Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Кохезионната политика през новия програмен период - функция и роля за преодоляването на последиците от пандемията

От 1994 г. насам Кохезионният фонд се използва за предоставяне на помощ на по-бедните региони в Европа и за стабилизиране на техните икономики с цел стимулиране на растежа, заетостта и устойчивото развитие. Фондът допринася за финансирането на екологични мерки и трансевропейски транспортни мрежи, по-конкретно на високоприоритетни проекти от европейски интерес в 13-те държави, присъединили се към Съюза след 2004 г. Държавите членки с брутен национален доход на глава от населението под 90 % от средния за ЕС отговарят на критериите за финансиране от Кохезионния фонд. Сред тях е и България.

След избухването на COVID-19 съществуващите фондове по Сближаването, се оказаха ключови за предоставянето на бърза подкрепа на държавите-членки за справяне с последици от пандемията. През следващите години България ще има достъп до европейски средства, които са близо половината от брутния вътрешен продукт на страната, обясни  Цветелина Пенкова евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Голяма част от тях ще идват от многогодишната финансова рамка с всички не така познати програми - и продължаващи, и нови, и допълнителните средства от Следващото поколение Европейски съюз - пакет, отпуснат за възстановяване на европейската икономика след кризата, причинена от COVID-19."  

Едни от основните ползватели на възможностите на Кохезионния фонд ще бъдат както и досега общините в България. В новия програмен период обаче те, както и всички останали бенефициенти, ще имат достъп до много по-широк финансов ресурс- като средствата от т.нар. планове за възстановяване и развитие, обясни председателят на НСОРБ, Силвия Георгиева:


"Това са ресурси, които Брюксел отпуска на всички държави членки, за да възстановят бързо своите икономики от пандемията. Общините също са част от този голям процес. Ще бъдем бенефициенти на голяма част от средствата, заложени в плана, от гледна точка на това, че сме собственици на голяма част от публичната инфраструктура. Чрез тези средства ще се правят инвестиции в общински училища и детски градини, в социални домове, в здравна инфраструктура, в дигитализация на общинските услуги. Отделно от това в новите оперативни програми отново общините ще могат да кандидатстват за финансиране на своята публична инфраструктура и на най-търсените социални услуги, които предлагат, този път в партньорство- това ще е новото, че ще бъдат заедно, по няколко общини ще правят общи проекти и акцентът този път ще бъде да са с икономическа насоченост."

И понеже Северозападният регион в страната по минали и настоящи статистики е най-слабо развитият в ЕС, какво се очаква за него?

"Това е една от основните цели на тази Политика по сближаване или Кохезионна политика, както се нарича- да се подпомагат по-слабо развитите региони. България получава определен брой средства, но те не бива да се разпределят пропорционално. Напротив, трябва да се концентрира тяхната насоченост към най-слабо развитите региони, за да може в рамките на сравнително кратки срокове, наистина да се достигне това изравняване на стандартите. Областите, които са приоритетни са икономическото възстановяване и зеленият преход. За България са предвидени 11.5 млрд. евро от Политиката за сближаване през следващите 7 години, като най-големите инвестиции от тях ще отидат по 4 основни направления. 5 млрд. ще отидат за регионално развитие, 2 млрд. за заетост, 1.5 млрд. отиват за околна среда и 1 млрд. евро за енергиен преход. Тук вече говорим за този Зелен преход и един по-екологосъобразен начин на живот и икономика", допълва Цветелина Пенкова.

И конкретен пример как с европейски пари може да се постигне изравняване на регионите в страната - в Монтана преди дни бе открито предприятие за нуждите на микробиологичните лабораторни изследвания и диагностика на над 60 инфекциозни заболявания. Производството е реализирано със съдействието на народния представител доц. Борислав Великов:

"Така ще бъде и през този планов период, когато производството е възможно да се доразвие и редица други проекти, които са свързани, да кажем с влиянието на наночастиците на различни пластмаси върху здравето на човека. Друг проект, който е свързан с производството и обработката на храни и напитки при високо налягане.

Много проекти има, които ние трябва да подкрепяме да се развиват и в Северозападния край. По този начин, може би постепенно, с помощта на тези именно Кохезионни фондове ще можем да допринесем и за намаляването на различията между различните региони в страната, а и Северозападния ни край да догони донякъде и по-развитите региони в ЕС."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00