Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

4
Снимка: Радио Видин

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За санирането са платени над 2 300 000 лева.


Обитателите би трябвало да се радват на по-малко разходи за отопление, вместо това са свидетели на течове по стените, висящи кабели и падаща мазилка. 


Най-засегнати са живущите във вход "И", където ремонтът започнал на първи декември миналата година, а майсторите си тръгнали след по-малко от три седмици. Казват, че строителите оставили работата си недовършена. След  падналия сняг се появили и сериозните проблеми, обяснява Владислав Дамянов. Навсякъде в апартамента му, който е на последния етаж, се появили течове:


"Преди санирането нямах течове, в момента видяхте течове има. Течовете са проблемни за мен, защото не ми е удобно да живея, появява се и мухъл, което не е добре. Имам малки деца и мисля, че не е редно да е така."


С оплаквания е и Надка Генова:


"Терасите, водата тече навътре към тераса, както тези ламарини. Ламарините не са загладени по терасата, направо си разкъсваш дрехите като минеш."


За проблемите разказва и Анжела Веселинова:


"Просто входът е под всякаква критика. Не говоря за боя, плочки и тераси. Говоря като общ изглед. Мазилката по фасадата се пука от сега, при положение, че е нанасяна при нула градуса. Терасите текат, покривите текат, всичко е до долу. И от общината ни отговарят учтиво, че това е забележка. Не според нас това е тотал щета. Това е незавършен обект, усвоени средства и незавършена работа."


Зоя Димитрова живее във вход "Д" на същия блок:


"Смениха ми прозорците преди два месеца. На всичките входове, осветление като минеш светка, светка. Нашият вход, не. Влизаш в тъмницата и защо, ами скъсани кабели. Е кой ги скъса тези кабели? Ние ли? Ние си имахме осветление."


Ани Каменова била принудена да търси други строители, за да поправят щетите от предишните:


"Шпакловка направиха, под всякаква критика. Прозорците са криви. Груба шпакловка… Идват, 15 минути работят, изчезнат. Размесват една смес. Хвърлят там на стената, размажат и изчезват. На другия ден дойде по същия начин. Една страна по-светла, другата по-тъмна. Оставете друго, но грубо  е така. 


Алармирали Общината за проблемите, но получили отговор, който не ги удовлетворява, казва Анжела Веселинова: 


"Получихме отговор от общината, че ще бъдат отстранени забележките в удобно време, което може да бъде април, август или септември. Няма някакви срокове, а гаранции няма. Просто  обещание."


След като разговаряхме с живущи в блока, в пропуските на място  се увери и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев.


"След като се убедих в недовършените дейности, ми се даде дума, че от понеделник строителната фирма- изпълнителят ще се върне обратно в блока и ще отстранят всичко, което е необходимо."


 Живущи в блока казват, че докато строителите не си свършат работата, ще продължават да се съмняват. Готови са да търсят и по съдебен ред правата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13