Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

300 млн. лева трябва да връщат общините по европейски проекти

Снимка: архив

Националното сдружение на общините в Република България направи проучване във връзка с наложените финансови корекции по проекти, изпълнявани с европейско финансиране от общините за програмния период 2014-2020 г.

"Въпросът е важен, защото касае публични средства, които са на всички данъкоплатци", обясни за Радио Видин председателят на сдружението, Силвия Георгиева:

"Важно е, защото общинските европроекти вече имат голям обем финансови корекции и това действа много демотивиращо на общините да правят нови проекти за европейско финансиране, а с европейските проекти всъщност ние правим цялата базисна инфраструктура- ВиК, пътна, спортна, парковете, училища."

За негативната тенденция в тази сфера Силвия Георгиева даде и конкретни примери:

"За последните 7 години, това е току-що приключилият програмен период 2014-2020 година, общините имат сключени 3300 договора за проекти с европейско финансиране на стойност 6,8 милиарда лева. Към момента те имат наложени финансови корекции по тези проекти на стойност около 300 милиона лева. Финансовата корекция означава, че тези 300 милиона се плащат от бюджетите на общините като наказание за това, че някои от процедурите по подготовка изпълнението на проекта не е била изпълнена както трябва. Тук идва големият проблем- много често финансовите корекции се налагат най-вече за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки заради различно тълкуване на прилагането на закона от различните контролни органи."

Така общините, изпълняващи европейски проетки, в много от случаите се оказва, че дават много повече средства, отколкото очакват, допълни Силвия Георгиева, председател на НСОРБ.

Вижте още

Персоналът в Дома за стари хора в Дреновец отговаря на изискванията за зелен сертификат

Зеленият сертификат от днес е задължителен за работещите в домовете за стари хора в страната. За повечето от служителите на дома в село Дреновец документът няма да е проблем, обясни кметът на община Ружинци Александър Александров : "Много от тях преболедуваха- персоналът, медицинските сестри и санитарките. Наскоро назначихме още работници по една..

публикувано на 21.10.21 в 11:28

Разкриха три престъпления при спецакция в Якимово

Полицейска акция за противодействие на конвенционалната престъпност е проведена на територията на Участъците Якимово и Медковец, съобщиха от полицията в Монтана. В хода на акцията са разкрити три престъпления-  кражба на животни и на дърва в с. Якимово и притежание на акцизни стоки без български акцизен бандерол в с. Комощица. Служителите на местния..

публикувано на 21.10.21 в 11:19

Онлайн обучение за учениците от три общини във Врачанско

Учениците в 3 общини във Врачанско ще се обучават онлайн заради огромния брой на заразени с коронавирус. Дистанционното обучение влиза в сила от понеделник, 25 октомври и беше разпоредена със заповед на директора на РЗИ д-р Орлин Димитров. Допълнителните противоепидемични мерки са в сила до 7 ноември. Здравните власти се позовават на големия..

публикувано на 21.10.21 в 10:02

Задържаха мъж от Димово за измама

С полицейска мярка за срок до 24 часа е задържан 28-годишен жител на Димово, съобщиха от полицията във Видин. За мъжа има данни, че е извършил измама - престъпление по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс. На 10 октомври в село Бела той е въвел в заблуждение местна жителка, че ще й достави дърва за огрев, за което взел от жената 120 лева. По..

публикувано на 21.10.21 в 09:38

Неизвестен е унищожил половин декар индустриален коноп в Горна Кремена

В Районното управленеие на полицията в Мездра е получено съобщение от жител на Враца, регистриран като „Земеделски производител“ с издадени разрешителни от Министерство на земеделието, храните и горите за отглеждане на индустриален коноп на открито и закрито. Същият е заявил, че в с. Горна Кремена от двор на къща, стопанисван от него, неизвестно лице е..

публикувано на 21.10.21 в 09:35

97 са с COVID-19 за ден във Врачанско

През изминалото денонощие са регистрирани 97 нови случаи на заразени с ковид във Врачанско, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Седмина от тях са били хоспитализирани в лечебни заведения. Стряскащ е фактът, че в болница е прието 10-годишно момиче от Враца, което заедно с две 18-годишни девойки от Софрониево и от областния град са..

публикувано на 21.10.21 в 09:18

Онлайн обучение за част от учениците във Видинска област

Учениците в 7 от 11-те общини на област Видин от днес преминават на обучение от разстояние в електронна среда. Това са Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци, където заболеваемостта е над 750 на 100 000 души от населението.  Дистанционното обучение ще е най-трудно за най-малките ученици, смята Илияна Младенова ,..

публикувано на 21.10.21 в 08:32