Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Снимка: Община Ружинци

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която управлява Валери Василев от Видин, и която предлага услуги в сферата на търговията, строителството и транспорта търпи поражения от ситуацията. Кризата с коноравируса се е отразила сериозно на работата ѝ. Това е причината да използвам, част от мерките, които държавата въведе, обяснява Валери Василев: 

"Наистина периодът, който изживяхме последната година, беше тежък за бизнеса и за всички, които активно работят, и при нас даде такива отражения. Работата наложи няколко пъти да понамалим оборотите, хората и т. н. и определено смятам, че мерките, които правителството набеляза и реализира, помогнаха на бизнеса, на мен лично и на фирмата, водена от мен, това помогна сериозно. Ние ползвахме мярката "60/40", защото ни се е налагало през този период да спираме част от дейностите за определен период и точно попадаме в нейния обхват."

Фирмата получава подкрепа и по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"И в момента имам хора по нея, което определено ни помага, защото повечето дейности, нали ние имаме тук и частта строителство, в смисъл дограма монтираме. COVID-19 принуди хората малко да се позатворят, да поспрат някои дейности и ние определено останахме без работа, и в момента ползваме тази мярка. И ще продължаваме напред да се борим, да оцеляваме." 

В малките общини на Северозападна България, където основни работодатели са местните администрации, мерките в подкрепа на заетостта също са изключително важни по време на пандемията. През миналата година по тях в община Ружинци са разкрити над 160 работни места за домашни помощници. В момента по новата социална услуга "Асистентска подкрепа" работа започват петима души, каза кметът Александър Александров: 

"Домашни помощници са тези хора, но 5 човека обгрижват по 3-ма, общо 15 лица обгрижваме без ТЕЛК, които са с нужда от подкрепа, или деца с процент ТЕЛК, висок, които наистина имат нужда от подкрепа. Ние сме избрали 15 възрастни лица с комисия от 26 човека, изпратили сме в Агенция "Социално подпомагане" за проверка на лицата, така че по тази нова социална услуга имаме назначени 5 лица. През миналата година имах назначени над 160 човека, назначени като домашни помощници по една или друга програма. Те завършиха на 31 декември." 

Мерките подпомагат както заетостта в малките общини, така и осигуряването на социални услуги за нуждаещи се възрастните и самотно живеещи хора.

"В момента това е единствената мярка - мярката, която е за социалното подпомагане на лица, които са в затруднено положение и заради COVID ситуацията, която е вече повече от една година. Това е единственият начин за създаването на някаква работна ръка,  а в същото време потребността от тази грижа и услуга е огромна, защото населението в нашия край е предимно възрастно. Тези хора живият сами и ако не са кметовете, кметските наместници или някой по другите програми за заетост, който да им занесе топлия обед, лекарствата, медикаментите, няма кой да им помогне просто.", обяснява Александров

Над 300 заявления от работодатели за ползване на антикризисните мерки за запазване на заетостта и за намаляване на безработицата са постъпили в бюрата по труда във Видин, Кула и Белоградчик до края на януари 2021 година. Над 1800 души са запазили своята работа, обясни директорът на бюрото по труда във Видин Иван Иванов:

"Благодарение на тези мерки можем да ви информираме следното: За област Видин по Постановление 55 са 424 наети лица, по ПМС 151 - 432 наети лица, по ПМС 151 след това с допълнение с ПМС -278 са 561 наети лица, по ПМС 429 "Проект краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" са 119 лица и по Постановление 325 ,това е ресторантьорския бизнес и "Запази ме" са 348 наети лица. За над 200 души е осигурена работа по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Към 31 януари 2021 година по условията на проекта "Заетост за теб" е осигурена заетост на 208 безработни лица в област Видин. В общините, обслужвани от Бюро по труда Видин - Брегово, Видин и Ново село, започналите работа по проекта са 181. Има още останали средства, последната една седмица има заявки и кандидатствали фирми за още около 50 нови работни места. Възползват се максимален брой работодатели. Броят на договорите е около 200." 

Работодателите могат да продължат да кандидатстват по мярката "60/40", продължава приемът на заявления и по проектите "Запази ме", "Краткосрочна подкрепа за заетост в условията на пандемия" и "Заетост за теб". В случай на изчерпване на финансовия ресурс, могат да бъдат преразпределени средства от други райони. 

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00