Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Костадинова: " Възможности има, важното е ние да не се отказваме"

6
Наталия Костадинова
Снимка: личен арховВ "Калейдоскоп" ви срещаме с една борбена и целеустремена жена от Бяла Слатина. Това е Наталия Костадинова. Тя е посветила живота си на  работата, свързана с обществото, хората и най-вече децата. А отношението ѝ към тях се основава на любовта и пълната отдаденост. През 2002 година с група ентусиасти създават Сдружение "1 юни", неправителствена организация, работеща в социалната сфера и насочена най-вече към децата. Отскоро преподава руски език, музика и изобразително изкуство в Професионалната гимназия  по облекло в Бяла Слатина. Има две деца, дъщеря и син. Наталия е дете от смесен брак на рускиня и българин, а детството ѝ е изпълнено с много пътувания до Ленинград, Москва, Батуми, Грузия:
  
"Детството ми беше много весело, много забавно, изпълнено с много приятели... На улицата, на която израснах беше пълно с деца. Такова едно хубаво детство... Майка ми ме научи на търпение и на толерантност към най-различни хора, тъй като у нас, може би поради тази смесица от различни народности, никога не е стоял въпросът с какъв произход е човекът, а по-скоро дали е човек. И двамата ми родители са широко скроени хора и мен ме научиха на нормално човешко поведение спрямо другите хора и приемането на другите хора  такива каквито са. И това, на което ме е научила още е някаква изключителна любов към работата си..."

Наталия Костадинова завършва средното си образование в Професионалната агротехническата гимназия в Бяла Слатина със специалност "Електротехник". Мъжка професия, но Наталия се гордее с нея. Любовта ѝ е към българския език и литературата я насочва към специалността "Социални дейности" във Великотърновския университет.  Това образование се оказва основата, върху която Наталия по-късно се развива професионално. Завършва втора магистърска степен в УНСС специалност "Управление на човешки ресурси", има още ред други обучения. Минава обучение  "Управление на европейски проекти" към Американския университет в България и има сертификат по Национална програма "Управленски умения" на Българското училище за политика. Една от първите ѝ работи е в Дома за деца с умствена изостаналост в село Търнава.


Наталия КостадиноваДЕТСТВОТО
"Имам едни много хубави спомени, които са свързани с моята баба, майката  на моя баща, която живееше тук в Бяла Слатина. Тя имаше много хубава градинка с много интересни и разнообразни неща, като мушмула, дюля, плюс набор от животинки, за които тя се грижеше. И беше такава българска трудолюбива жена и жена, която обича децата си. Споменавам го, защото много хубави дни и вечери съм имала при нея, тя много обичаше да ми разказва за своето детство и нейните мъдрости от живота. Много ме беше впечатлило нейното трудолюбие и нейното постоянство в това, което правеше... Хубаво е, когато човек има добри и хубави хора в живота си, от които да вземе нещо."

СОЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ
"Още докато учех във Велико Търново не си представях, че ще работя на някакво бюро. Това, което си представях като социална работа имах шанса после да го реализирам през организацията, в която съм. Изключително много знания и умения придобих във всички тези учения, учения, които ми помогнаха в работата, с която съм ангажирана. Всеки ден си казвам, че съм голяма късметлийка и сякаш всичко, което правя е свързано с предходното нещо, което правя и то се надгражда. Едно от нещата, които ме впечатлиха в Американския университет е "Работа в мултикултурна среда". Няма нищо лошо в това хората да живеят с други хора и да научават от тях добри неща, и си мисля, че, ние, българите не трябва да се страхуваме и да се поддаваме на такива внушения, че ако има друг етнос в нашата държава, нещо лошо ще се случи с нашата държава и с нас самите. Да нямаме толкова много предразсъдъци към хората, които са по-различни от нас."

Наталия Костадинова като обучител в община Оряхово1 ЮНИ
За да създадеш такава организация, абсолютно човек трябва да застане в нея, до нея,  с всичко - с ума, с душа, със сърце, както напосследък е модерно да се казва 24/7, 365 дни  годината и така. Тогава ръка ни протегнаха едни колеги от Центъра за независим живот, те имаха юрист в екипа и този човек ни помогна с абсолютно цялата информация - устав, членове и т.н... Това, което ми харесва в нашата работа, в автентичния граждански сектор е, че много си помагаме колегите с много информация и това пести много време и много разходи. Факт е, че през октомври 2002 година регистрирахме организацията и оттук се започна моето голямо търсене за възможности за някакви финансирания за идеи и за проекти и т.н... Имахме и много идеи какво бихме могли да правим... Първият ни проект, който се осъществи се казваше "Правата на децата" и бях много щастлива, когато разбрахме, че  е одобрен... Всъщност за това, за което най-много помогнахме на децата в дома в Търнава дойде три години по-късно, когато се въведе т. нар. интегрирано образование с училището в село Търнава. Благодарим на далновидността и човещината на Ирена Янкова, директор, тя ни протегна ръка. То е първото училище в нашата община, което въведе интегрираното обучение. Правихме различни иницитиви, за да можем да закупим компютри за децата."

Наталия КостадиноваПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦАТА
"В момента имаме един много цветен проект, на който много се радваме  и той е свързан с децата и се казва "Приятели на децата". В ДГ "Незабравка" и нейните филиали помогнахме  да се оборудват с костюми, театрални реквизити и декори за пресъздаване на драматизации... Нашата по-дълбока идея е  ученето на децата на езика, на отношение, на внимание, на приспособяване на децата едно към друго. Идеята е да се създаде истинска атмосфера на драматизация, в която те да бъдат артисти...
 
Думите любов, обич, търпение и щастие са думите, които използвам за работата си с децата, макар и да звучат като клишета - това е усещане, когато си с тях ...
Ако не получавахме това усещане за радост, че все пак, макар и малко, нещо променяме, ние нямаше да се занимаваме с това всичкото."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30