Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура искат жителите на село Буковец

6
село Буковец
Снимка: радио Видин
Село Буковец е едно от големите села в община Видин. То се намира на 12 км от град Видин и в него живеят 770 души. През селото преминава река Войнишка, което е причина то да попада в Защитена зона "БГ Войница". Кмет на село Буковец втори мандат е Венцислав Кирилов. Той е местен, оттук са родовите му корени, познава  хората и знае какви са проблемите им. Затова и задачите, които си поставя в работата си на кмет, са повече на брой:

"Основният приоритет е подобряване начина на живот и жизнената среда на населението. На първо място ще се включим в проекта "Нашият Видин - по красив от всякога", благоустрояване на инфраструктурата, като баластриране. Доставка на контейнери за смет, защото са недостатъчни, направил съм искане и за разделно събиране на отпадъците... Ремонт на уличната мрежа е необходим, защото положението на селото ни е такова, че улиците трябва да се асфалтират, а не да се баластрират, защото  всичката вода  се стича в центъра на селото. На следващо  място - подмяна на уличното  осветление с енергоспестяващи крушки. Кандидатствал съм по ПУДОС за изграждане на детски площадки. Предстои да извършим ремонта на паметника в центъра на  селото. Гробищният парк е необходимо да се почисти. В социалната сфера също имаме приоритети. По линия на БЧК са раздадени 95 пакета с храни от първа необходимост миналата година..." 
 
Кметът си поставя за цел и да  кандидатства за подмяна на  водопроводната мрежа.

Паметникът на загиналите във войните се намира в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов. Открит е на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918.  Този паметник ще бъде реновиран, почистен и приведен в добър вид по повод 100 години от неговото създаване. 


село БуковецЗа чиста вода и за чиста околна среда се мисли и се  работи. Село Буковец попада в "Защитена зона БГ Войница". Защитават се различни видове гори, животни, птици.
 
По две социални  програми са обслужвани нуждаещите се хора в Буковец, в момента се очакват нови социални програми.  Това са били "Социален патронаж" и "Домашна помощница". Сега се очаква да се включат в програмата "Асистентска подкрепа", в нея ще се подпомагат най-възрастните хора, които се нуждаят от обгрижване.


В село Буковец  живеят и млади хора, има и семейства с малки деца. Трудно е с намирането на работа, повечето от тях работят в областния град, някои са в чужбина, разказва кметът:

  

"Възрастните хора преобладават в селото. Повечето от тях не се нуждаят от социална подкрепа, те имат близки, които могат да ги обслужват. Около 15 души се нуждаят от такава услуга. Имаме около 50-60 лица, които са на работа в Англия. Имаме земеделски производители, има един човек с ябълкова градина и през лятото има работа за местните хора.
 

село БуковецВ селото работи и детска градина,  тя е филиал на ЦДГ "Арабела", предстои да се направи ремонт на покрива - казва кметът Венцислав Кирилов:


"В момента има 15 деца, но към настоящия момент имаме проблем, защото сградата е стара и се нуждае от спешен ремонт. Ще търсим спонсори, за да направим ремонта...."


В селото, в което жителите са  над 70% са възрастни,  е нормално да има и добро здравеопазване. Личен лекар посещава в определени дни селото, но няма аптека или дрогерия. Жителите на село Буковец имат възможност да ползват междуселски автобусен превоз, в селото идва пет пъти дневно автобус. Жителите на селото са единодушни, че площадът и улиците им са в лошо състояние и е необходим ремонт и асфалтиране на уличната мрежа. Това е и основната цел на кмета на селото - да се асфалтира главния път:

"Най-големият проблем е уличната ни мрежа... асфалтирането ни е най-необходимо. Имаме обещанието на Общината две улици да асфалтираме, а другите, ако може да се баластрират.


село БуковецНЧ "Просвета 1925" Буковец съхранява и популяризира фолклорните традиции, привлича младите хора, организира онлайн конкурси и се стреми да активира местната общност. Секретарят Вероника Атанасова обича родното си село и се стреми да поддържа просветителския дух в него:


"Започнахме да организираме разни предизвикателства онлайн, как разучават хора у дома и да ни изпращат танците, това беше под надслов "Българи под карантина", пусках аудио книги... Всичко ми харесва в селото, спокойно е, има много деца. ...Да, искам да се направи центъра и улиците.."
 
Йоана Петрова живее в Буковец, тя е на 32 години, има две деца, харесва спокойствието, тишината и чистия въздух. Според нея има какво да се направи в селото,а за да се задържат младите хора, трябва да се обнови селото.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28