Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметен знак ще обозначава мястото, където е открито Рогозенското съкровище


Паметна плоча, обозначаваща мястото, където е открито Рогозенското съкровище ще изграждат в едноименното село от община Хайредин. Поводът за поставянето на паметния знак е навършването на 35 години от откритието на най-голямото тракийско съкровище на територията на България, каза за Радио ВИДИН един от инициаторите Красимир Богданов, народен представител от ВМРО от Враца:

"Това наистина е уникален експонат, който се намира в момента във Врачанският исторически музей, за моя изненада в тези години никой не е проявил инициатива да постави паметен знак, на мястото на което е открито това съкровище. Тъй като с кмета на Рогозен коментирахме въпроса, оказва се, че много хора, пътувайки по пътя  Лом - Плевен, минават от там и задават въпроса, къде се е намирало това съкровище, къде е открито. За това и взехме решение да направим този дарителски жест. От моя страна ще бъде осигурен камъка и паметната плоча. Кметът на селото ще се заеме с организацията и подготовката на самото място..."


Желанието е мястото, където е открито Рогозенското съкровище да бъде облагородено, за да е в подходящ вид и за туристи, уточни Пламен Кюковски, кмет на Рогозен, който разкрива и история около съкровището:

  

"Мястото е много удобно, защото то е открито, дали има, дали няма, на около 300, 400 метра от идеалния център на селото... Вие знаете, че това е уникално, няма такъв друг експонат или предмет, който е открит в България, пък и то е световен уникат, това съкровище. Официалното му обявяване нали, че е открито е на 10 януари 1986 година. Предисторията е, че човекът, който го открива, всъщност той живее съвсем наблизко, този двор е негов. Бай Иван се казваше, за съжаление, и той, и съпругата му тя почина съвсем наскоро, го открива в едно дворче, което е негово, в намеренията си да постави питейния водопровод, който тогава се изграждаше в селото. При неговите действия, като изкоп той открива 65 съда. Впоследствие другите 100 съда вече са открити от Врачанският исторически музей." 


Повече по темата може да чуете в звуковите файлове.

Вижте още

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си..

публикувано на 21.04.21 в 13:23

Вълшебството на цирка

Цирковете пристигат тихо и се появяват малко неочаквано. Сутрин ги виждаш с разпънато шапито, но кога са дошли никой не знае. Те просто се появяват да радват с вълшебството си. Усеща се аромата на пуканки и други лакомства. Миризма на животни. Весела глъчка се чува. Така и във Видин се появи цирк. Точно на 17 април, когато е Международния ден на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

„Историята на моето село“ - конкурс за видео, направено от деца

  Детски конкурс на тема „Историята на моето село“ организира фондация „Възраждане на българските села“. В конкурса могат да участват деца и читалища на села със собствен профил във Фейсбуk, обясни Мария Латинова, секретар на фондация "Възраждане на българските села": "С този конкурс искаме да насърчим комуникацията между младите хора и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10
Виктория Станкова, ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин

Престижна награда за талантливо видинско момиче от математическата гимназия

Деветокласничката Виктория Станкова от видинската Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ спечели трето място в Международния конкурс за фотография и рисунка. Конкурсът е посветен на Световния ден на водата - 22 март. Надпреварата се организира от Общински младежки дом - Русе и ВиК ООД- Русе. Виктория спечели бронзов медал в категория..

публикувано на 20.04.21 в 15:10

Братя Аргирови ще пеят във Видин (Видео)

След две десетилетия отсъствие от сцената, Братя Аргирови се завръщат с концерт във Видин. Те ще представят своите златни хитове, като за първи път в кариерата си ще са солисти на симфоничен оркестър. Въпреки че имат класическо музикално образование, Благовест и Светослав приемат проекта като истинско предизвикателство, споделиха те пред радио..

публикувано на 20.04.21 в 15:05
Грамоти за победителите в конкурса

5 награди за децата на "Рениарт" от международен конкурс в Румъния

5 награди получиха малките художници от студио "Рениарт" Монтана за участието си в международния конкурс "Цветовете на есента", организиран от град Липова, Румъния. 3 първи места за: 7-годишния Красен Цветков, 9-годишната Ивет Иванова и за 10-годишния Николай Росенов Иванов. Деница Богородова е на второ място при 11-годишните художници,а на трето..

публикувано на 20.04.21 в 13:30