Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Снимка: Община Ружинци

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която управлява Валери Василев от Видин, и която предлага услуги в сферата на търговията, строителството и транспорта търпи поражения от ситуацията. Кризата с коноравируса се е отразила сериозно на работата ѝ. Това е причината да използвам, част от мерките, които държавата въведе, обяснява Валери Василев: 

"Наистина периодът, който изживяхме последната година, беше тежък за бизнеса и за всички, които активно работят, и при нас даде такива отражения. Работата наложи няколко пъти да понамалим оборотите, хората и т. н. и определено смятам, че мерките, които правителството набеляза и реализира, помогнаха на бизнеса, на мен лично и на фирмата, водена от мен, това помогна сериозно. Ние ползвахме мярката "60/40", защото ни се е налагало през този период да спираме част от дейностите за определен период и точно попадаме в нейния обхват."

Фирмата получава подкрепа и по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"И в момента имам хора по нея, което определено ни помага, защото повечето дейности, нали ние имаме тук и частта строителство, в смисъл дограма монтираме. COVID-19 принуди хората малко да се позатворят, да поспрат някои дейности и ние определено останахме без работа, и в момента ползваме тази мярка. И ще продължаваме напред да се борим, да оцеляваме." 

В малките общини на Северозападна България, където основни работодатели са местните администрации, мерките в подкрепа на заетостта също са изключително важни по време на пандемията. През миналата година по тях в община Ружинци са разкрити над 160 работни места за домашни помощници. В момента по новата социална услуга "Асистентска подкрепа" работа започват петима души, каза кметът Александър Александров: 

"Домашни помощници са тези хора, но 5 човека обгрижват по 3-ма, общо 15 лица обгрижваме без ТЕЛК, които са с нужда от подкрепа, или деца с процент ТЕЛК, висок, които наистина имат нужда от подкрепа. Ние сме избрали 15 възрастни лица с комисия от 26 човека, изпратили сме в Агенция "Социално подпомагане" за проверка на лицата, така че по тази нова социална услуга имаме назначени 5 лица. През миналата година имах назначени над 160 човека, назначени като домашни помощници по една или друга програма. Те завършиха на 31 декември." 

Мерките подпомагат както заетостта в малките общини, така и осигуряването на социални услуги за нуждаещи се възрастните и самотно живеещи хора.

"В момента това е единствената мярка - мярката, която е за социалното подпомагане на лица, които са в затруднено положение и заради COVID ситуацията, която е вече повече от една година. Това е единственият начин за създаването на някаква работна ръка,  а в същото време потребността от тази грижа и услуга е огромна, защото населението в нашия край е предимно възрастно. Тези хора живият сами и ако не са кметовете, кметските наместници или някой по другите програми за заетост, който да им занесе топлия обед, лекарствата, медикаментите, няма кой да им помогне просто.", обяснява Александров

Над 300 заявления от работодатели за ползване на антикризисните мерки за запазване на заетостта и за намаляване на безработицата са постъпили в бюрата по труда във Видин, Кула и Белоградчик до края на януари 2021 година. Над 1800 души са запазили своята работа, обясни директорът на бюрото по труда във Видин Иван Иванов:

"Благодарение на тези мерки можем да ви информираме следното: За област Видин по Постановление 55 са 424 наети лица, по ПМС 151 - 432 наети лица, по ПМС 151 след това с допълнение с ПМС -278 са 561 наети лица, по ПМС 429 "Проект краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" са 119 лица и по Постановление 325 ,това е ресторантьорския бизнес и "Запази ме" са 348 наети лица. За над 200 души е осигурена работа по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Към 31 януари 2021 година по условията на проекта "Заетост за теб" е осигурена заетост на 208 безработни лица в област Видин. В общините, обслужвани от Бюро по труда Видин - Брегово, Видин и Ново село, започналите работа по проекта са 181. Има още останали средства, последната една седмица има заявки и кандидатствали фирми за още около 50 нови работни места. Възползват се максимален брой работодатели. Броят на договорите е около 200." 

Работодателите могат да продължат да кандидатстват по мярката "60/40", продължава приемът на заявления и по проектите "Запази ме", "Краткосрочна подкрепа за заетост в условията на пандемия" и "Заетост за теб". В случай на изчерпване на финансовия ресурс, могат да бъдат преразпределени средства от други райони. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31