Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В десет общини в страната, сред които и Видин ще има експертни звена

Ще помагат по проектите за градско развитие

Снимка: Светослав Цветанов

Експертни звена и комитети ще подпомагат десет от големите общини в страната, сред които и Видин при подбора и изпълнението на проектите за градско развитие. Финансиране за тях се осигурява по Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.

В новите териториални органи ще бъдат включени експерти на местните администрации, регионални поделения на държавни структури, представители на неправителствения сектор, бизнеса и граждански организации, които ще имат ключова роля при преселекцията, подбора и изпълнението на проектни предложения за инвестициите в преобразяването на най-големите общински центрове – Столична община, Благоевград,  Бургас, Стара Загора, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна, Видин и Плевен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта на структурите е да се гарантира прилагането на принципа на партньорство при изпълнение на приоритета за градско развитие, чийто основен фокус е икономическо развитие на териториите, повишаване на брутния вътрешен продукт и заетостта, увеличаване на доходите и стандарта на живот на населението и намаляване на неравенствата. 

Комитетът за подбор ще разглежда проектните предложения и ще извършва селекция по утвърдени критерии, одобрени от комитета за наблюдение на Програмата за развитие на регионите  и включени в насоките за кандидатстване. Комитетът ще включва председател, заместник-председател, които ще са без право на глас, и членове. Сред тях ще са представители на различни групи местни заинтересовани страни, двама представители общината, трима представители на неправителствения сектор - юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, трима представители на бизнеса, един представител на териториалните статистически бюра на НСИ. Ще влизат също по един представител на национално представителни организации на работодателите, организации на работниците и служителите, представител на академичните среди, на регионалните колегии на камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране и Камара на строителите в Република България. По преценка на съответната общинска администрация могат да бъдат поканени да излъчат представители и други местни заинтересовани страни.

  В заседанията на комитета с право на глас ще се включват представители на юридически лица с нестопанска цел – организации, работещи в сферата на равенството между мъжете и жените, социалното включване и интегрирането на маргинализираните групи, екологични организации и организации, работещи в сферата на образованието, науката и културата и Агенции за регионално развитие, извършващи общественополезна дейност на територията на областта, в която се намира съответната община, както и представители на икономическия сектор - по един представител на малки, микро и средни предприятия.

Звената за подбор ще се формират със заповеди на кметовете на общините. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48