Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години от смъртта на Видинския митрополит Неофит

Снимка: Видинска света митрополия

На 26 февруари се навършват 50 години от смъртта на Видинския митрополит Неофит. По този повод утре в митрополитския храм "Свети Николай" ще бъде отслужена заупокойна молитва. Подготвена е и брошура с негови духовни наставления обясни Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и разказа за живота на митрополит Неофит, посветен на духовността в региона в продължение на 57 години:

"57 години от дядо Неофит е неразривно свързан с Видинска епархия. Оставя огромно духовно и материално наследство и е един от изключителните Архипастири на Видинска епархия и на родната ни Българска православна църква. 3 дни след въдворяването му, което става на 16 ноември 1914 г., се взема решение да се учреди и организира едно братство и да се учреди един фонд за милосърдна дейност. През 1920 г. се основава такова братство при митрополитският храм "Свети Николай". Това братство поема издръжката за един старчески дом в град Видин, като е имало 26 човека, за които са полагани грижи. Чрез фондовете, които се основават тогава, се построява административната сграда на Видинска митрополия, която и до днес е една от дълголетните и красиви сгради на град Видин. По-късно се построява мирополитският храм "Св. Николай Мириклийски Чудотворец" тук в митрополитския комплекс, мавзолейната гробница на първият български екзарх Антим и епархийското училище, което по-късно през атеистичната власт е използвано като пионерски дом. Във Видин, в следствие на неуморнитите грижи на дядо Неофит, се построява един детски дом, който и сега се използва по това предназначение - детската градина "Желязко Попниколов". Редица храмове са построени по негово време."

Видинска митрополияМитрополит Неофит се ражда в ескизаарското село Кум Дуванджии със светското име Никола Митев Караабов. Рождената му дата е неясна - различни източници сочат 29 юни 1868 г., 17 юли 1868 г., 20 октомври 1868 г. Според Българската патриаршия нови данни сочат, че той е роден в 1865 година. Първоначално образование получава в родното си село, а след това учи в третокласното училище в село Обруклии. След като завършва втори клас, през 1884 г. е назначен за писар на селската община, като същевременно е и певец при местната църква. На 12 януари 1889 година е ръкоположен в дяконски чин, а на следващия ден и за свещеник. Назначен е за енорийски свещеник на търновосейменските села Гючерлии и Пиринчлии. В 1889 или 1890 година съпругата му Желязка умира при раждане. С помощта на управляващия Старозагорската епархия архимандрит Максим от януари 1892 година свещеник Никола Караабов учи в Цариградската българска духовна семинария. По-късно се мести в Самоковското богословско училище и през 1896 г. завършва Санктпетербургската духовна семинария. От същата година учи в Санктпетербургската духовна академия, която завършва в 1900 година. След Деветосептемврийския преврат ръководството на фонда "Желязка презвитера и син Желязко" е овладяно от хора, които се опитват да откраднат приходите и митрополит Неофит е принуден с писмо от 5 февруари 1946 г. да се обърне към Епархийския духовен съвет да закрие фонда. В 50-те години натрупаните капитали в благотворителните фондове на митрополит Неофит са национализирани от комунистическата власт. През лятото на 1949 година заместник-министърът на вътрешните работи Йонко Панов го определя като "предан представител на реакцията в църквата" и предлага да бъде отстранен от Светия синод в рамките на кампания за "демократизация", но предложението е отхвърлено от Политбюро. Митрополит Неофит умира на 26 февруари 1971 година във Видин. Погребан е зад митрополитската църква в града. 

Заупокойната молитва ще започне утре (20.02.2021 г.) от 9 часа в митрополитската църква "Свети Николай Мириклийски Чудотворец“.

Повече за Видинския митрополит Неофит чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28