Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 29 януари 2021 година

Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Видин с пример за работа от дистанция

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите  в "Едно" на 29 януари 2021 година:  

В началото на годината ще говорим за организацията на работа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"-гр. Видин. Преди дни е проведена среща на Националния алианс за социална отговорност, чийто регионален представител е фондацията.  На срещата екипът е  представил своя опит за работата от разстояние. 

Проведени са и срещи с представители на учреждения за координиране на работата по Правилника за прилагане на Закона за социалните дейности. 

Фондация е партньор в кампания на благотворителната организация "Ангели за България". Организацията обединява българи, живеещи в чужбина, а създател е видинчанката Стела Иванова. Една от акциите на благотворителната организация е във Видинско. С помощта на наши сънародници от чужбина са закупени най-необходимите хранителни продукти. Раздадени са на 75 домакинства от Видинско. 

Двама младежи от Видин са включени в програмата "Скритите таланти на България". Кампанията е на сдружение "Операция: Плюшено мече". Фондация "Подкрепа за реализация" е партньор от години на друга кампания на сдружението, която сбъдва коледните мечти на хиляди деца в страната. Така повече от 600 деца от област Видин получиха желаните подаръци за празника.

Сони и Даниел са сред скритите таланти, включени в програмата на сдружението. Двамата през тази година завършват училище. Желанието на Сони е да продължи образованието си с информатика, а Даниел има таланта да рисува. 


Националният алианс за социална отговорност, чийто регионален представител за Видин е фондация "Подкрепа за реализация" проведе дискусионна среща за работата в условията на пандемията. Алиансът обединява усилията на различни организации и учреждения в подкрепа на  социални общности. Срещата, на която е споделен опитът за работата от разстояние, е проведена онлайн.  В нея е участвал и екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация", разказва Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване":

"Срещата беше организирана от Национален алианс за социална отговорност, на който ние сме регионални представители. Темата на срещата беше "Анализ на дистанционната работа и извеждане на добри практики. Ние представихме нашата работа по време на епидемиологичната обстановка. Ръководителката ни Емилия Йосифова представи хронологично как са се случили нещата от началото на епидемията до момента. След това всеки един от специалистите, които работят в Центъра разказа подробно за своята работа и за дейностите, които е извършвал по време на дистанционната работа с потребителите, присъствената работа с тях, организираните мероприятия в центъра по време на присъствената работа и дистанционно организираните мероприятия на фейсбук страницата ни. На срещата имаше представители на други социални услуги от цялата страната. Общо около 20 на брой, като те  също споделиха някои от нещата, които са правили по време на това епидемиологично положение."  


Поредица от срещи са проведени от началото на годината между екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция и представители на различни  учреждения. Обсъдена е организацията на работа според Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги. Законът е в сила от юли миналата година, а през ноември е приет и Правилникът за неговото прилагане. Уточнена е координацията между различните организации, каза Диман Михайлов, социален работник в Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Бяха направени няколко срещи с представители на Дирекция "Социално подпомагане", общинското предприятие по социалните дейности и неправителствени организации, предлагащи социални услуги. На тези срещи се договориха различните етапи на комуникации между отделните доставчици на социални услуги. Законът дава рамката, а ние направихме методологията, по която ще се работи в бъдеще." 

С правилника се регламентира редът за насочване за ползване на социални услуги, както и за изготвяне и актуализиране на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа. Определено е минималното съдържание на договора за ползване на социални услуги, условията за неговото прекратяване и продължаване. Урежда се редът за сътрудничество и координация между доставчиците на социални услуги, когато лицето ползва такива от различни доставчици, както и координацията при подкрепа от различни системи. Определят се условията и редът за ползване на заместваща грижа.


