Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Кохезионната политика през новия програмен период - функция и роля за преодоляването на последиците от пандемията

От 1994 г. насам Кохезионният фонд се използва за предоставяне на помощ на по-бедните региони в Европа и за стабилизиране на техните икономики с цел стимулиране на растежа, заетостта и устойчивото развитие. Фондът допринася за финансирането на екологични мерки и трансевропейски транспортни мрежи, по-конкретно на високоприоритетни проекти от европейски интерес в 13-те държави, присъединили се към Съюза след 2004 г. Държавите членки с брутен национален доход на глава от населението под 90 % от средния за ЕС отговарят на критериите за финансиране от Кохезионния фонд. Сред тях е и България.

След избухването на COVID-19 съществуващите фондове по Сближаването, се оказаха ключови за предоставянето на бърза подкрепа на държавите-членки за справяне с последици от пандемията. През следващите години България ще има достъп до европейски средства, които са близо половината от брутния вътрешен продукт на страната, обясни  Цветелина Пенкова евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Голяма част от тях ще идват от многогодишната финансова рамка с всички не така познати програми - и продължаващи, и нови, и допълнителните средства от Следващото поколение Европейски съюз - пакет, отпуснат за възстановяване на европейската икономика след кризата, причинена от COVID-19."  

Едни от основните ползватели на възможностите на Кохезионния фонд ще бъдат както и досега общините в България. В новия програмен период обаче те, както и всички останали бенефициенти, ще имат достъп до много по-широк финансов ресурс- като средствата от т.нар. планове за възстановяване и развитие, обясни председателят на НСОРБ, Силвия Георгиева:


"Това са ресурси, които Брюксел отпуска на всички държави членки, за да възстановят бързо своите икономики от пандемията. Общините също са част от този голям процес. Ще бъдем бенефициенти на голяма част от средствата, заложени в плана, от гледна точка на това, че сме собственици на голяма част от публичната инфраструктура. Чрез тези средства ще се правят инвестиции в общински училища и детски градини, в социални домове, в здравна инфраструктура, в дигитализация на общинските услуги. Отделно от това в новите оперативни програми отново общините ще могат да кандидатстват за финансиране на своята публична инфраструктура и на най-търсените социални услуги, които предлагат, този път в партньорство- това ще е новото, че ще бъдат заедно, по няколко общини ще правят общи проекти и акцентът този път ще бъде да са с икономическа насоченост."

И понеже Северозападният регион в страната по минали и настоящи статистики е най-слабо развитият в ЕС, какво се очаква за него?

"Това е една от основните цели на тази Политика по сближаване или Кохезионна политика, както се нарича- да се подпомагат по-слабо развитите региони. България получава определен брой средства, но те не бива да се разпределят пропорционално. Напротив, трябва да се концентрира тяхната насоченост към най-слабо развитите региони, за да може в рамките на сравнително кратки срокове, наистина да се достигне това изравняване на стандартите. Областите, които са приоритетни са икономическото възстановяване и зеленият преход. За България са предвидени 11.5 млрд. евро от Политиката за сближаване през следващите 7 години, като най-големите инвестиции от тях ще отидат по 4 основни направления. 5 млрд. ще отидат за регионално развитие, 2 млрд. за заетост, 1.5 млрд. отиват за околна среда и 1 млрд. евро за енергиен преход. Тук вече говорим за този Зелен преход и един по-екологосъобразен начин на живот и икономика", допълва Цветелина Пенкова.

И конкретен пример как с европейски пари може да се постигне изравняване на регионите в страната - в Монтана преди дни бе открито предприятие за нуждите на микробиологичните лабораторни изследвания и диагностика на над 60 инфекциозни заболявания. Производството е реализирано със съдействието на народния представител доц. Борислав Великов:

"Така ще бъде и през този планов период, когато производството е възможно да се доразвие и редица други проекти, които са свързани, да кажем с влиянието на наночастиците на различни пластмаси върху здравето на човека. Друг проект, който е свързан с производството и обработката на храни и напитки при високо налягане.

Много проекти има, които ние трябва да подкрепяме да се развиват и в Северозападния край. По този начин, може би постепенно, с помощта на тези именно Кохезионни фондове ще можем да допринесем и за намаляването на различията между различните региони в страната, а и Северозападния ни край да догони донякъде и по-развитите региони в ЕС."Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00