Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опашки пред кабинетите за масова имунизация във Видин

Снимка: Радио Видин

Пет пункта за ваксиниране са разкрити в област Видин. В тях се извършва и масовата имунизация. Те са в Регионалната здравна инспекция, болниците във Видин и Белоградчик и в двата най-големи медицински центъра в областния град. При общопрактикуващите лекари има списъци с желаещи да бъдат имунизирани, но досега самите те все още не са готови да поставят ваксината. Има неизяснени въпроси, както със Здравната инспекция, така и със Здравната каса, каза заместник-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин д-р Наташа Иванова.


10 души са имунизирани до обяд в един от медицинските центрове във Видин. В началото на масовата имунизация във Видин ваксината е само една, тази на "AstraZeneka". Няма опашки и струпвания пред кабинета, обясни управителят на медицински център "Биомед" д-р Пламенка Иванова:


"От РЗИ е предоставен телефон, на който могат да се обаждат за ваксинация. От сутринта сме направили на 10 човека. Има и обаждащи се, които се интересуват каква е ваксината  и кога могат да се ваксинират. За днес чакаме още пет човека, които са се записали да дойдат, да се ваксинират. Междувременно могат да дойдат още хора.  Хубавото на ваксината е, че може да престоява по-дълго време. Не е задължително да е на -70 градуса. Може да се съхранява до 48 часа на тъмно и в хладилник, след като се прободе с иглата, но е хубаво в рамките на деня, като се отвори да се направи... Част от хора, които минаха днес, на един от общопрактикуващите лекари, от неговия списъчен състав дойдоха, но доколкото имам информация от РЗИ, те могат също от другата седмица да си взимат ваксината и в кабинетите да я правят."


В многопрофилната болница "Св. Петка" във Видин също няма струпване на хора, които желаят да бъдат ваксинирани. Около 35 души са минали за последните два дни, каза главната медицинска сестра Анна Георгиева:


"Има хора. Не идват накуп по много.  До момента са минали може би са около З5 човека вчера и днес. Очакваме още… Според последната заповед на министъра, е осигурен зелен коридор. Всеки, който желае, може да дойде, да си попълни декларация за информирано съгласие и да си постави."


За Пламен Левашки, които работи в строителния бранш, ваксините би трябвало да са задължителни за всички:

"Всички трябва да дойдат и да се ваксинират, да  могат хората да са спокойни, че това нещо няма да се повтори. По-лесно ще може този вирус да си иде по някакъв начин."


Повече бяха кандидати за ваксина пред кабинета в здравната инспекция в града. Сред чакащите беше и Любов Илиева. От първи март ресторантът, в който работи отваря отново. Убедена е, че с ваксината ще е по-безопасно, както за нея, така и за посетителите:

"Аз съм си правила и друг път ваксини противогрипни, така че поредната ваксина, мисля, че е безопасна."


Петър Димитров е на възраст над 70 затова смята, че е важно да бъде имунизиран:

"Такава е нагласата, че трябва да се пазим от COVID-19."


 Доника Илиева не попада в рисковите групи, но въпреки това е убедена, че трябва да си постави ваксина:

"Напълно здрава съм. Просто така съм преценила за себе си, че трябва да се ваксинирам."


В болницата в Белоградчик, където масовата имунизация също започна, ваксините са изчерпани тази сутрин. Очакват нови  дози. Над сто са още желаещите да бъдат имунизирани, каза доктор Жоро Николов:

"Всичко, което ни е изпратено, е направено. Хората са информирани… Направен е списък. Всички, които желаят, ще бъдат извикани. На втория етаж на болницата сме. Над сто души са. Аз водя разяснителна кампания, да не се страхуват. Това е пътят. Добрият лекар добре лекува, а най-добрият предпазва човек да не се разболее.“


По данните от Единния информационен портал към полунощ  поставените ваксини във Видин са 1 013. Втората доза ваксина са получили 242-ма души. Масовата имунизация засега е с "AstraZeneka". Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат имунизирани с ваксината на "BioNTech/Pfizer", тъй като за нея срокът за поставяне на втората доза е по-кратък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15