Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покаянието – правият и истински път към спасението

Снимка: sofia-seminaria.org

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение, която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в нужда, за да Го предпочетем и пожелаем да сме до Него, но винаги в нашия живот Той да бъде част от нас и ние от Него.

Втората подготвителна неделя към Великия пост се нарича Неделя на Блудния син. Днес се чете тази, известна на всички притча от Евангелието. Притчата – това не е просто разказ или повествование – това е поучение. В милосърдния баща ние виждаме нашия Отец Небесен, Чието милосърдие е безгранично, безпределно, безкрайно и непостижимо за нас немощните и неразумни човеци. По-малкият син поискал от баща си своята част от имането и се отделил от баща си, напуснал бащиния дом, където той бил сит, облечен и стоплен от вниманието, грижата и любовта на баща си.

Някъде в далечна страна, прекарвайки времето разпътно, той похарчил всичко и се оказал беден и гладен. Опомнил се, той решава да се върне при баща си и да помоли да го приеме като последен роб, не считайки себе си достоен вече да се нарече син. И баща му не го прогонва, което би било справедливо, може би, по нашите разбирания, а го приема в своите обятия като любим син. Той сам отива към него да го посрещне, без да дочака той да влезе в дома. Той иска да донесат достойни одежди, да го обуе в най-добрите обувки и да му надене на ръката пръстен като знак на синовството.

От това е видно, че бащата оставал все така любящ баща и тогава, когато малкият му син живял в неговия дом, и тогава, когато си тръгнал от него. И тогава, когато водел блуден живот, разпилявайки получената част от бащиното имане, и тогава, когато бил в нищета и гладен пасял чуждите свине, и тогава, когато се завърнал с разкаяние. Бащината любов не се променяла. Така и нашият Отец Небесен обича всички нас с неизменната Си Божествена любов.

Така верни чада на Църквата ли сме или блудни синове и дъщери? От Бога са ни дадени таланти и способности за благодетелен живот, за обработване на Нивата Христова, за съработничество с Христа Спасителя в лоното на нашата православна Църква, в дома на нашия Отец Небесен. Но ние като блудният син "в страна далечна" прахосваме сили и време в разпътен бездуховен, безполезен живот. Но притчата за блудния син ни дава надежда и утешение. Тя ни напомня, че и нас ни очаква Небесният Отец, че Неговата Божествена любов към нам е неизменна и винаги Господ е готов да ни приеме в Своите обятия. Ние трябва само да дойдем на себе си, да се опомним, да осъзнаем своето положение на блуден син, за това и са ни дадени предстоящите дни на Великия Пост, за да се върнем в своето синовно достойнство, считайки себе си за недостойни и от цялата си душа да произнасяме молитвата: "Отче наш... да се свети Твоето име, да бъде Твоята воля. Амин."

Протойерей Борис Павленков

В рубриката "Съвременна Библия" - наскоро БНР публикува информация и кратък коментар за интересно явление. Търсенето на думата "молитва" в интернет е достигнало своя пик за последните пет години. Датският университетски преподавател Джанет Бенцен потвърждава старото наблюдение, че в кризите си хората прибягват до молитвата. Това, за учудване на мнозина, го прави и човекът от технологичния и залят с наука 21 век. Всъщност фактът, че се обръщаме към Бога в критичните си мигове е напълно библейски. Притчата за блудния син ще ни припомни за две молитви на човека: първата - да си тръгне от Бога, втората - да се върне. По средата, както разбираме и от собствен опит, стои кризата.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31