Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни медиатори разясняват риска от COVID-19 сред ромската общност

Раздават топъл обяд и помагат на възрастни за лекарства

Снимка: Радио ВИДИН

В условията на пандемия ролята на здравните медиатори е особено важна там, където до хората по-трудно достига информация за рисковете от зараза. В квартал "Нов път" във Видин те са трима. Назначени са от Общината и работят на терен, където са почти ежедневно. С 5- годишен опит като здравен медиатор Кристина Маринова споделя, че е наясно с проблемите на местните хора:


"Нашата работа е да обясняваме на хората здравословните проблеми, да ги консултираме, съпровождаме до болница или социална институция, в зависимост от това какъв е проблемът им. В момента се занимаваме с раздаването на топъл обяд, като спазваме всички противоепидемични мерки. След това започваме нашата  съществена работа, която е свързана с консултирането, с образователна цел. Лепим плакати, раздаваме брошури в квартала. В момента са ни определили пункт тук в квартала, в двора на училището, сграда, която не е обитавана, само за нас е, за тези хора, които идват, тъй като няма определена сграда... По време на обхода раздаваме материалите, обясняваме как правилно да се поставят маските и за личната хигиена- да дезинфекцират, да си мият ръцете, за спазването на дистанция. Имаме и случаи, в които на възрастни хора купуваме лекарства. Първо отвиваме до личния лекар да се изпишат, купуваме ги от аптеката и след това ги занасяме. Придружаваме хората до личните лекари и до специалисти, защото някои от тях нямат роднини, нямат близки. Ако човека няма лична карта, съдействаме и за това. Взаимодействаме си с много институции- социалната служба, ТЕЛК, дори с МВР, когато е необходимо."


Медиаторите помагат на хората от квартала, които участват в програмата за топъл обяд. Заедно със служителите от полицейския участък  миналата година медиаторите проверявали и дали хората, които са под карантина спазват ограниченията. Сега вече това не се налага, а благодарение и на тяхната разгласа, повечето от хората в "Нов път" спазват мерките срещу епидемията, които са наложени и знаят как да се предпазват:


"Откакто има епидемия, в квартала няма наплив на народ. Спазваме всички мерки, които са дадени. Няма събирания и сме доста стриктни. Вкъщи цялото семейство дезинфекцираме дрешки, врати. На обществени места ползваме предпазните маски... Маска, миене на ръце, отдалечени един от друг на 2-3 метра и повече вкъщи. Стоим вътре. Не само в квартала, а и по медиите се говори и навсякъде как да се предпазваме... Носим си маските, когато ходим, пазаруваме и не излизаме много."


Работата на здравните медиатори включва и срещи с най-малките. Така с помощта на медиаторите още в ранна възраст се създават навици сред децата.


"Ние наскоро направихме една кампания в детската градина със съгласието на директора. Помолихме по същия начин директора на РЗИ да ни предостави някакви предпазни средства. Той ни даде дезинфектанти за ръце, специално за деца, сапунчета, ръкавици за персонала... От София ни бяха предоставени стикери как децата да си мият правилно ръчичките. Залепихме ги на чешмите, за да ги виждат децата"- казва Кристина Маринова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00