Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура искат жителите на село Буковец

6
село Буковец
Снимка: радио Видин
Село Буковец е едно от големите села в община Видин. То се намира на 12 км от град Видин и в него живеят 770 души. През селото преминава река Войнишка, което е причина то да попада в Защитена зона "БГ Войница". Кмет на село Буковец втори мандат е Венцислав Кирилов. Той е местен, оттук са родовите му корени, познава  хората и знае какви са проблемите им. Затова и задачите, които си поставя в работата си на кмет, са повече на брой:

"Основният приоритет е подобряване начина на живот и жизнената среда на населението. На първо място ще се включим в проекта "Нашият Видин - по красив от всякога", благоустрояване на инфраструктурата, като баластриране. Доставка на контейнери за смет, защото са недостатъчни, направил съм искане и за разделно събиране на отпадъците... Ремонт на уличната мрежа е необходим, защото положението на селото ни е такова, че улиците трябва да се асфалтират, а не да се баластрират, защото  всичката вода  се стича в центъра на селото. На следващо  място - подмяна на уличното  осветление с енергоспестяващи крушки. Кандидатствал съм по ПУДОС за изграждане на детски площадки. Предстои да извършим ремонта на паметника в центъра на  селото. Гробищният парк е необходимо да се почисти. В социалната сфера също имаме приоритети. По линия на БЧК са раздадени 95 пакета с храни от първа необходимост миналата година..." 
 
Кметът си поставя за цел и да  кандидатства за подмяна на  водопроводната мрежа.

Паметникът на загиналите във войните се намира в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов. Открит е на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918.  Този паметник ще бъде реновиран, почистен и приведен в добър вид по повод 100 години от неговото създаване. 


село БуковецЗа чиста вода и за чиста околна среда се мисли и се  работи. Село Буковец попада в "Защитена зона БГ Войница". Защитават се различни видове гори, животни, птици.
 
По две социални  програми са обслужвани нуждаещите се хора в Буковец, в момента се очакват нови социални програми.  Това са били "Социален патронаж" и "Домашна помощница". Сега се очаква да се включат в програмата "Асистентска подкрепа", в нея ще се подпомагат най-възрастните хора, които се нуждаят от обгрижване.


В село Буковец  живеят и млади хора, има и семейства с малки деца. Трудно е с намирането на работа, повечето от тях работят в областния град, някои са в чужбина, разказва кметът:

  

"Възрастните хора преобладават в селото. Повечето от тях не се нуждаят от социална подкрепа, те имат близки, които могат да ги обслужват. Около 15 души се нуждаят от такава услуга. Имаме около 50-60 лица, които са на работа в Англия. Имаме земеделски производители, има един човек с ябълкова градина и през лятото има работа за местните хора.
 

село БуковецВ селото работи и детска градина,  тя е филиал на ЦДГ "Арабела", предстои да се направи ремонт на покрива - казва кметът Венцислав Кирилов:


"В момента има 15 деца, но към настоящия момент имаме проблем, защото сградата е стара и се нуждае от спешен ремонт. Ще търсим спонсори, за да направим ремонта...."


В селото, в което жителите са  над 70% са възрастни,  е нормално да има и добро здравеопазване. Личен лекар посещава в определени дни селото, но няма аптека или дрогерия. Жителите на село Буковец имат възможност да ползват междуселски автобусен превоз, в селото идва пет пъти дневно автобус. Жителите на селото са единодушни, че площадът и улиците им са в лошо състояние и е необходим ремонт и асфалтиране на уличната мрежа. Това е и основната цел на кмета на селото - да се асфалтира главния път:

"Най-големият проблем е уличната ни мрежа... асфалтирането ни е най-необходимо. Имаме обещанието на Общината две улици да асфалтираме, а другите, ако може да се баластрират.


село БуковецНЧ "Просвета 1925" Буковец съхранява и популяризира фолклорните традиции, привлича младите хора, организира онлайн конкурси и се стреми да активира местната общност. Секретарят Вероника Атанасова обича родното си село и се стреми да поддържа просветителския дух в него:


"Започнахме да организираме разни предизвикателства онлайн, как разучават хора у дома и да ни изпращат танците, това беше под надслов "Българи под карантина", пусках аудио книги... Всичко ми харесва в селото, спокойно е, има много деца. ...Да, искам да се направи центъра и улиците.."
 
Йоана Петрова живее в Буковец, тя е на 32 години, има две деца, харесва спокойствието, тишината и чистия въздух. Според нея има какво да се направи в селото,а за да се задържат младите хора, трябва да се обнови селото.
 

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50

Силаги Тодоров - талисманът на самодейния състав в село Кутово

Самодеец от видинското село Кутово изработи знаме за самодейния състав към местното читалище. Освен това той всяка година прави календари за всички от читалището. Това е Силаги Тодоров, когото от читалището определят като техен талисман. Идеята за знамето му хрумнала от телевизията. Гледал стари излизания на самодейните състави и му направило..

публикувано на 12.04.21 в 15:30

"Неделник" от 11 април 2021 година

7 години навърши "Неделник" на 6 април. Седем години с вас, уважаеми слушатели на Радио Видин. В този брой ще празнуваме.  Аз, бях и ще бъда с вас, уважаеми слушатели. Стотици интервюта и стотици съдби и стотици настроения се случиха в това предаване. Тези стотици бяха и ще бъдат и ще продължат да бъдат част от мен. Радвам се, че сме..

публикувано на 11.04.21 в 12:25

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50