Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинският музей търси подкрепа за нови проучвания на антична Бонония

Министърът на културата определи режим за опазване на обекта

Снимка: Радио Видин

Изготвен е проект за продължаване на археологическите разкопки в античната крепост Бонония във Видин. С него видинският музей ще кандидатства пред Министерството на културата. Подкрепа се очаква и от Община Видин, обясни археологът Ваня Ставрева:

"Много се надявам, че ще работим и през този археологически сезон, защото резултатите от миналата година са изключително впечатляващи и от научна гледна точка, и като възможност за бъдеща социализация. От една страна, очакваме подкрепа от Община Видин, за която получихме уверения още през миналата година. А от друга страна, ще разчитаме на финансова подкрепа от държавния бюджет. От 1 февруари започна новата сесия за набиране на проекти за осигуряване на целева финансова подкрепа за извършване на теренни археологически проучвания и на теренна консервация през 2021 година и в указания срок ние отново ще подадем такъв проект, като се надяваме, че резултатите от нашата работа ще бъдат оценени и за трета поредна година ще получим подкрепа и от държавата."

Границите на античния град са установени още през 60-те години на миналия век. Както е известно, те попадат под днешния квартал "Калето". Това затруднява разкриването на обекта в цялост, каза археологът и поясни, че преди 2 години министърът на културата е определил режим за опазване на Бонония:

"Някои може би ще го тълкуват като затрудняване на строителството, но пък това е и начин да се запази паметта и да не се случва това, което се е случвало през 60- те и 70-те години - да се погребват в основите на жилищни блокове едни изключително ценни археологически останки. Та в тази заповед, освен че е определен териториален обхват на Бонония, има категорично предписание при инвестиционни намерения визите за проектиране да бъдат съгласувани с Министерството на културата и изкопните работи и строителството да се извършва след спасителни археологически разкопки..."

При извършване на строителни дейности, без да е спазена тази процедура, Националният институт за недвижими паметници на културата може да санкционира хората, застрашаващи древните останки. Спасително проучване досега е извършено в една малка част в двора на Синагогата, където се предвижда да бъде поставен обект, и това е първият случай, в който се изпълнява тази заповед на министъра, уточни Ваня Ставрева.


Вижте още

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си..

публикувано на 21.04.21 в 13:23

Вълшебството на цирка

Цирковете пристигат тихо и се появяват малко неочаквано. Сутрин ги виждаш с разпънато шапито, но кога са дошли никой не знае. Те просто се появяват да радват с вълшебството си. Усеща се аромата на пуканки и други лакомства. Миризма на животни. Весела глъчка се чува. Така и във Видин се появи цирк. Точно на 17 април, когато е Международния ден на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

„Историята на моето село“ - конкурс за видео, направено от деца

  Детски конкурс на тема „Историята на моето село“ организира фондация „Възраждане на българските села“. В конкурса могат да участват деца и читалища на села със собствен профил във Фейсбуk, обясни Мария Латинова, секретар на фондация "Възраждане на българските села": "С този конкурс искаме да насърчим комуникацията между младите хора и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10
Виктория Станкова, ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин

Престижна награда за талантливо видинско момиче от математическата гимназия

Деветокласничката Виктория Станкова от видинската Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ спечели трето място в Международния конкурс за фотография и рисунка. Конкурсът е посветен на Световния ден на водата - 22 март. Надпреварата се организира от Общински младежки дом - Русе и ВиК ООД- Русе. Виктория спечели бронзов медал в категория..

публикувано на 20.04.21 в 15:10

Братя Аргирови ще пеят във Видин (Видео)

След две десетилетия отсъствие от сцената, Братя Аргирови се завръщат с концерт във Видин. Те ще представят своите златни хитове, като за първи път в кариерата си ще са солисти на симфоничен оркестър. Въпреки че имат класическо музикално образование, Благовест и Светослав приемат проекта като истинско предизвикателство, споделиха те пред радио..

публикувано на 20.04.21 в 15:05
Грамоти за победителите в конкурса

5 награди за децата на "Рениарт" от международен конкурс в Румъния

5 награди получиха малките художници от студио "Рениарт" Монтана за участието си в международния конкурс "Цветовете на есента", организиран от град Липова, Румъния. 3 първи места за: 7-годишния Красен Цветков, 9-годишната Ивет Иванова и за 10-годишния Николай Росенов Иванов. Деница Богородова е на второ място при 11-годишните художници,а на трето..

публикувано на 20.04.21 в 13:30