Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

143 години от Освобождението на Белоградчик

Снимка: Община Белоградчик

143 години от Освобождението на Белоградчик отбеляза от Историческия музей в града, съобщават от местната администрация. Членове на Клуб "Млади възрожденци", с ръководител Соня Петрова, към Средно училище "Христо Ботев" - Белоградчик бяха гости на проявата. Учениците и посетители на музея бяха запознати с историческите събития, свързани с освобождението на Белоградчик на 24 февруари 1878 година.


След превземането на Плевен се сформира корпус начело с ген. Хараламб, от румънските части, който на 16 декември заменя сърбите, обсадили Белоградчишката крепост. Отрядът има за цел да превземе Белоградчик и Видин. През януари 1878 г. са превзети селата Ружинци и Османие (дн. Димово). Важна роля за Освобождението изиграват военните действия на полковник Ангелеску и полковник Кантили. Първият превзема селата Бела и Калугер (дн. Гранитово) и изнася предните си постове и далекобойни оръдия на Мусин връх. По това време полковник Кантили настъпва по пътя Боровица - Извос и оформя от южната страна обсаден пръстен около града. Дори и след тези действия Сюлейман ефенди отказва да предаде Белоградчишката крепост доброволно. На 24 февруари 1878 г., Белоградчик е все още обграден, но двете страни излъчват представители, които да обсъдят предаването на града. Така на следващия ден (25 февруари), потокът от турски войски от Видинско и Белоградчишко, придружени от обоз се насочва на юг. В същият ден в Белоградчик са посрещнати тържествено руски и румънски войски. Във фейсбук страницата на Исторически музей Белоградчик е публикувана подробна информация за военните действия от края на 1877 и началото на 1878 година.


Вижте още

Библиотеката в Монтана привлича повече читатели онлайн

С 38 процента са се увеличили онлайн посетителите на регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана, съобщи директорката Анелия Иванова. Чрез различни платформи библиотекарите са влизали в ученически часове, провеждали са представяне на книга онлайн. "Около 20 дни физически библиотеката не е работила миналата година, за целият този..

публикувано на 22.04.21 в 14:48

Засилени проверки на храните преди празниците в Монтана

Агенция по безопасност на храните в Монтана извършва засилени проверки по повод предстоящите празници. Обект на контрол е агнешкото месо, яйцата, боята за яйца, козунаците, съобщи директорът на Агенцията по храните в Монтана д-р Герго Гергов. Синият печат върху агнешкото месо означава, че е българско, а червения е за внос. "При..

публикувано на 22.04.21 в 14:37

Среща за развитието на туризма и икономиката във Видин

Насърчаване на сътрудничеството между местните общности и създаването на международна мрежа, в която да се включат е целта на проект "DANUrB+", който бе представен във Видин. С инициативата ще се подпомогне развитието на туризма и на икономиката. Георги Йорданов от Националния туристически клъстер "Българският пътеводител" запозна представители на..

публикувано на 22.04.21 в 13:30

Обработиха срещу кърлежи обществени места във Видин

Дейности по унищожаване на кърлежи е извършена във Видин, съобщават от местната власт. Обработени са зелени площи, паркове, алеи и междублокови пространства. С приоритет са третирани и детските площадки в град Видин, град Дунавци и село Градец. За дезакаризацията са използвани разрешени за употреба биоцидни препарати, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 22.04.21 в 12:46

Млади математици засадиха дръвчета

Пет дръвчета червен дъб засадиха ученици на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I" в двора на учебното заведение. Инициативата е на деца от клуб "Екология" с ръководител Цецка Асенова, а повода е Международния ден на Земята, който отбелязваме днес 22 април. Засадените листопадни дръвчета достигат 30-40 м височина и са подходящи за..

публикувано на 22.04.21 в 11:53

Великденска работилница ще твори в домашни условия

За трета поредна година Младежки дом - Монтана организира Великденска работилничка. Желаещите да се включат трябва да творят в домашни условия.  Развихрете вашето въображение и уловете моментите - боядисване на яйца, изработване на великденски украси, декорации, сувенири и картички от своята импровизирана домашна работилничка. Търсим оригинални..

публикувано на 22.04.21 в 11:02
Електронни услуги чрез мобилно устройство

Увеличен интерес към е-услуги от началото на годината

Близо 10 000 са общо заявените електронни услуги от началото на 2021 г., съобщават от Държавна агенция "Електронно управление". Най-често търсената е-услуга е "Регистрация на търсещи работа лица". За първите три месеца на годината тя е заявена 1625 пъти, а от началото на пандемията до сега е използвана 17 894 пъти. Другите често заявявани услуги са..

публикувано на 22.04.21 в 11:01