Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичам си професията и това всеки ден ми дава много и много

Художничката Таня Василева: "Човек не трябва да спира да следва пътя си и да дава шанс и на другите да го направят"

Животът трябва да се живее с добро и със сърце

8
Картина на Таня Василева
Снимка: личен архив
В "Калейдоскоп" ще ви разкажем историята на една млада жена от Монтана - художника и педагог Таня Василева. Тя е най-щастливият човек, защото е сбъднала мечтите си - да стане учител по рисуване, да твори и да работи с ръцете, да се вдъхновява от това, което прави и да вдъхновява хората около нея с нейното изкуство.

Таня е родена в град Монтана. Семейството ѝ е съвсем обикновено и у тях се живее скромно и простичко. Ваканциите си прекарва при баба и дядо на село сред природата. Дядо ѝ, който живее в Берковица, всеки следобед я води със себе си в гората, където заедно берат липа, гъби, показва ѝ дърветата. Започва да учи в 8-о училище "Отец Паисий", после продължава в Професионалната гимназия по лека промишленост, специалност "Моден дизайн". От 8 клас започва да посещава школата по изобразително изкуство "Рени Арт". След завършване на средното си образование продължава да учи в ЮЗУ "Педагогика на обучението на изобразителното изкуство". Специализира "Живопис". По време на следването си  започва работа в частна галерия, където работи като  преподавател, създавайки своя частна школа по изкуство. Работата в галерията ѝ дава увереност в способностите ѝ и в това, че върви по правилния път.
 

Картина на Таня ВасилеваСлед завършването на висшето си образование се връща в Монтана.  В родния си град Таня започва да организира  Лятна школа по рисуване, а мястото е в парка.  Дълго време работи по този начин  и така успява да създаде свое име като художник сред колегите си и сред обществеността в града. Известно време работи в отдел "Изкуство" към Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана. И понеже за преподавател по рисуване часовете са малко,  работи на три места. "Винаги бях обкръжена от деца и винаги оптимист, че нещата ще се променят и така се случи."


Работи с деца в студио "Рени Арт", с тях използва  различни материали и  различни техники. Този стил се нарича "Микс медиа" и се предпочита от много творци. В нейното лично творчество се повлиява от българското и самобитното фолклорно наследство. Включва елементи от българските шевици в картините си. И така платната ѝ стават по-декоративни. В момента  преподава  изобразително изкуство и информационни технологии на ученици от 5-ти до 7-ми клас в ОУ "Иван Вазов" Монтана.

Семейна е, с две деца.

 
ДЕТСТВОТО


"Всяко лято бях на село, сред природата, повечето ми игри са били сред природата, навън и това ми е дало много като човек. Баща ми е от Камена рикса, Монтанско и съм израснала повече с животни. Майка ми е от Берковица, имам дядо там, който работеше в Горското... Аз съм била с него винаги на разходка в гората. Събирахме кестени, липа, с него опознавах света. И днес обичам да ходя в гората, когато съм сред природата си почивам истински. Разказвам на децата за различни видове, различни билки и така съм им полезна. Това е начин да опознаят света и чрез рисунката и чрез разказа на учителя."

МЕЧТАТА


"Моята мечта беше да съм учител по изобразително изкуство... Много трудно ми беше да започна с рисуването, защото моите родители нямаха възможност да заплащат такса по рисуване. Мои приятели, които посещаваха школа по изкуство излизаха много щастливи с рисунките си и аз ги чаках на пейката пред вратата, да видя какво са правили, за да мога да се прибера и да нарисувам и аз нещо такова. Нямаше кой да ме напътства в сферата на изкуството, но то се превърна в моя съдба, защото много го исках. Това беше пътят, който следвах в живота си. Давам си сметка, че малкото, което имаме, ни кара да даваме повече от себе си."


ДЕЦАТА


"Децата определено обичат да създават и да правят нещо, но с годините забелязвам, че все повече са ощетени от това да опитват да работят с различни материали, ощетени са да изразяват себе си с по-ярък цвят, да експериментират, да развият сензориката на ръцете, на мисленето, на сърцето, защото рисуването е това, човек да може да изрази емоционалния си свят чрез цветове и форми. Стигаме до извода, че ако учителят не е иновативен и не е смел, той няма как да бъде успешен и да има резултати. А за да стане това факт на първо място трябва да си обичаш работата. Децата ме учат на любов. Защото, когато правят нещо, дават от себе си. А пък аз мога да ги науча на взаимност, на подкрепа. При работата с деца човек се чувства по-устремен, по-обнадежден."

