Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Враца прие План за действие за 2021 г.

| обновено на 12.02.21 в 16:59
Снимка: Жоро Александров

На проведеното чрез видеоконферентна връзка заседание, заместник областният управител Мирослав Комитски акцентира върху водещото значение и доброто междуинституционално взаимодействие на съвета, на базата на които произлизат важни управленски практики и решения, съобщават от Областна администрация Враца.

Мирослав Комитски отбеляза, че предстои Министерски съвет да приеме Национална стратегия за превенция и противодействието на корупцията 2021-2027 г. и Пътна карта с разписани дейности за изпълнение по стратегията, като информира, че двата стратегически документа са публикувани на официалната страница на Областна администрация – Враца. Пълният набор от документи и Проекта на правителственото решение са публикувани в Портал „Обществени консултации“ на Министерски съвет.

"Областните обществени съвети намират място в новата стратегия като обществен орган, на който се възлагат съгласувателни и информационни функции, в това число и продължаването на практиката с информационни и образователни кампании на тема „Антикорупция“, подчерта заместник областният управител.

Приетият от съвета План за действие за 2021 г., е изцяло съобразен с предстоящото решение по приемане на Националната стратегия, като основни акценти са поставени върху засилване на ролята на областните обществени съвети за превенция и противодействие на корупцията, залегнали в Приоритет 4 „Повишаване прозрачността и отчетността на местната власт“ от Националната стратегия, в посока унифициране на тяхната компетентност чрез изменение на Устройствения правилник на областните администрации, възможността им да консултират и разглеждат антикорупционни планове и мерки на органите, действащи на местно ниво, както и да дават становища относно корупционния риск, съдържащ се в различни регулативни актове на тези органи. 

За по-доброто взаимодействие с гражданския сектор и бизнеса на местно ниво, се възобновява дейността на общинските обществени съвети за превенция и противодействие на корупцията. Предвидено в Плана е провеждането на отложената заради Ковид пандемията през 2020 г. Регионална кръгла маса на тема„ Върховенството на закона - регионална и местна власти, граждански сектор и медии“. През 2021 година ще продължи добрата практика на антикорупционно обучение посредством беседи и лекции на представители на съдебната власт, прокуратурата, НАП и МВР, съвместно с Регионалното управление на образованието, насочено към 11 и 12 класове.

Всички дейности на областно и местно ниво ще бъдат съобразени с епидемичната обстановка и спазването на противоепидемичните мерки.

В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски напомни на кметовете на общини, че във връзка с произвеждането на избори за народни представители, следва да изготвят заповеди за утвърждаване на секционните избирателни комисии на територията на съответната община с утвърдена номерация, обхват и адрес.

"Очаква се до края на днешния ден, Централна избирателна комисия да вземе решение за състава на РИК – Враца, като има готовност да предоставим в Областна администрация – Враца оборудвано помещение с техническа обезпеченост за дейността на комисията“, отбеляза Мирослав Комитски.

Приетият План за действие за 2021 г. вече е публикуван на официалната страница на

Областна администрация – Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15