Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма опашки пред кабинетите за масова имунизация във Видин

Снимка: Радио Видин

Пет пункта за ваксиниране са разкрити в област Видин. В тях се извършва и масовата имунизация. Те са в Регионалната здравна инспекция, болниците във Видин и Белоградчик и в двата най-големи медицински центъра в областния град. При общопрактикуващите лекари има списъци с желаещи да бъдат имунизирани, но досега самите те все още не са готови да поставят ваксината. Има неизяснени въпроси, както със Здравната инспекция, така и със Здравната каса, каза заместник-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин д-р Наташа Иванова.


10 души са имунизирани до обяд в един от медицинските центрове във Видин. В началото на масовата имунизация във Видин ваксината е само една, тази на "AstraZeneka". Няма опашки и струпвания пред кабинета, обясни управителят на медицински център "Биомед" д-р Пламенка Иванова:


"От РЗИ е предоставен телефон, на който могат да се обаждат за ваксинация. От сутринта сме направили на 10 човека. Има и обаждащи се, които се интересуват каква е ваксината  и кога могат да се ваксинират. За днес чакаме още пет човека, които са се записали да дойдат, да се ваксинират. Междувременно могат да дойдат още хора.  Хубавото на ваксината е, че може да престоява по-дълго време. Не е задължително да е на -70 градуса. Може да се съхранява до 48 часа на тъмно и в хладилник, след като се прободе с иглата, но е хубаво в рамките на деня, като се отвори да се направи... Част от хора, които минаха днес, на един от общопрактикуващите лекари, от неговия списъчен състав дойдоха, но доколкото имам информация от РЗИ, те могат също от другата седмица да си взимат ваксината и в кабинетите да я правят."


В многопрофилната болница "Св. Петка" във Видин също няма струпване на хора, които желаят да бъдат ваксинирани. Около 35 души са минали за последните два дни, каза главната медицинска сестра Анна Георгиева:


"Има хора. Не идват накуп по много.  До момента са минали може би са около З5 човека вчера и днес. Очакваме още… Според последната заповед на министъра, е осигурен зелен коридор. Всеки, който желае, може да дойде, да си попълни декларация за информирано съгласие и да си постави."


За Пламен Левашки, които работи в строителния бранш, ваксините би трябвало да са задължителни за всички:

"Всички трябва да дойдат и да се ваксинират, да  могат хората да са спокойни, че това нещо няма да се повтори. По-лесно ще може този вирус да си иде по някакъв начин."


Повече бяха кандидати за ваксина пред кабинета в здравната инспекция в града. Сред чакащите беше и Любов Илиева. От първи март ресторантът, в който работи отваря отново. Убедена е, че с ваксината ще е по-безопасно, както за нея, така и за посетителите:

"Аз съм си правила и друг път ваксини противогрипни, така че поредната ваксина, мисля, че е безопасна."


Петър Димитров е на възраст над 70 затова смята, че е важно да бъде имунизиран:

"Такава е нагласата, че трябва да се пазим от COVID-19."


 Доника Илиева не попада в рисковите групи, но въпреки това е убедена, че трябва да си постави ваксина:

"Напълно здрава съм. Просто така съм преценила за себе си, че трябва да се ваксинирам."


В болницата в Белоградчик, където масовата имунизация също започна, ваксините са изчерпани тази сутрин. Очакват нови  дози. Над сто са още желаещите да бъдат имунизирани, каза доктор Жоро Николов:

"Всичко, което ни е изпратено, е направено. Хората са информирани… Направен е списък. Всички, които желаят, ще бъдат извикани. На втория етаж на болницата сме. Над сто души са. Аз водя разяснителна кампания, да не се страхуват. Това е пътят. Добрият лекар добре лекува, а най-добрият предпазва човек да не се разболее.“


По данните от Единния информационен портал към полунощ  поставените ваксини във Видин са 1 013. Втората доза ваксина са получили 242-ма души. Масовата имунизация засега е с "AstraZeneka". Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат имунизирани с ваксината на "BioNTech/Pfizer", тъй като за нея срокът за поставяне на втората доза е по-кратък.

Вижте още

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50