Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоволтаична централа в църковния двор на Бойница?

3
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична инсталация в църковния двор на Бойница разбуни духовете в селото. Хората са озадачени от идеята на Видинската света митрополия да постави съоръженията върху земята, дарена в миналото от легендарния Пуйо войвода за построяването на църквата "Св. Троица". Цеца Григорова от църковното настоятелство обясни защо идеята е неприемлива за нея:

"Това не е свързано с религията, с канона. Те най-добре знаят - и владици, и попове, и... Как може в храм да има, не знам... Дворът е на храма, не е извън храма... Има хора, които могат да решават, аз нищо не мога... Аз съм против, за другите не мога да отговарям."

Пенка Донкова също не е съгласна край църквата да се извисяват фотоволтаични съоръжения. Тя не е от църковното настоятелство, но като всеки жител на Бойница милее за храма, изграден преди 150 години със средства и с труда на предците ѝ. Според нея е намерен резервен вариант, който ще бъде предложен на Видинската света митрополия:

"Разбрах за тази инициатива на митрополията и останах меко казана изненадана, защото нашата църква макар и да не се посещава от хората, защото сме останали много малко, все пак на празници като Великден, като Рождество Христово тя се посещава и дори идват хора от града. Тази църква носи една атмосфера. Как да ви кажа, може да е буренясала, да не се коси, но в празничните дни, когато обикаляме църквата, все пак всеки, хванал свещичката, обикаля църквата, има едно тайнство, и изведнъж да проблясват някакви системи от бъдещето, някак си не се връзва. Иначе не бихме имали нищо против. Дори намерихме един резервен вариант... Има човек в селото, който дарява 2 декара на църквата, нотариално и всичко ще бъдат прехвърлени тези декари, само да не се, да ми прости Господ, да не се опошлява тази църква с неща, които просто не се връзват, може би така по светски казано, с интериора." 



Водят се преговори с инвеститори за монтиране на фотоволтаични съоръжения. Това обясни Видинският митрополит Даниил и увери, че те няма да попречи на нормалното функциониране на православни храмове: 

"В момента сме в преговорни отношения с две фирми, които са заявили, че имат интерес от поставянето на фотоволтаични централи, и ние намираме, че това е също така помощ за нас. В тези дворове на църкви, където има достатъчно място, не се пречи на подстъпа към храма, на видимостта към храма, смятаме, че могат да се поставят такива фотоволтаични панели и предстои договаряне на условията и евентуално такова инсталиране на такива фотоволтаични централи." 

Митрополит Даниил увери, че фотоволтаични панели по покривите на църковните сгради няма да има. Цялата централа ще бъде монтирана на метална конструкция на земята. Относно процедурата по поставянето на инсталациите владиката обясни:

"По принцип такова решение е в пълномощията най-напред на църковните настоятели, след това одобрение от Епархийския съвет. Тази процедура се спазва. Там, където храмовете са паметници на културата, е необходимо съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, така че тази процедура също ще се спази. Така че нещата ще бъдат там, където е възможно, където е регламентирано, там ще се поставят централи. Искам да уверя всички православни християни в епархията, жителите на населени места, че това няма да попречи по никакъв начин на дейността на храма и не е нещо, което е несъвместимо, напротив, с изрично залегнали клаузи, които държим да бъдат в договорите, ще се полагат грижи за поддръжката на целия двор на храма, ще има видеонаблюдение, така че това е една допълнителна сигурност и охрана на тези храмове. След като няма по никакъв начин нито да възпрепятства, нито да бъде нещо дразнещо за окото и да бъде натрапена тази инсталация, смятам, че е допустимо, и пак казвам, в помощ и смятам, че ще ни бъде полезно." 

През последната година Бойница се превърна в атрактивно място за изграждане на малки фотоволтаични централи. Инвеститори изкупиха повече от 10 запустели имота, в които монтираха инсталации за производство на електроенергия от слънцето. Ще заработи ли такава и в църковния двор е въпрос, който се очаква да намери своя отговор в близко време. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46