Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследваха с антигенни тестове учителите във Видин

От четвъртък за тях започва поставянето на ваксините

2
Снимка: Радио Видин

Антигенни тестове са направени преди началото на втория учебен срок сред учителите във Видин.  В четвъртък и петък ще бъдат поставени първите ваксини на преподавателите и непедагогическия персонал, които са пожелали. С директорите на училища е проведена среща за противоепидемичните мерки и готовността за присъствени занятия и сред по-големите ученици. За готовността за втория учебен срок обяснява началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:


"В училищата в област Видин смятам, че готовността е изключително добра. В предишните две седмици с моя екип направихме работни срещи с всички директори от областта по всички теми, които наистина са важни за образованието. Проговорихме още веднъж готовността и противоепидемичните мерки след като излезе заповедта на здравния министър от 26 януари как по график ще се връщат учениците в училище. Мога да кажа, че всички имат готовност, тъй като една голяма част от тях, които са средни училища, учениците от първи до четвърти клас и в момента са на училище. Имат готовност, имат препарати. Спазват всички противоепидемични мерки. Искам да се обърна и към родителите да бъдат спокойни, към учениците да спазват правилата, защото, ако всички ние ги спазваме, намаляването на заболеваемостта ще е още по-голямо. Ще доведе до този резултат, който всички ние чакаме, мерките да бъдат разпуснати. Затова моля, всички спазвайте противоепидемичните мерки, независимо дали се намирате в училище, на улицата, понякога в институции. Всичко това е важно за всички нас. Родителите нека бъдат спокойни. 

Всички знаем, че са уведомени какъв ще бъде графикът, но аз още веднъж ще го повторя за всички: от 4 февруари до 17 февруари присъствено ще се обучават ученици от 7, 8 и 12 клас. От 18-и февруари до 2 март присъствено ще се обучават ученици от 5, 10 и 11 клас. От 4 март до 17 март присъствено ще се обучават ученици от 6, 9 и 12 клас като всички занятия ще се провеждат в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.

Уважаеми ученици, уважаеми родители, уважаеми колеги, започва вторият учебен срок на 4 февруари. Всичко е по график и надявам се да бъдете здрави и да спазвате противоепидемичните мерки."

Радио Видин: Има ли притеснения сред учителите и съответно сред родителите за здравето на децата им и такива, които са пожелали обучението да продължи дистанционно?

Веселка Асенова, началник на РУО на МОН: 

"Родителите са запознати. Тези, които имат притеснения, могат децата им да останат (бел. ред. в електронна среда). Подават заявления до съответното училище. Вече ние по съответния ред разрешаваме от Регионалното управление на образованието.

Родителите трябва да бъдат спокойни, защото миналата седмица бяха направени антигенни тестове и на педагогическия, и на непедагогическия персонал. Мога да кажа, че 71% от педагогическия персонал и 68% от непедагогическия са тествани и всички тестове са отрицателни. Останалите проценти са хора, които са прекарали COVID-19. Просто не са пожелали към този  момент да им бъдат направени антигенни тестове. Така че нека всички да бъдат спокойни, защото ние всички в тази обстановка малко или много се притесняваме. Правим всичко възможно учениците наистина да бъдат в условия, в които всички мерки се спазват."

Радио Видин: Как ще се съчетае присъственото обучение с електронното за тези ученици, които няма да влязат в училище?

Веселка Асенова, началник на РУО на МОН:

"Учениците, които няма да учат присъствено, ще учат така нареченото хибридно обучение. Тъй като това в момента е приложено в начален етап, аз съм предвидила през тази работна седмица една среща с учениците от начален етап, защото искам наистина да проуча как се случва хибридното обучение. Ще може на последваща среща подробно да разкажа как се осъществява хибридното обучение, защото прогимназиален и гимназиален етап сега ги връщаме в училище. Наистина ще бъде интересно за всички, защото има заявления от училища- от СУ "Цар Симеон Велики" и от училище "Иван Вазов", където има ученици, които се обучават от разстояние и има хибридно обучение. Това ще го проуча лично аз как се осъществява и какви са проблемите, има ли проблеми при това хибридно обучение, защото за нас всички е важно образованието на децата ни. " 

Радио Видин: Учителите са сред първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция. Кога започва ваксинирането и колко от учителите са пожелали да бъдат ваксинирани?

Веселка Асенова, началник на РУО на МОН:

"В област Видин ваксинирането ще започне на 4-ти февруари, четвъртък. Ние ще уведомим медиите точно в колко часа. Ваксинирането ще бъде в РЗИ. На директорите на училища ще бъде представен график. Вероятно ще се започне с Професионална гимназия "Професор д-р Асен Златаров, СУ "Цар Симеон Велики", ГПЧЕ, Основно училище "Иван Вазов", по-големите училища…48 дози ще бъдат поставени в четвъртък и петък, тези два дни. Това, което искам да кажа, е, че 25% от учителите в област Видин са пожелали да се ваксинират към момента. Ние имаме отворен списък за желаещи, който непрекъснато се обновява. Има училища, които подават всяка седмица заявки за нови колеги, които ще бъдат ваксинирани. Ще бъдат ваксинирани по съответния график, определен от РЗИ, плана за ваксинация на населението."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35