Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата вяра на хананейката

Снимка: www.bogonosci.bg

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница. Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка.

"О, жено, голяма е твоята вяра; Нека ти бъде по желанието ти!" (Мат. 15:28)

"Веднъж Спасителят пътувал с учениците Си из Финикийската земя. Някога Тир и Сидон били главни градове на Финикия, разположени близо един до друг на брега на Средиземно море, северозападно от Иудея. И двата града били стари, богати и се славели предимно с оживената си търговия по море.

Вестта за идването на Небесния Пратеник се разнесла бързо из тези земи. Тя стигнала и до една жена, наречена в светото евангелие хананейка, защото произхождала из средата на хананеите - народ, владял земята на Палестина, който след завладяването и от евреите се пръснал из Сирия и Финикия и се смесил с местното население. Св. евангелист Марк казва за нея, че била "езичница, родом сирофиникианка" (Марк 7:26).

Тази жена била нещастна по две причини: първо, не познавала истинския Бог; и второ, дъщеря и била болна - зле се мъчела от бяс. Познато и на нас страдание, когато наблюдаваме хора "не на себе си", без ум да вършат безсрамни неща. Зли сили и духове действат в иначе здравите им тела. Такива прояви виждаме и днес в най-различни форми и образи: пиянство или наркомания, разврат и безделие, отричане на всичко духовно, непризнаване на никакви норми и неподчинение на никаква власт.

Жената хананейка ни учи как да се молим на Бога, как настойчиво, изпълнени с дълбока и твърда вяра, да търсим Неговата помощ. Тя постъпила по съвета на Спасителя: "Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори" (Лука 11:9). Затова при всяка нужда и неволя, когато сме безпомощни да се справим с трудностите, нека се молим и ще чуем гласа Божи: "Вашата вяра ви спаси!" Амин!"

Свещеник Иван Найденов

В рубриката "Съвременна Библия" - днес, на 14 февруари, защо да не поговорим за любовта? Как мислите, в какво се изразява любовта? В това, което вземаме или в това, което даваме? Ще кажете: "В това което даваме!"  Прави сте. Но и тук има уловка! Човек може да дава, без да обича. Една евангелска история ще ни срещне с тълпа такива хора. Сред тълпата имаше една вдовица, която даде, както дава истинската любов. Коя е разликата - ще откриете сами в това издание на "Съвременна библия"!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00