Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боклуците са основен проблем на река Дунав

Снимка: Полина Тодорова

Основният проблем в момента не е нивото на Дунав, а боклуците, които се събират в него и го замърсяват. Това каза капитан Тони Тодоров, директор на Дирекция "Речен надзор" - Лом към Агенция  Морска администрация.

"Виждам, че  в момента много говорят, как се събират боклуци по язовирите. Не е лошо, като падне Дунава, да излезнете да видите покрай Дунава, за какви боклуци става на въпрос. Това е проблема. Вярно, че те не са само от България тия боклуци, но тук става на въпрос за съвсем по-големи количества и нещо много по-страшно."

Според кап. Тодоров, хидротехническото съоръжение "Железни врата", между Сърбия и Румъния не е пречка за пропускането на боклуците. Така че в началото на българския участък на реката, замърсяването е предимно външно:

"Ако се направи изследване на опаковките, които са там, ще видим, че не са само български, но така или иначе те са от Сърбия. Не са чак от Германия, но и от реките излизат също. Но Дунава също е много мръсен, а от тук отива всичко в морето."
Вижте още

Снимката на 26 ноември 2021 година

Тежка катастрофа на пътя между Враца и Оряхово взе две жертви днес. Инцидентът е станал на изхода на белослатинското село Алтимир, където тир се е завъртял и е ударил две коли. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и кметът на Видин Цветан Ценков обсъдиха хода на изпълнението на проекта за реставрация и адаптация..

публикувано на 26.11.21 в 17:55

Пътен инцидент взе две жертви във Врачанско

Тежка катастрофа на пътя между Враца и Оряхово взе две жертви днес . Инцидентът е станал на изхода на белослатинското село Алтимир, около 12:40 часа. Според информация на полицията  влекач, управляван от  67-годишен водач от Враца, катастрофира с два леки автомобила - "Тойота" управлявана от  45-годишен мъж от Козлодуй, и "Ауди А8", управляван от..

обновено на 26.11.21 в 17:00

Поредно отлагане на дело за убийство във Видин

Видинският окръжен съд отложи за пореден път делото за убийството на 31- годишния Теодор Вълчев. Първото заседание беше през октомври миналата година, а причина да не се даде ход на съдебното следствие днес е отсъствието на съдебен заседател.  Делото е отложено за 24 януари 2022 г..  Припомняме, че Теодор беше  прострелян на 19 януари 2019..

публикувано на 26.11.21 в 16:32

Подготвят Коледен базар в Монтана

Производители от Монтана  ще могат да предлагат стоките си на Коледно – новогодишния базар в града. От Общината ще разположат  8 къщички на площад  "Жеравица", съобщи заместник кметът на община Монтана Станислав Станоев: "Съобразявахме се с новогодишния базар, както виждате, мислехме да правим разширение, но тъй като е епидемичната..

публикувано на 26.11.21 в 15:57

Атрактивни събития организират в антична Бонония във Видин

Антична Бонония е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дейностите са организирани в рамките на международен проект, по който асоцииран партньор е Регионален исторически музей Видин. Събитията ще се проведат през..

публикувано на 26.11.21 в 15:03

Вековни чинари ще красят двора на Математическата гимназия във Видин

Петметрови чинари бяха засадени в  двора на ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин от трима от изявените преподаватели по математика - Емил Стоянов, Тома Георгиев и Роза Георгиева. Дръвчетата са  дар от Училищното настоятелство по случай юбилея на училището, което догодина ще стане на 50 години .  Заедно с тримата математици, които са и възпитаници на МГ,..

публикувано на 26.11.21 в 12:31

Осуетиха контрабанда на над 4000 кутии цигари на Дунав мост 2

82 000 къса нелегални цигари са намерени от митническо куче в автоплатформа на Дунав мост 2, съобщават от Агенция "Митници". Обученото за откриване на тютюневи изделия куче дало положителен знак, след като подушило предната част на платформата, закачена на спрения от митническите служители лек автомобил, на изход от страната.  Случаят е от 18..

публикувано на 26.11.21 в 12:18