РЕНИ АРТ


"Един ден Рени ме покани да вляза вътре, не да седя на пейката, бях 6 клас. И ми каза: "Така или иначе седиш и чакаш тук два часа искаш ли да ти дам едно листче и да се опиташ да рисуваш неща?" И тя ми подреди предмети: едно гърненце, кубче, кълбо. И така аз без да знам, без да имам насоки направих рисунката, така като гледах останалите как работят. И тя  тогава ме насърчи и ми каза: "Много добре ти се е получило, браво!" Прибрах се въодушевена у дома и разказах на мама, тя милата,  се разплака и каза: "Ами ние нямаме възможност да ти плащаме уроците!" Такива бяха времената, трудни години, или майка ми работеше или баща ми. И така и не успях да се запиша. Записах се в 8 клас, взимах стипендия и с нея си плащах уроците по рисуване."

 
ЛЮБИМО

"Любимо е другият учител, който се появи в живота ми. Той е режисьор- фотограф. В галерията се срещах и с много хора художници, актьори. Имаше силна артистична среда. Това ми даде старт и увереност да продължавам да правя това, което правя. Започнах да организирам и изложби, и да съм част от това място. Много пътувахме, много изложби откривахме и това ме насърчи да съм още по-силна и да вярвам в способностите си."


Картина на Таня ВасилеваДРУЖЕСТВО "ТЕНЕЦ"

"Има приемственост на поколенията в това дружество и това много ме радва. Защото в една такава среда, когато сме останали шепа хора, е важно да си помагаме и да сме си взаимно полезни. Тук е много трудно за изкуството в Монтана, но не спират да творят. Това дружество е кауза и за мен. Издирвам и самобитни таланти, само и само да продължи това дружество да съществува, да има нещо различно в него, да се събират различни хора, да обменят практика и опит. Вече включвам и деца от студио "Рени арт."


Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира ш кола за желаещи да свирят на духови музикални инструменти.  Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и..

публикувано на 22.02.24 в 13:00
Народният представител от ПП

Валери Сираков, "Възраждане": Волята на 600 000 българи беше отрязана

Отказът да се проведе референдум за запазване на българския лев показва незачитане на волята на гражданите. Това коментира Валери Сираков, бивш депутат от "Възраждане" и настоящ общински съветник във Видин. По думите му от партията няма да оставят въпроса приключен, след решението на Конституционния съд срещу провеждането на референдум за лева...

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова.  Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

В "Музикална зона" на 22 февруари 2024 слушаме Грегъри Портър

Грегъри Портър е доказан американски джаз и соул певец, автор на песни и актьор. Мекият му баритонов глас лесно покорява слушателите, а песните му са изпълнени с надежда и любов. Двукратният носител на награда "Грами" за пореден път ще посети странанта ни в края на юли. В "Музикална зона за джаз" слушаме песни от наградените албуми Liquid Spirit..

публикувано на 22.02.24 в 09:00
Диляна Цанкова /в средата/, режисьорът Кирил Кирилов /вдясно/ и част от творческия екип на спектакъла

Нови детски песни в премиерния спектакъл на видинския драматичен театър

Много музика и танци ще предложи на детската публика новият спектакъл на видинския драматичен театър "Дороти и вълшебният свят на Оз" . Шест нови детски песнички ще огласят театралната зала на 6 март, когато е премиерата. Автори на музиката към тях са диригентът на Видинския духов оркестър Диляна Цанкова и музикантът Александър Станев. Повечето от..

публикувано на 21.02.24 в 17:25

Предмети от некропола край село Балей са част от национална изложба

Находки от къснобронзовия некропол край видинското село Балей са сред най-впечатляващите експонати в Националната археологическа изложба "Българска археология 2023" . Експозицията е подредена в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките. В нея са показани над 400 експоната от 30 обекта в цялата страна,..

публикувано на 21.02.24 в 15:40