Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвим се за вота през април, какви са нагласите във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Област Видин е с по-малко от 83 хиляди жители, които ще бъдат представлявани в парламента от четирима депутати. Те ще бъдат избрани от регион, който е сред най-бедните в Европейския съюз, с висока безработица, застаряване на населението и миграцията на младите в чужбина и големите градове в страната. Негативните тенденции трябва да се променят, убедена е Зорница Василева, която е 12-класничка в езиковата гимназия във Видин и тази година ще гласува за пръв път:


"Очаквам нещо различно да се случи в държавата ни, защото от години насам се случва едно и също.  Очаквам подобрение в цялата ситуация... Смятам, че вече като пълнолетен гражданин, че всеки млад човек трябва да е наясно с правата си. Да отстоява позицията си. Общата култура също е много важна. Имаме право на глас и трябва да го дадем. Преди да се гласува, за мен е доста важно човек да бъде силно информиран. Да обмисли добре за кого дава гласа си, също така да не го продава за 20, 30, 50 лева, защото нашето бъдеще зависи от нас самите."


Разколебани са по-възрастните във Видин, показа наша анкета:

"Нямам вяра в политиците. На 68 години съм. Поне аз така мисля, това е мое мнение... Мислим да гласуваме, да... Не знам дали има смисъл, защото всички са едни и същи... До сега винаги съм гласувала. Има време за още размисъл... Не ме интересува политиката... Ще гласувам... Не е сигурно, защото не съм доволна изобщо..."


Хората имат мнение за настоящите управляващи, но различни:

"Един успешен мандат, и то от най-успешните... Управлението е добро и ще се радвам, ако спечелят пак те... Мисля, че се проваля... Не съм им фенка."


Някои от тези, които не се колебаят да гласуват, ще заложат на познатите  политически формации. Други са категорични, че вече не им вярват. Видинчани искат да знаят не само партиите, които ще участват, но и лицата на кандидатите.


В най- малката община в областта - Бойница жителите са по-малко от 900 души. Много от местните са напуснали преди години, а новите жители на общината като Линда и Питър Доун са британци.  Нямат българско гражданство и на тези избори не могат да гласуват, но посочват проблемите в региона, които трябва да бъдат решени: пътищата трябва да бъдат оправени, няма много болници, проблем е и липсата на работа.

Местните хора избягват да говорят за политика. Иначе имат убеждения и казват, че няма да пропуснат да гласуват:

"Ние, знаеш ли, бабите какво говорим? Да пукне пролет, да започнем да си садим лука, да садим градинките, да си произведем, пък натам какво правят по София, те си знаят... Ще гласуваме, пак сигурно ГЕРБ ще подкрепим, специално аз де... Важното е да гласуваме... Щом живеем в тази държава, е редно да си гласуваме... Чакай, аз да ти кажа. Аз цял живот съм си гласувала за БСП. Не мога да се прехвърлям от тази партия на онази... Все още мисля за кого ще гласувам... Аз не искам старите муцуни. Те се редуваха един мандат тия, друг мандат ония и промяна никаква. Нека дадат път на младите, неопетнени хора. Промяната може би тогава ще се почувства."


Нямат притеснения заради пандемията. В общината ще помислят за по-големи изборни помещения, казва кметът Анета Генчева:


"Избирателните секции най-вероятно ще бъдат старите, тези които са ползвани до сега, но заради пандемията трябва да се съобразим с кубатурата на помещенията, тъй като във всяка избирателна секция освен избирателната комисия, ще има наблюдатели и застъпници. Трябва да се предвидят по-големи помещения, така че да осигурим отстояние на хората, поне метър и половина един от друг. Все пак трябва да ги предпазим. Здравето е най-важното нещо, така че в тази насока трябва да помислим дали ще останат старите секции или ще потърсим друг вариант с по-големи помещения, където хората да не са притеснени. Иначе ще подсигурим дезинфектанти, маски, ръкавици, всичко, което е необходимо и се надявам изборите да минат безпроблемно. Дано след изборите само не се увеличи броят на заразените."


В региона вече започнаха номинации на кандидати за народни представители. На 4 февруари ще са консултациите за състава на Районната избирателна комисия за парламентарните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52