общината ще помислят за по-големи изборни помещения, казва кметът Анета Генчева:


"Избирателните секции най-вероятно ще бъдат старите, тези които са ползвани до сега, но заради пандемията трябва да се съобразим с кубатурата на помещенията, тъй като във всяка избирателна секция освен избирателната комисия, ще има наблюдатели и застъпници. Трябва да се предвидят по-големи помещения, така че да осигурим отстояние на хората, поне метър и половина един от друг. Все пак трябва да ги предпазим. Здравето е най-важното нещо, така че в тази насока трябва да помислим дали ще останат старите секции или ще потърсим друг вариант с по-големи помещения, където хората да не са притеснени. Иначе ще подсигурим дезинфектанти, маски, ръкавици, всичко, което е необходимо и се надявам изборите да минат безпроблемно. Дано след изборите само не се увеличи броят на заразените."


В региона вече започнаха номинации на кандидати за народни представители. На 4 февруари ще са консултациите за състава на Районната избирателна комисия за парламентарните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34