Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличават се новите лозя в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Пет са винарските изби със собствени лозя на територията на община Ново село.  410 декара са новите лозя, от тях  100 дка са сорт "Новоселска гъмза", те са насадени от най-младата винарна в Ново село. "Новоселска гъмза" се е наричало  най-старото винарско предприятие наследник на новоселската изба, създадена на кооперативни начала по времето на Втората световна война. Тя е имала своите върхове и своите падове. В момента винарната прави по 200 тона вино годишно, като основно разчита на своите 250 дка лозя. В тях са събрани 10 сорта лози от целия цветови спектър – от бяло до червено.


Пандемията затвори ресторантите и затова намалява бутилираната продукция на избата за сметка на наливната. В момента  малки партиди се изнасят в Германия, Холандия и Англия. Последното признание за качествата на произвежданото тук вино е дошло на "Дефилето на младото вино", състояло се през ноември миналата година  в град Пловдив, където първото  място заема  младото червено вино на "Новоселска гъмза".


 Журито на дефилето даде "Сребърен Дионис" за новоселската гъмза в раздела "Най-добро младо вино розе". Това е втората награда на младото предприятие, което пак с новоселска гъмза спечели медал и на престижната "Винария 2020" в  Пловдив. Избата е собственост на двамата братя Петьо и Владимир Петрови, които закупуват и ремонтират част от старата новоселска изба. Независимо, че строителните дейности продължават избата вече има вид на модерно европейско предприятие като с европейски средства е закупено оборудването.


Вижте още
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05

Над 5 000 пенсионери в област Видин ще получат по 120 лева

5 317 пенсионери в област Видин ще получат финансова подкрепа в размер на 120 лв  от Агенцията за социално подпомагане. Това важи за хората от третата възраст, които получават пенсия в размер от 300,01 до 369 лв включително, съобщи Венцислав Боянов, директор на Регионална  дирекция "Социално подпомагане"- Видин : "От 19 април 2021 г започва..

публикувано на 13.04.21 в 12:05

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50