Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обичам си професията и това всеки ден ми дава много и много

Художничката Таня Василева: "Човек не трябва да спира да следва пътя си и да дава шанс и на другите да го направят"

Животът трябва да се живее с добро и със сърце

8
Картина на Таня Василева
Снимка: личен архив
В "Калейдоскоп" ще ви разкажем историята на една млада жена от Монтана - художника и педагог Таня Василева. Тя е най-щастливият човек, защото е сбъднала мечтите си - да стане учител по рисуване, да твори и да работи с ръцете, да се вдъхновява от това, което прави и да вдъхновява хората около нея с нейното изкуство.

Таня е родена в град Монтана. Семейството ѝ е съвсем обикновено и у тях се живее скромно и простичко. Ваканциите си прекарва при баба и дядо на село сред природата. Дядо ѝ, който живее в Берковица, всеки следобед я води със себе си в гората, където заедно берат липа, гъби, показва ѝ дърветата. Започва да учи в 8-о училище "Отец Паисий", после продължава в Професионалната гимназия по лека промишленост, специалност "Моден дизайн". От 8 клас започва да посещава школата по изобразително изкуство "Рени Арт". След завършване на средното си образование продължава да учи в ЮЗУ "Педагогика на обучението на изобразителното изкуство". Специализира "Живопис". По време на следването си  започва работа в частна галерия, където работи като  преподавател, създавайки своя частна школа по изкуство. Работата в галерията ѝ дава увереност в способностите ѝ и в това, че върви по правилния път.
 

Картина на Таня ВасилеваСлед завършването на висшето си образование се връща в Монтана.  В родния си град Таня започва да организира  Лятна школа по рисуване, а мястото е в парка.  Дълго време работи по този начин  и така успява да създаде свое име като художник сред колегите си и сред обществеността в града. Известно време работи в отдел "Изкуство" към Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана. И понеже за преподавател по рисуване часовете са малко,  работи на три места. "Винаги бях обкръжена от деца и винаги оптимист, че нещата ще се променят и така се случи."


Работи с деца в студио "Рени Арт", с тях използва  различни материали и  различни техники. Този стил се нарича "Микс медиа" и се предпочита от много творци. В нейното лично творчество се повлиява от българското и самобитното фолклорно наследство. Включва елементи от българските шевици в картините си. И така платната ѝ стават по-декоративни. В момента  преподава  изобразително изкуство и информационни технологии на ученици от 5-ти до 7-ми клас в ОУ "Иван Вазов" Монтана.

Семейна е, с две деца.

 
ДЕТСТВОТО


"Всяко лято бях на село, сред природата, повечето ми игри са били сред природата, навън и това ми е дало много като човек. Баща ми е от Камена рикса, Монтанско и съм израснала повече с животни. Майка ми е от Берковица, имам дядо там, който работеше в Горското... Аз съм била с него винаги на разходка в гората. Събирахме кестени, липа, с него опознавах света. И днес обичам да ходя в гората, когато съм сред природата си почивам истински. Разказвам на децата за различни видове, различни билки и така съм им полезна. Това е начин да опознаят света и чрез рисунката и чрез разказа на учителя."

МЕЧТАТА


"Моята мечта беше да съм учител по изобразително изкуство... Много трудно ми беше да започна с рисуването, защото моите родители нямаха възможност да заплащат такса по рисуване. Мои приятели, които посещаваха школа по изкуство излизаха много щастливи с рисунките си и аз ги чаках на пейката пред вратата, да видя какво са правили, за да мога да се прибера и да нарисувам и аз нещо такова. Нямаше кой да ме напътства в сферата на изкуството, но то се превърна в моя съдба, защото много го исках. Това беше пътят, който следвах в живота си. Давам си сметка, че малкото, което имаме, ни кара да даваме повече от себе си."


ДЕЦАТА


"Децата определено обичат да създават и да правят нещо, но с годините забелязвам, че все повече са ощетени от това да опитват да работят с различни материали, ощетени са да изразяват себе си с по-ярък цвят, да експериментират, да развият сензориката на ръцете, на мисленето, на сърцето, защото рисуването е това, човек да може да изрази емоционалния си свят чрез цветове и форми. Стигаме до извода, че ако учителят не е иновативен и не е смел, той няма как да бъде успешен и да има резултати. А за да стане това факт на първо място трябва да си обичаш работата. Децата ме учат на любов. Защото, когато правят нещо, дават от себе си. А пък аз мога да ги науча на взаимност, на подкрепа. При работата с деца човек се чувства по-устремен, по-обнадежден."

РЕНИ АРТ


"Един ден Рени ме покани да вляза вътре, не да седя на пейката, бях 6 клас. И ми каза: "Така или иначе седиш и чакаш тук два часа искаш ли да ти дам едно листче и да се опиташ да рисуваш неща?" И тя ми подреди предмети: едно гърненце, кубче, кълбо. И така аз без да знам, без да имам насоки направих рисунката, така като гледах останалите как работят. И тя  тогава ме насърчи и ми каза: "Много добре ти се е получило, браво!" Прибрах се въодушевена у дома и разказах на мама, тя милата,  се разплака и каза: "Ами ние нямаме възможност да ти плащаме уроците!" Такива бяха времената, трудни години, или майка ми работеше или баща ми. И така и не успях да се запиша. Записах се в 8 клас, взимах стипендия и с нея си плащах уроците по рисуване."

 
ЛЮБИМО

"Любимо е другият учител, който се появи в живота ми. Той е режисьор- фотограф. В галерията се срещах и с много хора художници, актьори. Имаше силна артистична среда. Това ми даде старт и увереност да продължавам да правя това, което правя. Започнах да организирам и изложби, и да съм част от това място. Много пътувахме, много изложби откривахме и това ме насърчи да съм още по-силна и да вярвам в способностите си."


Картина на Таня ВасилеваДРУЖЕСТВО "ТЕНЕЦ"

"Има приемственост на поколенията в това дружество и това много ме радва. Защото в една такава среда, когато сме останали шепа хора, е важно да си помагаме и да сме си взаимно полезни. Тук е много трудно за изкуството в Монтана, но не спират да творят. Това дружество е кауза и за мен. Издирвам и самобитни таланти, само и само да продължи това дружество да съществува, да има нещо различно в него, да се събират различни хора, да обменят практика и опит. Вече включвам и деца от студио "Рени арт."


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00