Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Покаянието – правият и истински път към спасението

Снимка: sofia-seminaria.org

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение, която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в нужда, за да Го предпочетем и пожелаем да сме до Него, но винаги в нашия живот Той да бъде част от нас и ние от Него.

Втората подготвителна неделя към Великия пост се нарича Неделя на Блудния син. Днес се чете тази, известна на всички притча от Евангелието. Притчата – това не е просто разказ или повествование – това е поучение. В милосърдния баща ние виждаме нашия Отец Небесен, Чието милосърдие е безгранично, безпределно, безкрайно и непостижимо за нас немощните и неразумни човеци. По-малкият син поискал от баща си своята част от имането и се отделил от баща си, напуснал бащиния дом, където той бил сит, облечен и стоплен от вниманието, грижата и любовта на баща си.

Някъде в далечна страна, прекарвайки времето разпътно, той похарчил всичко и се оказал беден и гладен. Опомнил се, той решава да се върне при баща си и да помоли да го приеме като последен роб, не считайки себе си достоен вече да се нарече син. И баща му не го прогонва, което би било справедливо, може би, по нашите разбирания, а го приема в своите обятия като любим син. Той сам отива към него да го посрещне, без да дочака той да влезе в дома. Той иска да донесат достойни одежди, да го обуе в най-добрите обувки и да му надене на ръката пръстен като знак на синовството.

От това е видно, че бащата оставал все така любящ баща и тогава, когато малкият му син живял в неговия дом, и тогава, когато си тръгнал от него. И тогава, когато водел блуден живот, разпилявайки получената част от бащиното имане, и тогава, когато бил в нищета и гладен пасял чуждите свине, и тогава, когато се завърнал с разкаяние. Бащината любов не се променяла. Така и нашият Отец Небесен обича всички нас с неизменната Си Божествена любов.

Така верни чада на Църквата ли сме или блудни синове и дъщери? От Бога са ни дадени таланти и способности за благодетелен живот, за обработване на Нивата Христова, за съработничество с Христа Спасителя в лоното на нашата православна Църква, в дома на нашия Отец Небесен. Но ние като блудният син "в страна далечна" прахосваме сили и време в разпътен бездуховен, безполезен живот. Но притчата за блудния син ни дава надежда и утешение. Тя ни напомня, че и нас ни очаква Небесният Отец, че Неговата Божествена любов към нам е неизменна и винаги Господ е готов да ни приеме в Своите обятия. Ние трябва само да дойдем на себе си, да се опомним, да осъзнаем своето положение на блуден син, за това и са ни дадени предстоящите дни на Великия Пост, за да се върнем в своето синовно достойнство, считайки себе си за недостойни и от цялата си душа да произнасяме молитвата: "Отче наш... да се свети Твоето име, да бъде Твоята воля. Амин."

Протойерей Борис Павленков

В рубриката "Съвременна Библия" - наскоро БНР публикува информация и кратък коментар за интересно явление. Търсенето на думата "молитва" в интернет е достигнало своя пик за последните пет години. Датският университетски преподавател Джанет Бенцен потвърждава старото наблюдение, че в кризите си хората прибягват до молитвата. Това, за учудване на мнозина, го прави и човекът от технологичния и залят с наука 21 век. Всъщност фактът, че се обръщаме към Бога в критичните си мигове е напълно библейски. Притчата за блудния син ще ни припомни за две молитви на човека: първата - да си тръгне от Бога, втората - да се върне. По средата, както разбираме и от собствен опит, стои кризата.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си..

публикувано на 21.04.21 в 13:23

Вълшебството на цирка

Цирковете пристигат тихо и се появяват малко неочаквано. Сутрин ги виждаш с разпънато шапито, но кога са дошли никой не знае. Те просто се появяват да радват с вълшебството си. Усеща се аромата на пуканки и други лакомства. Миризма на животни. Весела глъчка се чува. Така и във Видин се появи цирк. Точно на 17 април, когато е Международния ден на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

„Историята на моето село“ - конкурс за видео, направено от деца

  Детски конкурс на тема „Историята на моето село“ организира фондация „Възраждане на българските села“. В конкурса могат да участват деца и читалища на села със собствен профил във Фейсбуk, обясни Мария Латинова, секретар на фондация "Възраждане на българските села": "С този конкурс искаме да насърчим комуникацията между младите хора и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10