Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Килийното училище в Бутан заживява отново като музей

Автор:
Снимка: Радио Видин

Двама приятели и учители от козлодуйското село Бутан са решили да реставрират и възстановят килийното училище в селото. Основната им идея е в него да се помещава музейна сбирка, фотографии и други неща, свързани с историята на селото, но най-вече - с историята на образователното дело. Интересното около това килийно училище е, че то дели една сграда с местната църква. Всъщност църквата "Свето Възнесение" е осветена преди Освобождението, през 1872 година и е единствената двуетажна църква в България, със специфичен изнесен олтар и една от малкото неманастирски църкви с три камбани. Тя функционира и до днес. За разлика от килийното училище, което се намира на първи етаж - точно под нея. Днес, то се е превърнало в сметище.  Един от основните инициатори на идеята килийното училище да бъде възстановено е Стефан Стефанов: 

"Аз съм бутанчанин. Много будно село, богата история, будни жители, много интелигентни хора. Бутан се слави в историята на България с факта, че първото селско кино е тук, първата поща, първата взаимоспомагателна каса. Лутайки се в днешното съвремие с моя приятел и колега Момчил Христов, също учител, художник, реставратор и каменоделец, стигнахме от дума на дума до общо мнение да направим нещо като настоящи активни българи, да остане нещо и от нас. Разхождайки се и виждайки състоянието на училището, което се намираше под църквата - то беше в много нелицеприятно състояние. Беше превърнато в сметище. Нямаше врати, няма прозорци, няма нищо. Дори на едно място някой се е опитал да запали огън. Така го и оставихме сега при тази реставрация, не го възстановихме този кът. С идеята да сложим и една табела - "Да не правим никога така". Лека полека със собствени сили и средства, с благословията на врачанския митрополит, с разрешението на местната кметица, госпожа Кирилка Асенова, тръгнахме и работим - все още работим. Идеята ни е за 24 май, най-късно за храмовия празник "Възнесение", да бъде открито. Първата изложба, която представлява снимки от 19-ти и 20-ти век на бутанчани, като извор на живот на селото, да бъде показано. В едната зала да бъде този снимков материал, в другата да бъде историята на образованието на Бутан."

Стефан  Стефанов е  учител по български език, любител, инициатор и автор на етнографски и исторически сбирки. От миналата есен оглавява Основно училище "Васил Априлов" в село Хърлец. Момчил Христов също е родом от Бутан, но сега живее и преподава във Враца.

Кирилка Асенова е кмет на село Бутан, първи мандат от 2019 година. Тя споделя, че е на разположение на бутанчани по всяко време на денонощието и откликва на техните проблеми и въпроси. Реставрацията на училището е било едно от обещанията, които е дала в предизборната си кампания.
 
"Окончателно сградата е завършена през 1871 година и тогава е осветена на Спасовден, който ден днес е и Храмовия празник. Аз съм за първи мандат кмет, още по време на моята предизборна кампания, така да го кажа, много от моите съселяни, искаха и казваха - "Няма ли килийното училище да се възстанови". Помещенията бяха в окаяно състояние - и аз им обещах. В един момент се оказа, че с инициативата на Стефан Стефанов и на Момчил Христов, в момента нещата се възстановяват. Предполагаме, че за 24 май ще бъде официалното откриване на килийното училище и музей. С усилията на бутанчани ще го открием този музей, който ще посреща малки и големи, както от общината, така и от цялата страна. Трябва да си пазим историята", каза Кирилка Асенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39