Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни разсейва по време на шофиране?

Снимка: Радио ВИДИН


Всички знаем, че по време на шофиране трябва да сме фокусирани и да следим пътната обстановка. Все пак не едно и две неща могат да попречат на нашата концентрация и да ни разсеят, което пък само по себе си е много опасно. Има два вида разсейване, когато сме зад волана, съответно вътрешно и външно, коментира за Радио ВИДИН Владимир Тодоров, експерт в Българска Асоциация на пострадали при катастрофи:


"Има два вида разсейване, когато сме зад волана. Едното е тъй нареченото вътрешно разсейване, когато ние с поглед напускаме пътното платно и обстановката, която е пред нас и вкарваме погледа вътре. Дали ще бъде, за да запалим цигара, дали ще бъде да сменим станция на радио, дали ще бъде да погледнем телефона, да прочетем нещо. Това е най-опасното разсейване, защото за една секунда ние изминаваме едни 50 метра, когато се движим с висока скорост. Външното разсейване, то е по-малко опасно, то е когато примерно ние видим отстрани се загледаме в някакъв билборд, загледаме се в някакъв надпис, загледаме се в друг автомобил. Това е външното разсейване, то не е толкова опасно, защото все пак с периферното зрение, ние продължаваме да следим обстановката и много бързо можем да върнем контрола."


Какво отвлича нашето внимание, докато сме зад волана, това попитахме водачи на моторни превозни средства:


"Не се разсейвам, концентриран съм винаги. Обстановката е така, че съм концентриран. Случвало ми се е някой път така да такова, но в този случай намалявам, примерно като има нещо и говориш с някой... То зависи от самият човек, каква му е концентрацията и за какво мисли в момента, но не бива да се случва, защото на мен ми се е случвало и съм си търпяла последиците. Бях се загледа веднъж близо до една пешеходна пътека, последният момент видях шофьора преди мен, набих спирачки, обаче ударих. Разсейват ме задачите, които трябва да върша от тук нататък... Докато шофираме най- ни разсейват дупките, ама така е. Значи при толкова плащания, гледай колко автомобила има само тук, погледни... Аз съм шофьор големи камиони карам, телефона седи винаги там отпред и дори някой да звъни значи, то ще те търси някой, за да свършиш някаква работа, а не да си говорим вицове... Напоследък се разсейвам и това много ми пречи, като се разсейвам. Да, не знам защо, погледна малко и гледам, а колата тръгва... Просто нищо не ме разсейва, мен ме притеснява, че когато жената е до мен тя само приказва и аз ѝ казвам: "Моля ти се, като спрем ще говорим", защото ме разсейва."


В България проблема с използването на телефони при шофиране е изключително подценяван, твърди експертът Владимир Тодоров:


"Последните месеци, година, ако просто забележите водачите, които са спрели примерно на светофар и чакат зелена светлина ще видите, че почти всеки втори автомобил някой държи телефона до главата си или пише смс-си, или други съобщения. Изключително опасно защото всъщност това води до разсейване на вниманието. В някои държави дори разговорите с хендсфри са забранени."

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03