Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жени Захариева празнува 60 години на сцена с концерт във Видин

Проф. Жени Захариева
Снимка: Полина Тодорова


Известната българска пианистка и педагог проф. Жени Захариева ще отбележи 60 години на сцена с концерт във Видин. Заедно със Симфониета Видин виртуозната изпълнителка ще представи произведения на Лудвиг ван Бетовен. Броени часове преди новата си среща с видинската публика, проф. Захариева сподели впечатленията си от симфоничния оркестър и публиката на Видин:

"Със Симфониета Видин аз отдавна съм в творчески контакти, така че много се радвам. Това е един прекрасен оркестър, един прекрасен директор в лицето на Мирослав Кръстев и ми се струва, че колегите уважават много повече един директор, който е излязъл от тяхната среда. Точно такъв е случаят с Мирослав Кръстев и за мен винаги е било удоволствие да гостувам във вашия прекрасен град." 

Проф. Захариева свири на пиано от 6-годишна. Постъпва в музикалното училище в София, а след това продължава в централната музикална школа в Москва, разказва тя:

"На първия урок моята професорка - проф. Гурмустаева, ми каза: Ами за следващия път трябва да научите наизуст първата част на концерт от Григ. Върнах се вкъщи много разтревожена, казах на майка ми: О, аз няма да мога да го направя това нещо и ще трябва да се откажа. Майка ми обаче, големият дипломат, ми каза: О, не е проблем, винаги можеш да се откажеш, но все пак опитай. И с това "опитай" тя действително ме накара да си мобилизирам всички сили и за 10 дни успях да науча първата част на концерта на Григ наизуст и да отида на урок. Така че това беше голямата промяна, голямото препятствие, което трябваше да преодолея, за да реша окончателно вече да стана пианистка."

Пандемията повиши интереса и търсенето на класическа музика и изобщо на изкуство, смята проф. Захариева. 

"Есента имахме два концерта, аз свирих на "Софийски седмици" и след това в Дома на техника в София, беше пълно с хора. На всички много им е домъчняло за живото изкуство. Онлайн - всичко това е много добре, обаче живото изкуство е незаменимо.  А ние, изпълнителите все повече оценяваме нашата мисия, че всъщност ние свирим за хората, ние не свирим за нас си... Така че и ние се осъзнахме колко ни е необходима публиката, а и на публиката вече много, много и е домъчняло за това живо изкуство, което те могат да чуят само в една концертна зала."

На виртуозните изпълнения на проф. Захариева видинчани могат да се насладят утре, 18 февруари, от 18:00 часа, в зала "Филхармония" Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00