Фондация "Подкрепа за реализация" е партньор на благотворителната организация "Ангели за България". Тя обединява българи, които живеят в чужбина и помагат на своите сънародници в страната. Неин основател е Стела Иванова, която е родом от Видин, но от години със е семейството си в Лондон. За съвместната дейност с организация Разказва Даниела Иванова, специален педагог и логопед в Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Ангели за България" е благотворителна организация, която е създадена през май 2020-та година, т.е тя е съвсем отскоро, със седалище и регистрация в град Лондон, Великобритания. Целта на организацията е да обедини българите, живеещи в чужбина в подкрепата им на благотворителни каузи, осъществяващи се на територията на Република България. От девет месеца инициативите им достигат 1 120 домакинства вече, благодарение на над 500 дарители. Сумата, която е събрана е над 55 хиляди лева. Това е до декември миналата година. Дейността на "Ангели за България" е насочена към директно материално подпомагане на нуждаещи се самотни възрастни, семейства с деца, в неравностойно положение, многодетни семейства и деца в нужда. Дейността се осъществява чрез месечни каузи като изпълнението им се възлага на местни благотворителни организации на база договорни отношения. Такива организации са фондация "Дечица", "Заедно за по-добро бъдеще", "Проект Северозапад" и нашата фондация "Подкрепа за реализация" и социални услуги за възрасти и деца. По стечение на обстоятелствата Стела Иванова е родена в град Видин и е израснала в град Видин... Стела се свърза с Емилия Йосифова. Оттук вече видяха, че могат да са полезни на хората и през този месец направихме една благотворителна кауза за 75 самотно живеещи, майки, бащи с дечица, семейства, които са останали без доход заради COVID-19, семейства на деца с увреждания. Тези 75  семейства бяха от Видин и от град Брегово. На всички бяха дадени лично пакети с храни от  първа необходимост на стойност 60 лева, т.е. сумата, която преведоха от "Ангели за България" стигна за 75 семейства. Бяха закупени от нас хранителните продукти, пакетирани. Бяха раздадени лично на семействата срещу попълнени документи, бланки и всичко това със снимкови материали, с фактури, беше пратено обратно на организацията, която остана много доволна от бързо свършената работа от наша страна."           

Следващата съвместна благотворителна акция във Видин ще е през март.


Фондация "Подкрепа за реализация" е партньор в кампанията "Операция: Плюшено мече", която сбъдва коледните мечти на хиляди деца в страната. Успява да осигури желаните подаръци на деца, които са потребители на социални услуги или пък са от семейства в затруднение. Така кампанията зарадва за празника повече от 600 деца във Видин. 

Сега двама младежи от Видинско са включени и програмата "Скритите таланти на България", провеждана от същата неправителствена организация. За кампанията разказва Михаела Стойкова, основател на сдружение "Операция: Плюшено мече":

"През менторска програма "Скритите таланти на България" ние търсим даровити младежи, които са лишени от родителска грижи или живеят в рискова среда, среда, неблагоприятна за развитието на техните таланти. Идеята е, че едно дете или младеж, влизайки в програмата, има възможността да развие таланта си и да влезе в университет след завършване на 12 клас или да си намери работа, която по някакъв начин да е свързана с неговия талант...Това е четвъртата учебна година от старта на програмата. Ние започнахме през 2017-та година, септември и от тогава до сега сме работили с доста деца, някои от които вече са влезли в университет, благодарение на програмата и всички хора, които са работили заедно с тях. В момента работим с двама младежи, единият от които иска да влезе в Софийския университет с информатика и математика, а другият в Националната художествена академия, където да учи изкуство. За Даниел с нас се свърза класният му ръководител и подаде кандидатура с помощта на Даниел, разбира се. В случая със Сони с нас се свърза директорът на социалната услуга, където той е настанен. След подаване на кандидатура и успешно минаване на интервю, ние приехме и двамата кандидати, защото те показаха много потенциал и желание да се развиват в двете различни сфери...Ние работим с няколко големи компании, които финансират самия проект и благодарение на тези компании ние имаме възможност да предоставим необходимите частни уроци и групови занятия, които са необходими за младежите, за да се подготвят за кандидатстване, за матури за прием, също така, когато не сме в пандемия, както беше случаят преди, имахме възможност да каним младежите на различни събития за личностно развитие- изложби, концерти, спортни събития, в зависимост от това какъв е талантът им. Програмата предвижда и занятия извън частните уроци, както и работа с индивидуален ментор, който е обучен от нашия психолог Галя Дичева и минава няколко вида обучения, както индивидуални, така и групови."

За първи път организацията има годишен календар. Рисунките в него са дело на младия художник от Брегово Даниел Милотинов. През Програмата той работи с известния художник Веселин Нацин и личен ментор. 


20% от печалбата на всеки календар отиват директно при автора. Останалата част от сумата ще бъде използвана, за да продължи менторската програма. Това ще  даде възможност да се работи с повече талантливи младежи, лишени от родителска грижа или такива, които са в риск, посочват от неправителствената организация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16