Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Снимка: Община Ружинци

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която управлява Валери Василев от Видин, и която предлага услуги в сферата на търговията, строителството и транспорта търпи поражения от ситуацията. Кризата с коноравируса се е отразила сериозно на работата ѝ. Това е причината да използвам, част от мерките, които държавата въведе, обяснява Валери Василев: 

"Наистина периодът, който изживяхме последната година, беше тежък за бизнеса и за всички, които активно работят, и при нас даде такива отражения. Работата наложи няколко пъти да понамалим оборотите, хората и т. н. и определено смятам, че мерките, които правителството набеляза и реализира, помогнаха на бизнеса, на мен лично и на фирмата, водена от мен, това помогна сериозно. Ние ползвахме мярката "60/40", защото ни се е налагало през този период да спираме част от дейностите за определен период и точно попадаме в нейния обхват."

Фирмата получава подкрепа и по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"И в момента имам хора по нея, което определено ни помага, защото повечето дейности, нали ние имаме тук и частта строителство, в смисъл дограма монтираме. COVID-19 принуди хората малко да се позатворят, да поспрат някои дейности и ние определено останахме без работа, и в момента ползваме тази мярка. И ще продължаваме напред да се борим, да оцеляваме." 

В малките общини на Северозападна България, където основни работодатели са местните администрации, мерките в подкрепа на заетостта също са изключително важни по време на пандемията. През миналата година по тях в община Ружинци са разкрити над 160 работни места за домашни помощници. В момента по новата социална услуга "Асистентска подкрепа" работа започват петима души, каза кметът Александър Александров: 

"Домашни помощници са тези хора, но 5 човека обгрижват по 3-ма, общо 15 лица обгрижваме без ТЕЛК, които са с нужда от подкрепа, или деца с процент ТЕЛК, висок, които наистина имат нужда от подкрепа. Ние сме избрали 15 възрастни лица с комисия от 26 човека, изпратили сме в Агенция "Социално подпомагане" за проверка на лицата, така че по тази нова социална услуга имаме назначени 5 лица. През миналата година имах назначени над 160 човека, назначени като домашни помощници по една или друга програма. Те завършиха на 31 декември." 

Мерките подпомагат както заетостта в малките общини, така и осигуряването на социални услуги за нуждаещи се възрастните и самотно живеещи хора.

"В момента това е единствената мярка - мярката, която е за социалното подпомагане на лица, които са в затруднено положение и заради COVID ситуацията, която е вече повече от една година. Това е единственият начин за създаването на някаква работна ръка,  а в същото време потребността от тази грижа и услуга е огромна, защото населението в нашия край е предимно възрастно. Тези хора живият сами и ако не са кметовете, кметските наместници или някой по другите програми за заетост, който да им занесе топлия обед, лекарствата, медикаментите, няма кой да им помогне просто.", обяснява Александров

Над 300 заявления от работодатели за ползване на антикризисните мерки за запазване на заетостта и за намаляване на безработицата са постъпили в бюрата по труда във Видин, Кула и Белоградчик до края на януари 2021 година. Над 1800 души са запазили своята работа, обясни директорът на бюрото по труда във Видин Иван Иванов:

"Благодарение на тези мерки можем да ви информираме следното: За област Видин по Постановление 55 са 424 наети лица, по ПМС 151 - 432 наети лица, по ПМС 151 след това с допълнение с ПМС -278 са 561 наети лица, по ПМС 429 "Проект краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" са 119 лица и по Постановление 325 ,това е ресторантьорския бизнес и "Запази ме" са 348 наети лица. За над 200 души е осигурена работа по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Към 31 януари 2021 година по условията на проекта "Заетост за теб" е осигурена заетост на 208 безработни лица в област Видин. В общините, обслужвани от Бюро по труда Видин - Брегово, Видин и Ново село, започналите работа по проекта са 181. Има още останали средства, последната една седмица има заявки и кандидатствали фирми за още около 50 нови работни места. Възползват се максимален брой работодатели. Броят на договорите е около 200." 

Работодателите могат да продължат да кандидатстват по мярката "60/40", продължава приемът на заявления и по проектите "Запази ме", "Краткосрочна подкрепа за заетост в условията на пандемия" и "Заетост за теб". В случай на изчерпване на финансовия ресурс, могат да бъдат преразпределени средства от други райони. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35