Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Покаянието на човека е празник за Бога

Снимка: www.bogonosci.bg

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение – на митаря и фарисея.

"В името на Отца и Сина, и Светия Дух! С богослужението в този ден Църквата встъпва в подготовителните седмици за Великия пост. Днешната неделя на езика на църковния Устав се нарича Неделя на митаря и фарисея.

Ние току-що чухме Евангелието от Лука, в което се излага добре известната притча за митаря и фарисея. Двама човека дошли в храма: митар - събирач на данъци, човек грешен, както сега биха казали, корумпиран, човек, който бил ненавиждан от съплеменниците си поради неговата длъжност; и фарисей - представител на религиозно-политическа партия, която обединявала хора, ревнители на благочестието. И фарисеят, обръщайки се към Бога Му поблагодарил за това, че той не е такъв, като всички останали хора, т. е. не такъв като тези, които не принадлежали към неговата партия. Нещо повече, фарисеят започнал да изброява своите достойнства: че той и се моли, и пости; и благодарил на Господа за това, че той не е такъв, като митаря, който стоял редом с него.

А митарят, не смеейки да погледне към небето, биейки се в гърдите се обръщал към Господа, казвайки: "Боже, бъди милостив към мене, грешника" (Лк. 18:13). И притчата завършва с думите, че всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен, а този, който унижава себе си, ще бъде въздигнат (Лк. 18:14). Обръщайки се към учениците Си Господ казва, че митарят излязъл от храма оправдан повече, отколкото фарисеят.

Никой не знае, на никого не е дадено да знае какво става в дълбината на човешката душа. Затова първата заповед, която ние научаваме от днешното четиво е заповедта "не осъждай, не съди другите, мисли за това, което става вътре в тебе". И втората заповед: "движи се към Бога, не стой на място, подлагай своя вътрешен живот на старателен вътрешен анализ, на самосъд, разкайвайки се за своите грехове, върви към Бога. И нека никакво, даже най-страшното падение да не погубва в душата ти твоята надежда на Божието милосърдие".

Всеки от нас трябва да премине през този път на самоунижение, на мъжествен съд над себе си, на трезва оценка на своето духовно и нравствено състояние, та, подобно на евангелския митар, да каже дивните думи: "Боже, бъди милостив към мене, грешника". И да вярваме, че тези думи, станали дела, са способни да преобразят нашия живот според Божия закон. Амин."

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" - в началото на месеца, при тежъкпланински инцидент си отиде Атанас Скатов - цветна личност, запален алпинист и почитател на природосъобразния начин на живот. Има нещо, което ни тласка напред и нагоре. Сила, която ни движи към земните върхове. Христос също е изкачвал върхове. Най-трудният за Него се оказа хълмът Голгота. Подобно на Атанас Скатов, Божият Син се раздели с живота си на едно земно възвишение. Но има една разлика. Атанас изкачваше своите върхове с пълна вяра в себе си. Христос тръгна към Голгота с вяра в Бога. На път към своя връх ти също упражняваш вяра. В кого?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00