Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече пари за новородените в Монтана

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

109 семейства са получили еднократна финансова помощ от община Монтана за новородените си деца през миналата година. Общият размер на отпуснатите средства от общинската хазна е 40 800 леваПрез миналата година 50 първородни деца са получили по 300 лева и 63 по 500 лева за второ дете. Заради многото раждания през 2020 година  средствата за еднократната финансова помощ бяха увеличени с 5000 лева.


"Едно от хубавите неща на 2020 година е повишената раждаемост на територията на Монтана. Тъй като повечето от жените в Северозападна България избират да родят децата си в Монтана. Това са фактите, които имаме - и на областно ниво, пък и извън нашата област - от Врачанска и Видинска област, също има не малко такива случаи... Припомням, че ние подкрепяме при определени условия, които са свързани с това родителите да са пълнолетни граждани, да отговарят на условията, че живеят тук - единият от родителите, че имат адресна регистрация, тоест има Наредба, която Общинският съвет два пъти гледа и поправя. Аз имам чувството, че ще се наложи, може би, във втората част на годината да я променим още веднъж, ако тази тенденция за по-висока раждаемост се запази",  каза кметът Златко Живков.


В Бюджет 2021 година на община Монтана е заложена сумата 42 000 лева за еднократна финансова помощ за новородено дете. 


Вижте още

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова: "За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21..

публикувано на 12.05.21 в 14:30

Наградиха медицински сестри в Монтана за Международния ден на сестринството

Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана   бяха наградени с грамота п о повод Международния ден на медицинските сестри - 12 май, съобщиха от лечебното заведение.  Със специален плакет бяха наградени три отделения - по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно..

публикувано на 12.05.21 в 13:40

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Какви очаквания имат от служебния кабинет,  попитахме видинчани: "Да направят едни честни избори... Ами, нещо хубаво да излезе с перспектива... Нищо не очаквам, добро... Да бъдат..

публикувано на 12.05.21 в 13:11

Още едно прекършено дръвче в центъра на Видин

Поредна вандалска проява  в центъра на Видин  възмути гражданите. Дни след като на площад "Бдинци" бе прекършена фиданка на метри от мястото е счупено още едно дръвче. От полицията във Видин казаха за Радио Видин, че не е постъпвал сигнал за въпросното дръвче, но обаждането ни бе повод за самосезиране на служителите на реда, които ще извършват..

публикувано на 12.05.21 в 11:30