Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Половин милион лева в инвестиционната програма на ВиК Видин

Снимка: Радио Видин

Инвестиционна програма за 2021 година на "Водоснабдяване и канализация" Видин бе приета от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, в която участват общините от областта. Програмата възлиза на 500 000 лева. За да я реализира, водоснабдителното дружество ще кандидатства за кредит пред "Български ВиК холдинг", обясни управителят Георги Владов:


"С тези санкции, които ни наложи КЕВР, бихме могли да изпълним програмата само ако получим кредит от холдинга, иначе ще остане само едно пожелание. Ще кандидатстваме, разбира се. Защото не трябва да оставяме хората без вода. В края на краищата  това, че в КЕВР не знаят какво пишат и още повече не знаят какво отчитат, това не е причина хората да страдат от безводие."


В програмата са предвидени дейности по подмяна на водопроводи, ревизиране на помпени станции и ремонтни работи по водоснабдителната инфраструктура. Тази година се очаква да бъде реализиран и проектът за реконструкция на 14 км довеждащ водопровод и канализационен колектор в община Видин. Стойността на предвидените дейности е над 24 млн. лева, осигурени по оперативна програма "Околна среда". В момента текат процедури по избор на строителен надзор и инженеринг на дейностите.


Завършва процедурата по оптимизация на персонала във водоснабдителното дружество. Ще бъдат освободени между 35 и 40 души. Съкращенията започнаха в началото на годината, след като КЕВР намали цената на водата и това създаде затруднения за Дружеството. Ще бъде въведено ново работно време на персонала, обслужващ двете канални станции, обясни Георги Владов:


"Ние в момента правим и я приключихме една много сложна диспечерска система специално за канализацията. С идеята, не с идеята ами то вече е сигурно, от другият месец ще стане, от денонощна работа на персонала на двете канални станции ще минем на по 12- часов работен ден, тоест нощта няма да има никой."

Ако нещата продължат така, може да се премине към отчитане на водомерите на три месеца, което ще доведе до намаляване на инкасаторите и до по-ниска събираемост, коментира управителят на дружеството.


От месец март инкасаторите на ВиК Видин отново ще отчитат водомерите в имотите на абонатите. 


"Минаваме си към нормалното отчитане, защото ние дадохме възможност и на хората, които живеят в етажна собственост, в блоковете, едни листа бяхме залепили долу, всеки да си напише отчета. Не сме възхитени от отговорността на хората, с която подхождат към подобно нещо - едни пишат, други не пишат, бъркат цифри... Малко безотговорно постъпиха, аз лично очаквах да бъдат по-отговорни хората. Така че се връщаме пак към нормалния начин на работа."


Остава възможността за самоотчитане на място в сградата на дружеството, по телефона или по електронен път.

Вижте още
радио радиолюбител

Отбелязваме Световния ден на радиолюбителя

На днешният 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителя. През 1925 година е учреден Международния съюз на радиолюбителите, а денят е повод за организациите- членки да демонстрират своите възможности и принос към обществото. Днес радиолюбителството продължава да е интересно хоби за много хора у нас, каза за радио Видин Виктор Ценков ,..

публикувано на 18.04.21 в 09:22

Разпределят средствата от Фонд "Инвитро" в община Лом

Общинският съвет в Лом одобри Методиката и Комисията за разпределяне на средствата от Фонд "Инвитро" за 2021 година Жените и семействата с репродуктивни проблеми от общината, които имат желание да бъдат подпомогнати, могат да подават документи в стая №203 в сградата на Община Лом до 31 август 2021 година. Средствата, предвидени  за финансово..

публикувано на 18.04.21 в 09:07

31 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

16 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца новозаразените са 12, а в област Видин- 3-ма. 1076 са новите случаи за страната, при направени общо 7822 теста. 38 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 1204-ма...

публикувано на 18.04.21 в 07:02

По-малко диви прасета в монтанско

По-малко диви прасета има в Монтана.Това стана ясно от извършеното пролетно преброяване на дивите свине на територията на ловно-рибарско сдружение "Огоста" Монтана. При таксацията са преброени 117 глигана по-малко в сравнение с миналата година. Ловците са преброили повече благородни елени, сърни и фазани. От направената таксация става..

публикувано на 17.04.21 в 15:11

Млади еколози почистиха училищния си двор

Участниците в клуб "Приятели на природата" при ИОУ"Св.св.Кирил и Методий" - Мездра се включиха в екоакция по случай Деня на земята, който се отбелязва на 22 април. Малчуганите от 3 клас екипирани както подобава почистиха целия училищен двор, като събраха 9 чувала с отпадъци, които изхвърлиха в контейнерите за разделно събиране. Те..

публикувано на 17.04.21 в 14:23

Великденско почистване в Ново село

Петнадесет членове на Клуба на пенсионерите и хората с увреждания в Ново село се отзоваха на поканата да участват днес във великденското почистване на старата черква – паметник на културата. Акцията започна в 10 часа, а задачата на доброволците бе да почистят и разкопаят градинките в двора на черквата и на тротоара пред нея, да съберат старите листа..

публикувано на 17.04.21 в 13:03

Започна плановия годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ"Козлодуй"

Днес в АЕЦ"Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване и ремонт,..

публикувано на 17.04.21 в 09:28