Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура искат жителите на село Буковец

6
село Буковец
Снимка: радио Видин
Село Буковец е едно от големите села в община Видин. То се намира на 12 км от град Видин и в него живеят 770 души. През селото преминава река Войнишка, което е причина то да попада в Защитена зона "БГ Войница". Кмет на село Буковец втори мандат е Венцислав Кирилов. Той е местен, оттук са родовите му корени, познава  хората и знае какви са проблемите им. Затова и задачите, които си поставя в работата си на кмет, са повече на брой:

"Основният приоритет е подобряване начина на живот и жизнената среда на населението. На първо място ще се включим в проекта "Нашият Видин - по красив от всякога", благоустрояване на инфраструктурата, като баластриране. Доставка на контейнери за смет, защото са недостатъчни, направил съм искане и за разделно събиране на отпадъците... Ремонт на уличната мрежа е необходим, защото положението на селото ни е такова, че улиците трябва да се асфалтират, а не да се баластрират, защото  всичката вода  се стича в центъра на селото. На следващо  място - подмяна на уличното  осветление с енергоспестяващи крушки. Кандидатствал съм по ПУДОС за изграждане на детски площадки. Предстои да извършим ремонта на паметника в центъра на  селото. Гробищният парк е необходимо да се почисти. В социалната сфера също имаме приоритети. По линия на БЧК са раздадени 95 пакета с храни от първа необходимост миналата година..." 
 
Кметът си поставя за цел и да  кандидатства за подмяна на  водопроводната мрежа.

Паметникът на загиналите във войните се намира в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов. Открит е на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918.  Този паметник ще бъде реновиран, почистен и приведен в добър вид по повод 100 години от неговото създаване. 


село БуковецЗа чиста вода и за чиста околна среда се мисли и се  работи. Село Буковец попада в "Защитена зона БГ Войница". Защитават се различни видове гори, животни, птици.
 
По две социални  програми са обслужвани нуждаещите се хора в Буковец, в момента се очакват нови социални програми.  Това са били "Социален патронаж" и "Домашна помощница". Сега се очаква да се включат в програмата "Асистентска подкрепа", в нея ще се подпомагат най-възрастните хора, които се нуждаят от обгрижване.


В село Буковец  живеят и млади хора, има и семейства с малки деца. Трудно е с намирането на работа, повечето от тях работят в областния град, някои са в чужбина, разказва кметът:

  

"Възрастните хора преобладават в селото. Повечето от тях не се нуждаят от социална подкрепа, те имат близки, които могат да ги обслужват. Около 15 души се нуждаят от такава услуга. Имаме около 50-60 лица, които са на работа в Англия. Имаме земеделски производители, има един човек с ябълкова градина и през лятото има работа за местните хора.
 

село БуковецВ селото работи и детска градина,  тя е филиал на ЦДГ "Арабела", предстои да се направи ремонт на покрива - казва кметът Венцислав Кирилов:


"В момента има 15 деца, но към настоящия момент имаме проблем, защото сградата е стара и се нуждае от спешен ремонт. Ще търсим спонсори, за да направим ремонта...."


В селото, в което жителите са  над 70% са възрастни,  е нормално да има и добро здравеопазване. Личен лекар посещава в определени дни селото, но няма аптека или дрогерия. Жителите на село Буковец имат възможност да ползват междуселски автобусен превоз, в селото идва пет пъти дневно автобус. Жителите на селото са единодушни, че площадът и улиците им са в лошо състояние и е необходим ремонт и асфалтиране на уличната мрежа. Това е и основната цел на кмета на селото - да се асфалтира главния път:

"Най-големият проблем е уличната ни мрежа... асфалтирането ни е най-необходимо. Имаме обещанието на Общината две улици да асфалтираме, а другите, ако може да се баластрират.


село БуковецНЧ "Просвета 1925" Буковец съхранява и популяризира фолклорните традиции, привлича младите хора, организира онлайн конкурси и се стреми да активира местната общност. Секретарят Вероника Атанасова обича родното си село и се стреми да поддържа просветителския дух в него:


"Започнахме да организираме разни предизвикателства онлайн, как разучават хора у дома и да ни изпращат танците, това беше под надслов "Българи под карантина", пусках аудио книги... Всичко ми харесва в селото, спокойно е, има много деца. ...Да, искам да се направи центъра и улиците.."
 
Йоана Петрова живее в Буковец, тя е на 32 години, има две деца, харесва спокойствието, тишината и чистия въздух. Според нея има какво да се направи в селото,а за да се задържат младите хора, трябва да се обнови селото.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14