Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

4
Снимка: Радио Видин

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За санирането са платени над 2 300 000 лева.


Обитателите би трябвало да се радват на по-малко разходи за отопление, вместо това са свидетели на течове по стените, висящи кабели и падаща мазилка. 


Най-засегнати са живущите във вход "И", където ремонтът започнал на първи декември миналата година, а майсторите си тръгнали след по-малко от три седмици. Казват, че строителите оставили работата си недовършена. След  падналия сняг се появили и сериозните проблеми, обяснява Владислав Дамянов. Навсякъде в апартамента му, който е на последния етаж, се появили течове:


"Преди санирането нямах течове, в момента видяхте течове има. Течовете са проблемни за мен, защото не ми е удобно да живея, появява се и мухъл, което не е добре. Имам малки деца и мисля, че не е редно да е така."


С оплаквания е и Надка Генова:


"Терасите, водата тече навътре към тераса, както тези ламарини. Ламарините не са загладени по терасата, направо си разкъсваш дрехите като минеш."


За проблемите разказва и Анжела Веселинова:


"Просто входът е под всякаква критика. Не говоря за боя, плочки и тераси. Говоря като общ изглед. Мазилката по фасадата се пука от сега, при положение, че е нанасяна при нула градуса. Терасите текат, покривите текат, всичко е до долу. И от общината ни отговарят учтиво, че това е забележка. Не според нас това е тотал щета. Това е незавършен обект, усвоени средства и незавършена работа."


Зоя Димитрова живее във вход "Д" на същия блок:


"Смениха ми прозорците преди два месеца. На всичките входове, осветление като минеш светка, светка. Нашият вход, не. Влизаш в тъмницата и защо, ами скъсани кабели. Е кой ги скъса тези кабели? Ние ли? Ние си имахме осветление."


Ани Каменова била принудена да търси други строители, за да поправят щетите от предишните:


"Шпакловка направиха, под всякаква критика. Прозорците са криви. Груба шпакловка… Идват, 15 минути работят, изчезнат. Размесват една смес. Хвърлят там на стената, размажат и изчезват. На другия ден дойде по същия начин. Една страна по-светла, другата по-тъмна. Оставете друго, но грубо  е така. 


Алармирали Общината за проблемите, но получили отговор, който не ги удовлетворява, казва Анжела Веселинова: 


"Получихме отговор от общината, че ще бъдат отстранени забележките в удобно време, което може да бъде април, август или септември. Няма някакви срокове, а гаранции няма. Просто  обещание."


След като разговаряхме с живущи в блока, в пропуските на място  се увери и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев.


"След като се убедих в недовършените дейности, ми се даде дума, че от понеделник строителната фирма- изпълнителят ще се върне обратно в блока и ще отстранят всичко, което е необходимо."


 Живущи в блока казват, че докато строителите не си свършат работата, ще продължават да се съмняват. Готови са да търсят и по съдебен ред правата си.


Галерия

Вижте още

"Spring spirit fest" - през почивните дни във Видин

Пролетният дух ще завладее Видин през почивните дни. Това обещават организаторите на първия "Spring spirit fest" - Зорница Василева и Анита Ангелова , лидери на Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия, и Белла Антова и Изабела Василева от платформата SТЕТИКА. Събитието ще се проведе в крепостта "Баба Вида", която ще се превърне в сцена за..

публикувано на 22.04.21 в 17:33

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05