Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фотоволтаична централа в църковния двор на Бойница?

3
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична инсталация в църковния двор на Бойница разбуни духовете в селото. Хората са озадачени от идеята на Видинската света митрополия да постави съоръженията върху земята, дарена в миналото от легендарния Пуйо войвода за построяването на църквата "Св. Троица". Цеца Григорова от църковното настоятелство обясни защо идеята е неприемлива за нея:

"Това не е свързано с религията, с канона. Те най-добре знаят - и владици, и попове, и... Как може в храм да има, не знам... Дворът е на храма, не е извън храма... Има хора, които могат да решават, аз нищо не мога... Аз съм против, за другите не мога да отговарям."

Пенка Донкова също не е съгласна край църквата да се извисяват фотоволтаични съоръжения. Тя не е от църковното настоятелство, но като всеки жител на Бойница милее за храма, изграден преди 150 години със средства и с труда на предците ѝ. Според нея е намерен резервен вариант, който ще бъде предложен на Видинската света митрополия:

"Разбрах за тази инициатива на митрополията и останах меко казана изненадана, защото нашата църква макар и да не се посещава от хората, защото сме останали много малко, все пак на празници като Великден, като Рождество Христово тя се посещава и дори идват хора от града. Тази църква носи една атмосфера. Как да ви кажа, може да е буренясала, да не се коси, но в празничните дни, когато обикаляме църквата, все пак всеки, хванал свещичката, обикаля църквата, има едно тайнство, и изведнъж да проблясват някакви системи от бъдещето, някак си не се връзва. Иначе не бихме имали нищо против. Дори намерихме един резервен вариант... Има човек в селото, който дарява 2 декара на църквата, нотариално и всичко ще бъдат прехвърлени тези декари, само да не се, да ми прости Господ, да не се опошлява тази църква с неща, които просто не се връзват, може би така по светски казано, с интериора." Водят се преговори с инвеститори за монтиране на фотоволтаични съоръжения. Това обясни Видинският митрополит Даниил и увери, че те няма да попречи на нормалното функциониране на православни храмове: 

"В момента сме в преговорни отношения с две фирми, които са заявили, че имат интерес от поставянето на фотоволтаични централи, и ние намираме, че това е също така помощ за нас. В тези дворове на църкви, където има достатъчно място, не се пречи на подстъпа към храма, на видимостта към храма, смятаме, че могат да се поставят такива фотоволтаични панели и предстои договаряне на условията и евентуално такова инсталиране на такива фотоволтаични централи." 

Митрополит Даниил увери, че фотоволтаични панели по покривите на църковните сгради няма да има. Цялата централа ще бъде монтирана на метална конструкция на земята. Относно процедурата по поставянето на инсталациите владиката обясни:

"По принцип такова решение е в пълномощията най-напред на църковните настоятели, след това одобрение от Епархийския съвет. Тази процедура се спазва. Там, където храмовете са паметници на културата, е необходимо съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, така че тази процедура също ще се спази. Така че нещата ще бъдат там, където е възможно, където е регламентирано, там ще се поставят централи. Искам да уверя всички православни християни в епархията, жителите на населени места, че това няма да попречи по никакъв начин на дейността на храма и не е нещо, което е несъвместимо, напротив, с изрично залегнали клаузи, които държим да бъдат в договорите, ще се полагат грижи за поддръжката на целия двор на храма, ще има видеонаблюдение, така че това е една допълнителна сигурност и охрана на тези храмове. След като няма по никакъв начин нито да възпрепятства, нито да бъде нещо дразнещо за окото и да бъде натрапена тази инсталация, смятам, че е допустимо, и пак казвам, в помощ и смятам, че ще ни бъде полезно." 

През последната година Бойница се превърна в атрактивно място за изграждане на малки фотоволтаични централи. Инвеститори изкупиха повече от 10 запустели имота, в които монтираха инсталации за производство на електроенергия от слънцето. Ще заработи ли такава и в църковния двор е въпрос, който се очаква да намери своя отговор в близко време. 

Галерия

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00