Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Умеем ли да правим добро?

Снимка: bgfoodbank.org

17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанната проява на доброта. Празнува се по цял свят. В този ден хората трябва да се стремят да бъдат добри към всички, без да очакват награда. Добротата и щедростта са свързани с умението да правим добро около себе си. Според позитивната психология, известни са 6 добродетели и 24 сили за щастие. Добротата и щедростта представляват една от тези сили, част от добродетелта “Човечност”, свързана със способността на човека да поддържа отношения на уважение и любов с хората, които го заобикалят и с които общува. Какво значи да си добър или щедър? Ти добър и щедър човек ли си? И ако не си, как да станеш такъв? Темата коментира Тодор Христов, основател на сайта за професионално и личностно развитие novavizia.com:

"Нека първо да кажем, че на правенето на добро от дълбока древност, та чак до наши дни, обръщат внимание много световни религии, редица философски школи, много мъдрости и предания, както и съвременни психологически теории... Тук е важно да изясним какво точно значи да правиш добро? Доброта е качеството, благодарение, на което отделяме време на другите и им помагаме, вникваме в преживяванията на хората около нас и улесняваме живота им, доколкото можем. Добротата е качеството, което ни прави хора... Може да започнете с малки добрини. Ако се чудите откъде да започнете с добрите дела, започнете с малки неща. Понякога дори едно отваряне на вратата пред друг човек или казването на думи като "Благодаря" и "Моля" е достатъчно. Направи услуга или зарадвай някого. Това може да стане под формата на материална помощ или отделяне на време и внимание към близък човек. За да подейства, подобен жест следва да е искрен и основан на нуждите на другата страна.Когато сме добри и щедри към околните, ние всъщност се откриваме към тях. Подхождаме с оптимизъм и позитивизъм към хората и живота като цяло. Не се налага постоянно да се пазим, все да сме нащрек…Смята се, че любезните и добри хора страдат от тревожност далеч по-малко от нелюбезните. Смята се също така, че щедрите хора често са по-щастливи от онези, които по някакви причини се въздържат да бъдат такива.", обясни Тодор Христов.

Добротата е естествена част от човека, убедени са видинчани, показа наша анкета:


"Трябва да правим добрини. То в такъв свят живеем, че те се забелязват... Правил съм и ще правя. Например да поправя колата на някой приятел без пари... Трябва да правим добрини и не трябва да чакаме благодарност...", смятат видинчани.

Добротата и щедростта са една от основните сили, които трябва да развием, за да живеем по-пълноценно и щастливо. Всеки би могъл да прави добро около себе си, стига само да желае това. Ако човек е чувствителен към околните, ако проявява малки жестове на човечност и щедрост и ако е благодарен на това, което получава от другите, той ще изгражда здрави взаимоотношения с хората около себе си. А здравите взаимоотношения с околните са ключови, тъй като много малко от положителните и щастливи събития в живота се случват в самота.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Първо място в Регионалното състезание по приложна електроника

Ученици от Видин - първенци в регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника

Два отбора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в  регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника "Мога и зная как". Първите места са за  отборно и индивидуално представяне - каза преподавателят  по различни професионални дисциплини Боряна Борисова, която се занимава с клуба по..

публикувано на 11.05.21 в 12:20

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов , който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия.  Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а..

публикувано на 10.05.21 в 18:37

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол,..

публикувано на 10.05.21 в 16:30

Празници на културата започват в Оряхово

В началото на месец май Оряхово и гости на града са в очакване на традиционното издание Майски празници на културата, които са част от Културния календар на Общината.  Празниците започват от 10 май и ще продължат до края на седмицата, каза за Радио Видин  Христина Иванова - секретар на Община Оряхово.  "Днес стартира с представяне на..

публикувано на 10.05.21 в 15:10

Ден на химията

Днес е професионален празник на химика.  Химията е фундаментална наука и тя е свързващо звено между физиката и биологията. Огромна част от техническите постижения до момента биха били невъзможни без участието на химията, каза за Радио Видин Георги Иванов, пенсиониран учител от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи", където..

публикувано на 10.05.21 в 11:40

Отново медали за видински атлети

4 медала завоюваха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" на проведения 2-ри турнир от веригата GoKids в София. На националния Стадион "Васил Левски" златен медал на ск.дължина с резултат 4.71 м. спечели Рая Пламенова родена 2009г. Пламен Митков роден 2010г. също е се окичи с златен медал на 60 м. с резултат от 8.77 сек...

публикувано на 09.05.21 в 17:50

Нови проблеми в лагера на Ботев Враца за мача с Монтана

Старши треньорът на Ботев /Враца/ Веселин Великов има да решава нови проблеми за дербито с Монтана. Мачът под Околчица е в понеделник от 18 часа. Аут за сблъсъка е халфът Чавдар Ивайлов, който бе изгонен при загубата от Славия с 0:2. В мача с "белите" на почивката заради контузия бе заменен друг от полузащитниците – Христо Златински. Това..

публикувано на 09.05.21 в 17:00