Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момиче от Оряхово е „Посланик за един ден“

4
Кристина Иванова от Оряхово, посланик за един ден
Снимка: личен архив11-окласничката Кристина Иванова взе участие в инициативата „Посланик за един ден“. Тя е от Оряхово, в момента учи в  езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч. Това е вторият й опит за участие в инициативата, който тази година се оказва успешен, за разлика от първия.

Кристина впечатлява със своето владеене на английски език и със своето есе на тема, което е написано на английски,
 

"Всичко започна с един конкурс и писане на есе, след това на базата на тази информация Британското посолство избира победителките...Видях темата на есето, подготвих се...а темата е   „Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19 и по кои приоритетни области бихте работили?“ Бях посочила икономика, менталното здраве и туризма. Бях написала да се създадат програми, с които да промотират българския туризъм, второто нещо е безработицата, хората, които не могат да работят в своя сектор. Бях предложила да се създадат групи за преквалификация , които да помагат на хората да намерят нова работа...Менталното здраве на хората - да се реши с интернационални онлайн групи и така хората да си помагат и да получават безплатна психологическа помощ."


 Инициативата „Посланик за един ден“ се организира за четвърта поредна година от  Британското посолство в България и в нея участват момичета от цялата страна. Те се  запознават с работата на посланика отблизо и  споделят своите новаторски и младежки идеи на високо ниво. Този един ден е наситен с много срещи и дейности - казва Кристина Иванова:

 "Първо отидох в Американското посолство, посрещна ме моята координаторка, после  в МОН се срещнахме с посланичката и министъра на образованието..Върнахме се в Американското посолство, разведоха ме из цялото посолство.... Имах среща с посланик Херо Мустафа и последва задълбочен разговор...Най-много ме впечатли организацията на цялата дейност и изключителната работоспособност на посланичката, като в същото време работи с огромно желание.. Това ми помогна на мен да се организирам ...Бих казала на други момичета, които искат да участват в такава инициатива или други подобни, че е хубаво да се пробва, това е нещо полезно за тях.."

Кристина Иванова продължава да работи в момента  с неправителствени организации, тя работи по темата "Децата и медиите" като за това й помагат от  Европейската журналистическа организация в България.  

На 11 март е заключителната официална онлайн среща, на която ще присъстват  момичетата - посланички за един ден и ще се представят със своите доклади.

Галерия

Вижте още
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46